Șase televiziuni au scăpat doar cu somații din partea CNA pentru felul cum au reflectat cazul Caracal, deși au existat chiar și propuneri cu amendă maximă, de 200.000 de lei, potrivit Paginademedia.ro. Aceasta relatează cum la ședința de ieri au fost făcute 28 de propuneri de sancționare, cum vicepreședintele CNA a ținut un discurs halucinant despre "luxul" pe care și-l permiteau moșierii odinioară și cum au trecut sancțiunile cele mai blânde - somațiile propuse de președintele Consiliului.

Sigla CNAFoto: Agerpres

Cele 28 de propuneri de sancționare, de la somații la amenzi de 200.000 de lei, au vizat 10 posturi. În ședința de marți au fost date somații pentru șase canale - Antena 1, Antena 3, B1 TV, Prima TV, TVR și TVR Craiova. Pentru restul de patru - Digi 24, Realitatea TV, Kanal D și România TV - votul urmează să fie reluat, deoarece în cazul lor nu s-a atins necesarul de șase voturi pentru a fi adoptată o sancțiune.

  • Potrivit sursei citate, "membrii s-au împărțit între cei care au considerat că trebuie să dea un semnal ferm și să sancționeze televiziunile pentru derapaje în cazul Caracal și cealaltă parte care consideră că numai grație televiziunilor instituțiile s-au pus în mișcare, prin urmare, instituția ar trebui să fie îngăduitoare."

Fuseseră propuse amenzi maxime pentru Antena 3, B1 TV, Digi 24, Realitatea TV și România TV. Primele două au primit doar somații, restul așteaptă următoarea rundă de vot.

Paginademedia.ro:

  • Amenzile maxime au fost propuse de Gabriel Tufeanu, dar acestea au primit un singur vot - al lui.
  • Radu Herjeu a propus amenzi pentru toate posturile, arătând că forul are o ocazie rară să "dea un semnal, fără să mai fie acuzat din toate părțile de parti-pris-uri politice sau cu posturile de televiziune. Amenzile propuse de el s-au ridicat la 40.000 de lei (România TV), 25.000 (Digi 24, Realitatea TV, B1 și Antena 3), amenzi mai mici pentru celelalte posturi.
  • Nicolae Bălașa, vicepreședinte CNA, a ținut un discurs halucinant în care spunea, între altele: "(...) Chestiunea care s-a întâmplat acolo nu este una foarte simplă, adică are cumva, dacă vreți, rădăcini în istorie. Zona respectivă este o zonă de sud a țării, suficient de săracă acum și în perioada dinainte de Primul Război Mondial sau al Doilea Război Mondial. Dacă înainte de primul Război Mondial moșierii, bogătașii, cei care erau deținătorii marilor moșii, își permiteau un fel de lux cu femeile sau cu fecioarele celor care lucrau pe moșiile lor, după cel de-al Doilea Război Mondial, în perioada comunistă, Calafat a devenit un centru militar cu peste 12.000 de soldați, la care dacă se adaugă ofițerii, subofițerii, o să vedeți că era un oraș aproape în totalitate militarizat. Nu aș găsi anumite atribute negative atât pentru moșierimea din trecut, dar vreau să vă amintesc doar faptul că Alexandre Dumas în Dama cu Camelii, varianta prezentată în România, este una care începe cu Marguerite, undeva în salonul unui teatru, fără ca regimul comunist să lase și prima parte a acestei cărți, un prim capitol, în care Marguerite era un copil într-o mahala care aparținea unui anumit boier. Este recrutată la fel ca multe fete în ziua de astăzi și după ce este spălată, întreținută, puțin educată, devine atracția saloanelor în care boierimea își petrecea timpul. Ce mă face să cred că, în contextul în care totul este un fapt în care societatea este implicată ca atare, adică există rădăcini și există cauze de tip social, în momentul în care a apărut acest fenoment și a ajuns la presă, presa a fost singurul mijloc prin care cazul a devenit public și a fost singura instituție care a făcut presiunea necesară asupra celorlalte instituții ale statului.(...)"
  • Președintele CNA, Monica Gubernat, a fost cel mai îngăduitor, propunând somații la aproape toate posturile și amendă de 10.000 de lei la România TV.