Ciprian Cătunescu, cunoscut drept Unguru' Bulan, este un stand-up comedian, om de radio și vlogger român. Este cunoscut mai ales ca fiind creatorul proiectului Unguru' Bulan, o serie de pastile umoristice legate de subiecte cotidiene.

Ciprian CatunescuFoto: YouTube

”Luzării de pe Electrolizei” este un alt produs de succes al băimărenilor Ciprian Catunescu și Szekely Szilard (desen). Cele patru personaje (Fratzica, Unguru' Bulan, C8ilu' si Gushteru'), o familie ”mai netradițională”, tratează cu umor si sarcasm eternele hibe românești de dupa '89.

Subiectul pandemiei de coronavirus a fost unul generos pentru Unguru Bulan, iar animațiile lor pe acest subiect au avut un real succes, fie că a fost vorba despre a populariza prin umor măsurile de igienă, așa cum a fost cazul în clipul ”Săpun”, sau pentru a combate teoria conspirației, precum în clipul ”Declarația”.

Am discutat cu Ciprian Cătunescu despre cât de greu este să faci animație în România, în cât timp se face un episod, cum au comunicat autoritățile și presa în această perioadă, despre recentele scandaluri din volgging-ul românesc și despre goana după like-uri.

”Am ajuns la aceste subiecte stând foarte mult pe Facebook și văzând reacțiile românilor la măsurile guvernului în ceea ce privește pandemia. Practic, cele mai multe episoade s-au scris singure, iar eu și cu Szilard am fost observatori”, spune Ciprian Cătunescu, care crede că autoritățile nu au comunicat foarte eficient în această perioadă.

Despre teoriile conspirației: ”Sunt oameni care n-au deschis o carte în viața lor și au dat recent de internet și filtrează foarte greu din ce e informație veridică și ce nu, dar cunosc și oameni foarte citiți, cu studii și care cred în teoriile conspirației, ceea ce pentru mine e de neînțeles”.

”Deepfake-ul e pentru mine cel mai îngrijorător fenomen care a explodat în ultimii ani și acesta cred că va fi următorul război pe care va trebui să-l ducă presa de calitate”. (n.r.- Deepfake înseamnă conținut falsificat cu ajutorul inteligenței artificiale, adică înregistrări video sau audio care arată și sună ca și cum ar fi reale, însă, de fapt, nu au existat.)

Despre redacția virtuală #CovRoMd

Rețeaua informală #CovRoMd cuprinde 27 de publicații de nivel local, regional, național, reprezentate de PressHub: Express de Banat (Caraș-Severin, Timiș), Mesagerul de Sibiu (Sibiu), Monitorul de Cluj (Cluj), Alba24.ro(Alba, Cluj, Hunedoara, Maramureș, Sibiu, Timiș), Gazeta de Dimineață (Hunedoara), Argeșul Online (Argeș), Epoch Times Romania (național),Monitorul de Botoșani (Botoșani), Oradea Press (Bihor), eBihoreanul(Bihor), Átlátszó Erdély (Harghita, Covasna, Cluj, Bihor, Satu Mare, Mureș), Revista 22 (national level), Zi de Zi (Mureș), Jurnalul Văii Jiului (Hunedoara), Arad24.net (Arad), Banatul Azi (Timiș, Arad, Caraș-Severin), inRoman.ro (Neamț), Resita.ro(Caraș-Severin), Liber în Teleorman (Teleorman), Info Sud-Est(Tulcea, Constanța), Jurnalul de Argeș (Argeș), Crișana (Bihor), Transilvania Reporter (Bistrița-Năsăud, Cluj, Bihor, Satu Mare, Maramureș, Sălaj), Gazeta de Sud (Dolj, Vâlcea, Gorj, Mehedinți, Olt), Viața Liberă (Galați), Ziarul de Iași (Iași) și Vrancea24 (Vrancea).

La nivel european, rețeaua include partenerul EURACTIV.ro (parte a rețelei pan-europene EURACTIV, prezentă în 14 țări, cu sediul central la Bruxelles), la nivelul Republicii Moldova, report.md, și, la nivelul unei comunități de 5,6M de utilizatori în România și 1M în diaspora românească, HotNews.ro, prin platforma de dezbateri interactive, LIVE VIDEO #deladistanță.