Compania Telestar Media din Republica Moldova a anunțat, marți, că renunță la licența de emisie ae postului Canal 2, din cauza "presiunilor" existente asupra televiziunilor pe care le deține. Canalele 2 și 3, operate de Telestar, au fost asociate trustului media controlat mulți ani de Vladimir Plahotniuc, în Republica Moldova. În comunicatul de azi, Telecom îndeamnă, totodată, instituțiile responsabile să returneze frecvența Canal 2 Televiziunii publice din România, deținătoarea anterioară a acestei frecvențe. TVR a preluat comunicatul și l-a distribuit integral către presa română, afirmând că va face demersuri pentru a recupera respectiva frecvență.

Comunicatul Telestar Moldova Foto: TVR
  • UPDATE TVR precizează, pentru HotNews.ro, că luni a cerut Consiliului Audiovizualului din Republica Moldova o frecvență de emisie care să permită difuzarea programelor postului TVR Moldova pe întreg teritoriul țării. Pe de altă parte, Televiziunea publică din România arată că TVR Moldova e "receptat în sistem digital terestru şi în toate reţele de cablu, în pachetul de bază. TVR Moldova este inclus în lista „must carry” a posturilor pe care distribuitorii de cablu de peste Prut sunt obligaţi să le retransmită în pachetele lor". Întrebată dacă a avut discuții cu Telestar, referitoare la îndemnul de azi privind TVR, instituția a răspuns: "nu".

În comunicatul de marți, semnat de Director General Oleg Cristal, Telestar Media menționează "tot mai multe presiuni la adresa televiziunilor noastre, inclusiv la adresa celor afiliate din cadrul General Media Group". Comunicatul susține că "numărul atacurilor se întețește" și "se va încerca inclusiv preluarea abuzivă a frecvenței noastre de la Canal 2 în favoarea unui alt post de televiziune, care promovează interese străine țării noastre".

De aceea, spune Telestar, compania a decis să renunțe la frecvența națională pe care emite Canal 2. "Totodată, îndemnăm guvernul și instituțiile responsabile din domeniul audiovizualului ca această frecvență națională să fie returnată Societății Române de Televiziune, deăținătorul anterior al acestei frecvențe, pentru difuzarea în Republica Moldova a TVR-Moldova."

TVR 1 a folosit acea frecvență până acum 12 ani, când i-a fost retrasă pe motiv că "nu își onorează obligațiile față de Compania Radiocomunicații". Frecvența a fost preluată atunci de o companie numită "2 Plus".

Canal 2 a intrat, cu timpul, în sfera de control a lui Vladimir Plahotniuc, prin intermediul General Media Group, potrivit Newsweek România. Oleg Cristal prin Telestar a preluat Canal 2 și Canal 3 în 2017, în urma schimbării Codului Audiovizualului din Republica Moldova, ce limitau proprietatea TV în această țară, după cum notează Agora.md. Oleg Cristal a fost prezentat de Rise Moldova și de alte instituții de presă drept un consilier al lui Plahotniuc. Tot Rise Moldova scrie pe larg despre modul cum au circulat, prin intermediul televiziunilor, "banii lui Șor" ajunși în "buzunarul lui Plahotniuc".

În mesajul prin care distribuie comunicatul Telestar, TVR precizează:

  • "Televiziunea Română a luat act de comunicatul emis astăzi, 17 septembrie 2019, de compania Telestar Media SRL - deţinătoarea licenţelor de emisie ale posturilor TV Canal 2 şi Canal 3 din Republica Moldova - şi anunţă că face toate demersurile oficiale pentru a recupera frecvenţa naţională de emisie care să permită difuzarea programelor canalului TVR MOLDOVA pe întreg teritoriul Republicii Moldova."