Oficiul Comunicațiilor (Ofcom), autoritatea britanică de reglementare în domeniul radiodifuziunii și comunicațiilor, va fi responsabil cu reglementarea Internetului în Regatul Unit, a anunțat guvernul de la Londra, citat de The Guardian. Potrivit sursei citate, directorii firmelor active în domeniul Internetului ar putea risca amenzi substanțiale și chiar pedepse cu închisoarea dacă nu asigură protecția utilizatorilor în fața "conținutului dăunător și ilegal" din mediul online.

HotNews.roFoto: Hotnews

Potrivit sursei citate, Ofcom - instituție ce are atribuții care, în România, revin preponderent CNA și ANCOM - nu va putea să elimine anumite postări din rețelele sociale, dar va putea cere companiilor, inclusiv Facebook și Google, să publice declarații clare prin care să specifice tipurile de conținut sau de comportament acceptabile pe site-urile lor. Pe baza acestora, Ofcom se va asigura că firmele respectă standardele "în mod consistent și transparent".

Reprezentanții guvernului au promis că va fi respectat dreptul la exprimare și că vor fi vizate doar marile companii de Internet. Pe de altă parte, arată publicația citată, grupuri de start-up-uri din domeniul tehnologiei au avertizat că măsura va împovăra enorm micile companii, care ar trebui să aplice un control strict asupra conținutului ce ar putea fi considerat dăunător, dar nu ilegal.

Printre măsurile anunțate:

  • Orice companie care permite distribuirea de conținut generat de utilizator (clipuri video, comentarii etc.) va fi foarte probabil afectată de noile reglementări. Sute de mii de companii britanice ar putea intra sub incidența legii
  • Companiile de Internet vor fi nevoite să publice rapoarte anuale de transparență, referitoare la felul cum au abordat conținutul dăunător de pe site-urile lor
  • Guvernul vrea reintroducerea unor măsuri de verificare a vârstei utilizatorilor pentru anumite site-uri
  • Reprezentanții guvernului au dat asigurări că editorii de presă nu vor fi afectați de noile reglementări.