Studiul National de Audienta pe perioada octombrie 2006 - octombrie 2007, facut public de Biroul Roman de Audit al Tirajelor, arata ca doar doua cotidiane centrale au avut cresteri de audienta, Curierul National si Cotidianul, dupa cum reiese din comparatia facuta de Iann pe blogul sau.

Scaderile sunt, insa, in general, minore, cu exceptia cazurilor Ziua si Gandul. Iann noteaza ca titlurile mai recent lansate au tendinta sa cada in audienta mai brusc decat cele mai vechi si ca cresterea Curierului National va continua probabil pana cand publicatia se va inchide.

Iann compara datele din SNA-ul facut public ieri de BRAT si cele din valul iulie 2006 - iulie 2007. Potrivit datelor astfel obtinute, cea mai mare scadere in audienta o au Ziua, cu 19,7%, si Gandul, cu 10,1%. Sefii ambelor publicatii, Sorin Rosca Stanescu si Cristian Tudor Popescu, si-au parasit functiile in ultima luna.

In ceea ce priveste restul scaderilor, acestea sunt destul de mici in general, cea mai mare fiind inregistrata in cazul Romaniei Libere (6,9%). Cea mai mica diferenta se inregistreaza in cazul ProSport (-0.2%) si Adevarul (-1,6%).

Cea mai mare crestere se inregistreaza in cazul Curierului National (9,7%), dar Iann subliniaza ca acesta are vanzari foarte slabe la tarabe, iar singura crestere justificata in randul cotidianelor centrale este cea a Cotidianului (6,7%).

Iann a publicat miercuri si o serie de date despre tirajele si audientele principalelor publicatii din Cehia. El a remarcat ca, desi poluatia Cehiei este jumatate fata de cea a Romaniei, ziarele vand mai mult si au audiente mai mari.