​​Alexandru Cumpănașu, cel care marți după-amiază a publicat pe Facebook înregistrări extinse cu discuțiile Alexandrei, victrima de la Caracal, la 112, a explicat pentru HotNews.ro de ce a șters acele materiale, la scurt timp după publicare. El susține că STS ar fi instituția care ar fi scurs în presă segmente din înregistrări și spune că ar fi retras ceea ce a publicat pe Facebook în urma unei opinii de la CNA. Or, CNA nu a discutat, încă, subiectul pentru o poziție comună a instituției pe tema înregistrărilor audio, iar în cadrul forului, potrivit unui membru, părerile par a fi împărțite în acest moment.

Alexandru CumpanasuFoto: Facebook - Alexandru Cumpanasu

Alexandru Cumpănașu a spus pentru HotNews.ro că înregistrările apărute ieri, într-o primă fază, în presă ar fi fost "luate ilegal de la STS" de "ni;te oameni cu mai puțin suflet". Întrebat dacă se referă la Libertatea, publicație care a decis în premieră să difuzeze o scurtă secvență din înregistrarea apelurilor, el a refuzat să nominalizeze pe cineva, afirmând că ar fi fost mai mulți cei care ar fi obținut secvențe din înregistrări.

Cum a ajuns să publice pe Facebook înregistrările extinse, iar apoi să le retragă?

  • El a explicat faptul că a discutat cu familia victimei ce să facă, după ce înregistrări au apărut "trunchiat" în presă. "Era cel mai urât lucru (...) Nu se înțelegea nimic" din ce s-a întâmplat în acele convorbiri, a spus el
  • "Oamenii [părinții victimei - n.red.] au spus că dacă tot sunt pentru adevăr, acceptă" publicarea materialelor
  • După ce a publicat înregistrările pe Facebook, el spune că a fost sunat de către o jurnalistă de la un post de televiziune, pe care nu a putut să îl identifice în discuția cu HotNews.ro. Jurnalista i-a spus, potrivit lui Cumpănașu, că a fost contactată "de CNA" care spusese postului respectiv că "nu putem da asta", anume înregistrările audio.
  • Constatând că "CNA nu este de acord" și că "avem un aliat în CNA", "am decis să le retragem".
  • Literele care au apărut în locul înregistrărilor nu înseamnă nimic: "nu puteam șterge complet conținutul postărilor, așa că am pus litere la nimereală în loc"

De notat că forul audiovizual nu are programată, săptămâna aceasta, nicio ședință și nici nu a luat până acum o poziție comună privind posibilitatea ca televiziunile să difuzeze înregistrările audio cu apelurile Alexandrei la 112. Nu este exclus, însă, ca vreunul dintre membrii Consiliului să fi emis opinii pe cont propriu, în discuții cu reprezentanți ai televiziunilor.

  • Contactată de HotNews.ro, Dorina Rusu, membru CNA, a spus însă pentru HotNews.ro că opiniile în rândul Consiliului par în acest moment împărțite și că, în afara unei ședinte, membrii vor încerca să ajungă la o poziție comună pe această temă, posibil în cursul zilei de astăzi.

Singura poziție a CNA pe tema cazului Caracal a fost cea de luni, când adresa posturilor recomandări generale de a trata cu decență și responsabilitate subiectul.