Statele Unite au anunțat marți că vor asimila mass media chineză de stat cu misiunile diplomatice, în fața a ceea ce oficiali americani califică drept o propagandă în creștere a Beijingului, scrie AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Cele cinci media, printre care agenția de presă China Nouă și televiziunea publică CGTN, vor trebui de acum să obțină aprobarea Departamentului american de Stat pentru a putea cumpăra proprietăți în SUA. De asemenea, vor trebui să furnizeze liste cu toți angajații, inclusiv cei americani, potrivit unor responsabili ai Departamentului de Stat.

Nicio restricție nu se va aplica în schimb pentru activitățile jurnalistice în SUA.

China a denunțat măsura drept "inacceptabilă".

"Statele Unite au lăudat întotdeauna libertatea presei. Dar acum intervin în buna funcționare a presei chineze în SUA și îi îngrădește munca", a afirmat Geng Shuang, purtător de cuvânt al ministerului chinez de externe, adăugând că Beijingul își rezervă dreptul de a replica la aceste măsuri.

Responsabili ai Departamentului de Stat au afirmat că amprenta regimului a sporit asupra mass mediei după ajungerea la putere a președintelui Xi Jinping, în 2013.

"Nu există nicio îndoială că cele cinci entități fac parte din aparatul de propagandă al statului-partid (chinez) și că primesc ordine direct de sus", a spus unul dintre acești responsabili, care a preferat să-și păstreze anonimatul.

"Știam toți că sunt controlați de stat dintotdeauna, dar acest control s-a întărit cu timpul și a devenit mult mai agresiv (în cadrul) activităților lor în afara Statelor Unite", a adăugat el.

De aceste măsuri mai sunt vizate Radio China Internațional și organele care difuzează ziarele Cotidianul Poporului și China Daily.