Asociatia "Solidaritatea pentru libertatea de constiinta" a adresat, marti, Consiliului National al Audiovizualului o scrisoare deschisa prin care solicita acestuia anularea recomandarii de includere a televiziunii Patriarhiei romane - Trinitas TV In pachetul de baza al cablistilor sau pe platformele digitale din Romania. Intre timp, compania RCS&RDS a inclus Trinitas TV in pachetul de baza si cel popular al serviciului digi Tv prin satelit, a confirmat pentru HotNews.ro PR managerul companiei, Diana Modval.

Directorul executiv al Asociatiei, Remus Cernea, sustine in scrisoarea deschisa adresata Consiliului ca CNA a oferit o argumentare de natura sa mistifice lucrurile pentru includerea postului Trinitas TV in pachetul de baza de programe, facand apel in mod incorect la responsabilitatile culturale ale radiodifuzorilor prevazute de legislatia romana si europeana din domeniul audiovizual.

"Postul Trinitas TV nu este unul cultural, ci unul eminamente religios, diferenta de statut fiind una semnificativa prin implicatiile sale", argumenteaza Cernea.

In consecinta, Asociatia "Solidaritatea pentru libertatea de constiinta" catalogheaza decizia CNA drept discriminatorie fata de alte culte, favorizanta fata de Patriarhia BOR si de natura sa loveasca In principiul unei piete libere, fiind, totodata, o forma de presiune abuziva a unei autoritati de reglementare In masura sa influenteze libera decizie a societatilor de retransmisie prin cablu si prin platformele digitale de televiziune din Romania.

"Recomandare abuziva si ilegala"

Remus Cernea isi justifica afirmatiile facand apel la Legea nr. 489/2006 privind libertatea religioasa si regimul general al cultelor care prevede, intre altele, ca in Romania nu exista religie de stat, iar cultele sunt egale In fata legii si a autoritatilor publice.

"Pentru toate acestea cerem CNA sa anuleze printr-un comunicat public aceasta recomandare abuziva si ilegala. In caz contrar vom utiliza toate caile legale pentru a anula respectiva recomandare" conchide Cernea.

In prezent, Trinitas TV a fost inclus in pachetul de baza si cel popular al serviciului digi Tv al companiei RCS&RDS, in timp ce negocierile Trinitas TV cu UPC se apropie de final.

In sedinta publica din 22 ianuarie a Consiliului, CNA si ACC au stabilit sa ia o pozitie comuna de sustinere a postului pentru retransmisia acestuia prin cablu si platformele digitale din pachetul de baza al cablistilor.

CNA-ul nu se va putea impune in aceasta chestiune, a spus Rasvan Popescu la acel moment, initiativa apartinand cablistilor. Mai mult, acceptarea postului Trinitas TV in grila de programe presupune eliminarea unui alt program deja existent, banda operatorilor de cablu fiind, in prezent, completa.

Presedintele ACC, Radu Petric, a precizat, la randul sau, ca Asociatia pe care o conduce nu isi poate permite sa impuna cablistilor un anumit program, cel mult putand sa recomande Trinitas TV ca fiind unul dintre posturile reprezentative pentru Romania.