Cazul licenței audiovizuale pentru postul Realitatea TV, care expiră la sfârșitul acestei luni, se află mâine pe agenda Consiliului Național al Audiovizualului, care este așteptat să se pronunțe cu privire la televiziunea de știri a Realitatea Media, companie pentru care, în primăvară, a fost cerut falimentul. CNA se poate să fie pusă în fața unei dileme, având în vedere complicata situație juridică a televiziunii.

Realitatea tvFoto: Wikipedia
  • Cu ce argumente se vor duce reprezentanții Realitatea TV la CNA?

Pe ordinea de zi a ședinței de mâine a CNA, punctul referitor la Realitatea nu este formulat în termeni obișnuiți - discutarea cererii de prelungire a licenței. Mai precis, se discută despre o "informare privind cererea" Realitatea Media:

"I. Prelungiri valabilitate licențe audiovizuale - Informare privind Cererea nr. 11068/18.10.2019 formulată de S.C. REALITATEA MEDIA SA în vederea prelungirii valabilității licenței audiovizuale Realitatea TV din București."

Licențele audiovizuale au o durată de 9 ani și se prelungesc cu acordul CNA. Ultima dată, CNA a aprobat prelungirea licenței Realitatea TV, pe atunci deținută de Sorin Ovidiu Vântu, în octombrie 2010, după o analiză foarte complicată. De atunci, postul a intrat în insolvență (2011) și și-a schimbat proprietarii (Elan Schwarzenberg, apoi Cozmin Gușă/Marcel Păcurariu) și a trecut prin sciziunea ce a dus la înființarea România TV, sub Sebastian Ghiță.

Procesul de insolvență a fost unul dintre cele mai complicate din istoria media. Abia în aprilie 2019 a venit o decizie a Curții de Apel București prin care era informat planul de reorganizare și cerea intrarea în faliment a debitoarei Realitatea Media. De atunci, postul a folosit mai multe căi de atac la Înalta Curte de Casație, iar pe 9 octombrie a.c. Paginademedia.ro scria că acestea au eșuat.

Cum este de așteptat să argumenteze, în aceste condiții, reprezentanții Realitatea Media că postul poate primi o prelungire a licenței?

  • Din informațiile HotNews.ro, ei ar urma să susțină că, de fapt, prin decizia recentă a Înaltei Curți, ce declara tardivă acțiunea Realitatea la adresa deciziei din primăvară a Curții de Apel prin care era solicitată declanșarea falimentului, dosarul se întoarce la Tribunalul București, cu termen pe 22 ianuarie 2020. În condițiile în care decizia respectivă a Curții de Apel ar fi invalidată, aceasta înseamnă că planul de reorganizare existent, ce era infirmat prin acea decizie, ar fi valabil, iar dosarul de prelungire a licenței depus la CNA ar fi complet.
  • Potrivit informațiilor HotNews.ro, reprezentanții postului ar urma să susțină că forul audiovizual nu s-ar putea substitui unei decizii a justiției, sau, dacă ar face-o, ar trebui să-și asume acest rol, deoarece, dacă nu acorzi licență unei societăți audiovizuale aflate în insolvență, o lași practic fără obiectul de activitate și în imposibilitatea de a-și reveni. Ei ar urma să susțină că forul ar trebui să trateze Realitatea Media ca pe orice altă societate, având în vedere și faptul că nu ar exista precedent în domeniu.

De notat că, din 2015, Cozmin Gușă mai controlează o licență, pentru postul Realitatea Plus, prin compania Geopol Internațional.