Pe măsură ce escaladează războaiele în lumea streamingului, Departamentul Justiției din SUA a scos din joc unele din cele mai mari servicii ilegale. Doi programatori din Las Vegas au pledat vinovați sub învinuiri de încălcări ale drepturilor de autor după o investigație a FBI care a demonstrat că gestionau două siteuri ilegale de mari dimensiuni, iStreamItAll și Jetflix.

StreamingFoto: Captura CNN

În „biblioteca” iStreamItAll figurau peste 118.000 de episoade tv și 8.000 de filme care o făceau mai mare decât Netflix, Hulu și Amazon Prime, conform datelor de la Departamentul Justiției. Atât iStreamItAll, cât și Jetflix aveau zeci de mii de abonați plătitori și erau proiectate să opereze pe multe dispozitive și platforme diferite, „sisteme de operare, telefoane inteligente, tablete, televizoare inteligente, console pentru jocuri video, playere media digitale, set-top boxes și browsere web”, se spune în capetele de acuzare.

Pirateria este de multă vreme o problemă pentru liderii companiilor de streaming. Într-o scrisoare din 2015 către acționari, Reed Hastings, CEO la Netflix, numea pirateria „cel mai mare concurent al nostru”.

De atunci, lumea streamingului s-a schimbat mult, dar pirateria a devenit o problemă și mai mare după ce mai mulți jucători legitimi au intrat pe piață și au fragmentat-o. 30 de creatori de conținut, printre care Hulu, HBO, Amazon și alții, au creat în 2017 o organizație independentă care urmărește și combaterea pirateriei.

Darryl Julius Polo, 36 de ani, a pledat vinovat la acuzația legată de gestionarea lui iStreamItAll, care rula o bogăție de emisiuni și filme la care n-avea drept. Mii de utilizatori americani plăteau abonamente care le permiteau să urmărească și să descarce conținutul ilegal. Polo a recunoscut că utiliza un program de calculator care rula 24/7 scormonind în siteuri-pirat din toată lumea, descărca, procesa și oferea conținut ilegal pe iStreamItAll. Apoi trimitea emailuri utilizatorilor potențiali, îndemnându-i să anuleze abonamentele la serviciile legale de streaming și să se aboneze la iStreamItAll pentru conținutul mai bogat. El a recunoscut că a câștigat peste un milion de dolari din piraterie.

Dar pagubele provocate televiziunilor, deținătorilor de drepturi de proprietate și serviciilor de streaming se ridică la multe milioane.

Într-un caz separat, Luis Angel Villarino, 40 de ani, a recunoscut și el că lucra ca programator pentru Jetflicks. Și acel site utiliza programe automate și alte mijloace pentru a reproduce și distribui spectacole și filme pentru zeci de mii de abonați din SUA și Canada. Villarino a pledat vinovat la acuzația de conspirație pentru încălcarea drepturilor de autor.

Sentințele pentru ambii acuzați sunt programate pentru luna martie în fața judecătorului federal TS Ellis III de la Districtul de est din Virginia. Alți acuzați în aceste cazuri vor apărea în fața tribunalului pe 3 februarie. (CNN Business)