​"Straight Voice" - o fotografie ce surprinde un tânăr cu faţa luminată de lanternele unor telefoane în timpul unei revolte în Sudan, realizată de japonezului Yasuyoshi Chiba de la AFP - a fost desemnată fotografia de presă a anului în cea de-a 63-a ediţie a competiţiei World Press Photo dedicată presei. Vezi mai jos şi câştigătorul la categoria reportaj foto.

World-Press-Photo-of-the-Year-Nominee_Yasuyoshi-Chiba_Agence-France-PresseFoto: worldpressphoto.org

"Straight Voice" surprinde un tânăr în timpul protestelor din Kartoum, Sudan, de pe 19 iunie 2019. Autorul ei, japonezul Yasuyoshi Chiba este director fotograf la Agence France-Presse (AFP) pe regiunea Africa de Est şi în Oceanul Indian, iar în prezent lucrează din Nairobi, Kenya, unde locuieşte din 2007.

Fotografia lui, care a câştigat locul 1 în competiţie World Press Photo arată un moment din protestele din Sudan, care au început în decembrie 2018 pentru a-l îndepărta de la conducere pe Omar al-Bashir.

sursa: worldpressphoto.org foto: Yasuyoshi Chiba (AFP)

La categoria reportajul foto al anului a fost desemnat câştigător fotograful Romain Laurendeau, iar seria de fotografii se numeşte "Kho, the Genesis of a Revolt” (kho însemnând frate în araba nord africană). Prezintă povestea unor tineri care îndrăznesc să se opună autorităţilor din Algeria şi reuşesc să inspire ceea ce avea să fie cea mai mare revoltă din această ţară din ultimele decenii.

Romain Laurendeau a fost fotograf pentru proiecte din Franța, Senegal, Algeria, teritoriile palestiniene și Israel. După un transplant de cornee în 2009, a decis să călătorească mai mult pentru a documenta mai aprofundat condiţia umană în toate aspectele ei sociale, economice și politice.

sursa: worldpressphoto.org foto: Romain Laurendeau