Comitetul Director al SRTv a modificat, miercuri, procedurile de recrutare si selectie a personalului pentru posturi de conducere si executie in televiziunea publica, arata un comunicat transmis joi de aceasta. Una dintre schimbarile anuntate se refera la modificarea sistemului de punctare in concursurile de recrutare: daca intre nota acordata de un membru al comisiei de evaluare si media notelor acordate de ceilalti membri apare o diferenta de plus/minus trei puncte, nota discordanta se anuleaza.

TVR a organizat, la inceputul lunii februarie, un concurs pentru sefia stirilor TVR, care nu a avut niciun castigator. Dintre cei trei concurenti - Bogdan Ficeac, Sorin Bejan si Mura Franculescu, in prezent consiliera presedintelui-director general al SRTv - aceasta din urma a avut, potrivit presei de atunci, notele cele mai mari, fiind de altfel data drept favorita. Ea a reclamat insa, in presa, ostilitatea manifestata fata de ea de unul dintre membrii juriului, reprezentand sindicalistii, care i-ar fi dat o nota foarte mica.

Alte schimbari anuntate de SRTv joi:

  • Comitetul Director a decis sa modifice procedura privind dreptul de a initia procese de recrutare, in urma "neconcordantelor semnalate de Serviciul Juridic al SRTv cu privire la dezacordul dintre procedurile de recrutare interne si Legea 41/1994. Astfel, Consiliul de Administratie, Presedintele-Director General si Comitetul Director vor putea sa initieze procese de recrutare.
  • Noi reguli privind organizarea comisiei de evaluare a candidatilor, privind notarea si posibilitatile de contestare a deciziei.
  • In cazul unei conestatii, candidatii vor avea acces la acea parte din procesul verbal rezultat in urma selectiei, in care sunt inscrise punctele de vedere ale juriului care ii vizeaza. (Potrivit relatarilor din presa acelor zile, Sorin Bejan a depus contestatie la concursul pentru sefia Stirilor, invocand, intre altele, faptul ca nu a fost instiintat ce nota a primit)
  • In cazul concursurilor pentru posturi de conducere, sindicatul reprezentativ trebuie sa-si desemneze in comisia de evaluare un reprezentant care nu face parte din structura pentru care s-a organizat concursul. (In cazul concursului pierdut de Mura Franculescu, reprezentanta sindicatului facea parte din redactia Stiri)

Modificarile de procedura - introduse pe cai suspecte

Pana acum, posibilitatea de initiere a procedurilor de recrutare apartinea directorului structurii care beneficia de respectiva angajare. Respectivul director propunea concursuri si, cu aviz de la personal, aceasta propunere ajungea spre aprobare la presedintele-director general.

Potrivit surselor HotNews.ro, aceste schimbari de regulament ar fi trebuit initiate de directorul de Resurse Umane, care insa nici nu ar fi fost intrebat in legatura cu acest subiect. Aceleasi surse au precizat ca membrii Comitetului Director au primit informatiile necesare privind aceste schimbari cu foarte putin timp inaintea sedintei de ieri, neavand timp sa citeasca intregul dosar. In cadrul sedintei singura obiectie a venit din partea Rodicai Culcer, directorul Direcţiei Emisiuni Informative şi Sport din Televiziunea Publică.

Culcer a fost singura care a votat impotriva

Contactata de HotNews.ro, Rodica Culcer a confirmat ca a contestat posibilitatea ca Presedintele-Director General, Comitetul Director sau Consiliul de Administratie sa poata initia recrutari: "Intr-adevar, votul impotriva era al meu, pentru ca eu nu pot fi de acord ca un director de structura sa fie complet irelevant in organizarea unui concurs ce vizeaza structura pe care o conduce. Nu cred ca este un principiu de management performant".

Culcer a initiat doua actiuni in instanta contra SRTv. Prima contesta reorganizarea din toamna a departamentului de stiri, devenit Directie Emisiuni Informative si Sport, dar unde conducerea Stirilor revine de facto directorului Departamentului Stiri din TVR, parte a acestei Directii. Pentru o perioada de interimat ce a inceput odata cu reorganizarea din toamna, directorul Stirilor este Madalina Radulescu. Pentru ocuparea acestui post si incheierea interimatului a fost organizat concursul din 5 februarie, fara castigator.

A doua actiune in instanta a Rodicai Culcer este una prin care aceasta contesta faptul ca nu s-a schimbat procedura de concurs pentru ocuparea postului de Director de Stiri, dupa restructurarea din toamna. Aceasta procedura se schimba, insa, prin modificarile anuntate joi de SRTv, in conditiile in care instanta urmeaza sa analizeze cazul in martie.

In cazul in care acest concurs nu va fi anulat printr-o decizie judecatoreasca favorabila Rodicai Culcer in actiunea sa de contestare a reorganizarii din toamna anului trecut, data unui nou concurs urmeaza sa fie anuntata dupa solutionarea contestatiei depuse de Sorin Bejan.