45 de jurnaliști din Constanța au semnat o scrisoare deschisă adresată mai multor instituții ale statului, prin care cer informații corecte și la timp referitoare la epidemia de coronavirus., potrivit info-sud-est.ro.

Harta cazurilor de coronavirus in Romania nu mai este accesibila publiculuiFoto: Hotnews

De pe 19 martie autoritățile nu mai prezintă situația pe județe a cazurilor confirmate cu coronavirus - au blocat accesul publicului la harta interactivă și au eliminat tabelele cu situația pe județe.

De sâmbătă trecută și prefecții au fost instruiți să nu mai dea nici o informație despre testele și cazurile confirmate pozitiv din județele fiecăruia. Grupul de Comunicare Strategică motivează decizia prin „riscul de a genera confuzie pentru comunitățile respective și de a induce o percepție distorsionată față de situația de fapt”.

Motivele inocate în scrisoare:

1. Desemnarea unui birou cu 1 – 2 persoane care au voie să comunice oficial toate informațiile legate de COVID-19. Aceste persoane să fie purtători de cuvânt sau persoane specializate în comunicare care pot să gestioneze rapid și eficient cererile jurnaliștilor.

2. Informații actualizate zilnic despre cazurile de persoane infectate din Dobrogea, persoanele vindecate, carantinate, izolate și persoane decedate, defalcate pe localități. Considerăm că toți constănțenii au dreptul să știe dacă în localitatea lor sunt sau nu persoane infectate cu noul Coronavirus. NU solicităm numele și datele acestora de indentificare, ci doar vârsta, localitatea și profesia acestora (daca e cazul).

3. Informații corecte, complete și actualizate la timp despre cazurile de personal medical infectat cu noul Coronavirus.

4. Informații complete și actualizate de câte ori este nevoie despre persoanele care ajung în Dobrogea pe cale aeriană, navală sau rutieră și care trebuie să rămână în izolare sau carantină.

Grupul de Comunicare Strategică: „Există riscul de a genera confuzie pentru comunitățile respective și de a induce o percepție distorsionată față de situația de fapt”

„Raportarea distribuirii pe județe a cazurilor confirmate cu noul coronavirus (COVID-19) nu indică prezența persoanelor respective în comunități, așa cum induce o astfel de raportare, întrucât această raportare se realizează în funcție de adresa de domiciliu. Potrivit protocolului medical, persoanele confirmate pozitiv la testul pentru noul coronavirus sunt internate în spitalele special destinate unor astfel de cazuri pozitive, într-un regim strict de izolare (ex: o persoană din Suceava este internată în Iași)”, se arată într-un răspuns al Grupului de Comunicare Strategică (GCS) pentru jurnaliști.

„De asemenea, și în privința unei raportări care ar indica situația internărilor în funcție de unitățile spitalicești, am constatat riscul de a genera confuzie pentru comunitățile respective și de a induce o percepție distorsionată față de situația de fapt. Este motivul pentru care încercăm să prevenim stigmatizarea și orice situație care, la nivel local, ar genera comportamente sociale nejustificate”, se mai menționează în răspunsul GCS.

Prefecții din România au primit sâmbătă de la secretarul de stat din MAI Gheorghe Sorescu un document prin care sunt anunțați că nu au voie să comunice informații despre pacienții confirmați cu noul coronavirus - nici numărul de teste, nici numărul de persoane depistate pozitiv, nici date despre starea de sănătate.

Decizia vine la o zi după ce din informările oficiale ale Grupului de Comunicare Strategică au fost eliminate astfel de date, iar harta oficială cu cazurile de infectări din județe a fost eliminată din tabloul interactiv realizat pentru public.

Jurnaliștii din presa locală acuză GCS de cenzură

Sămbătă, imediat după știrea cu prefecții care nu mai au voie să transmită informații, mai mulți jurnaliști din presa locală au semnat un protest comun în care acuză GCS de cenzură.

„Încercarea de a ascunde răspândirea cazurilor pe județe și directivele adresate prefecților, de a nu informa presa, constituie încălcări grave ale libertății de exprimare.

Suntem de acord cu necesitatea unei informări corecte a populației, a combaterii fenomenului stirilor neconfirmate și al dezinformărilor, care, în situații de criză cum este cea de acum, provoacă reacții negative și panică. De aceea considerăm că o informare corectă, fără tentativa de a ascunde aspecte ale crizei, este absolut necesară”, se arată în protestul jurnaliștilor.

Nu mai este publicată harta oficială a infectărilor cu coronavirus pe județe

Începând de joi seara, accesul publicului la harta cu cazurile confirmate de coronavirus pe județe a fost blocat. Harta nu mai este afișată, precum și tabelul care prezenta defalcat situația îmbolnăvirilor pe fiecare județ.

HotNews.ro a contactat reprezentanții Institutului Național de Sănătate Publică, cei care au realizat tabloul interactiv, pentru a obține o explicație.

„Aceasta a fost o decizie luată la nivel Guvernamental. Aceste informații se regăsesc pe site-ul Ministerului Sănătății în buletinele informative sau pe site-ul Guvernului”, a fost răspunsul primit de la departamentul de comunicare al INSP.

Manifest transmis Guvernului de mai multe asociații civice să publice complet datele despre evoluția îmbolnăvirilor cu coronavirus în România

În contextul în care informațiile despre răspândirea epidemiei de Coronavirus în România devin din ce în ce mai puține - Grupul de Comunicare Strategică publică de joi doar o singură informare pe zi, la ora 13, iar INSP nu mai prezintă cazurile totale defalcate pe județ, mai multe asociații civice au transmis vineri un manifest către Guvern prin care cer mai multă transparență.

Tabloul Interactiv cu informații despre cazurile de coronavirus din România, persoanele carantinate, precum și cele monitorizate, s-a dovedit a fi un intrument foarte util și căutat de către utilizatori.

Pe lângă valoarea informațională, tabloul interactiv a mai avut și avantajul de a fi și foarte familiar, păstrând forma și design-ul deja cunoscut de la nivel internațional prin aplicația interactivă realizată de către Universitatea Johns Hopkins. Tabloul interactiv realizat de către Johns Hopkins University cu situația pandemiei de coronavirus la nivel mondial, poate fi consultat aici.

Între timp, pentru public au mai rămas monitorizările independente - și ele afectate de lipsa de informații comunicate de către autorități: