Romania, in calitate de membra UE, trebuie sa-si formuleze strategia nationala pentru dezvoltare durabila, in acord cu strategia generala a Uniunii Europene. Acest proces a demarat la sfarsitul anului trecut si va fi finalizat in toamna 2008.In contextul dezbaterilor intense care se poarta pe marginea Strategiei Nationale pentru Dezvoltare Durabila, EurActiv.ro lanseaza sectiunea "Dezvoltare Durabila".

Noua sectiune EurActiv.ro "Dezvoltare Durabila" are trei rubrici:

  • Strategia Nationala pentru Dezvoltare Durabila,
  • Dezvoltare durabila europeana,
  • Contributia ta la strategie.

Prin aceasta ultima rubrica, EurActiv.ro propune o platforma interactiva, prin care fiecare din cititorii ei poate contribui cu idei si propuneri la Strategia Nationala pentru Dezvoltare Durabila, cele mai valoroase contributii urmand sa fie mentionate in documentul final. Dezbaterea publica este astfel incurajata si mijlocita printr-un sistem simplu, de tip "adauga comentariu", parerile urmand sa ajunga direct la comitetul de redactare al Strategiei.

Proiectul Strategiei Nationale pentru Dezvoltare Durabila va fi redactat de un comitet de specialisti si va forma obiectul dezbaterii publice la toate nivelurile, in perioada ianuarie - iunie 2008, urmand ca apoi sa fie adoptat de Guvern, apoi supus votului Parlamentului si, in final, prezentat Comisiei Europene. Strategia prevede atingerea nivelului mediu actual al UE in anul 2020 si apropierea de media de performanta a UE in 2030 la principalii indicatori ai dezvoltarii durabile.

“Aceasta strategie trebuie sa reflecte o noua atitudine fata de cetatean. Continutul ei nu trebuie sa fie o colectie de „iluzii” frumoase pe care le oferim cetateanului! Strategia trebuie sa fie caracterizata de realism, iar cetatenii trebuie sa fie cei mai activi participanti la conturarea acestui viitor al lor. Dupa cum cunoasteti, in Strategia pentru Dezvoltare Durabila revizuita a Uniunii Europene se pune accent pe participarea cetatenilor si a societatii civile la revizuirea si implementarea strategiei.” (Presedintele Traian Basescu)

Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso subliniaza complementaritatea intre doua strategii care definesc viitorul Europei: "Strategia pentru Dezvoltare Durabila si Strategia Lisabona se intaresc reciproc." Si presedintele Romaniei a atras atentia asupra aceluiasi aspect, cu ocazia lansariii consultarilor publice in legatura cu Strategia Nationala: "Cele doua strategii trebuie abordate ca 2 strategii complementare. Este nevoie, deci, si de protejarea mediului si a resurselor naturale, de egalitate de sanse si de includere sociala, dar si de competitivitate, eficienta si productivitate."

Calin Georgescu, directorul Centrului National pentru Dezvoltare Durabila spune: “Dezvoltarea durabila se inscrie intr-un interes comun al Uniunii Europene, iar Romania participa la acest proces in calitate de tara membra a UE. De asemenea, Strategia se va baza si pe experienta muncii de opt ani acumulata in cadrul implementarii Agendei Locale 21, prin care multe comunitati si-au definit strategii locale de dezvoltare.”

Sergiu Celac, senior adviser la CNDD, a spus ca “Strategia pentru Dezvoltare Durabila a UE, elaborata in 2001 si revizuita in 2006, ne ofera o reteta utila, pe care am inglobat-o in cadrul conceptual al Strategiei Nationale, dar am facut si efortul de a identifica particularitatile si cerintele specifice situatiei din Romania.