Boicotul împotriva Facebook ia amploare, dar fără nicio garanție de succes
Vineri, la această mișcare s-au raliat mai multe firme cu greutate, precum Unilever, iar bursele au reacționat: Facebook a pierdut peste 50 de miliarde de dolari în capitalizare bursieră într-o zi, înainte de a crește luni cu peste 10 miliarde.
"Am intrat într-o nouă eră a militantismului digital", remarca Greg Sterling, analist specializat în marketing online.
Vasta mișcare împotriva rasismului din Statele Unite s-a tradus, printre altele, în furie față de rețelele sociale, percepute ca fiind foarte tolerante în privința discursului de ură, rasist sau care face apologia violenței.
ONG-uri și asociații, printre care NAACP, marea organizație de apărare a drepturilor afro-americanilor și o organizație de luptă împotriva antisemitismului, Anti-Defamation League, au cerut companiilor să nu mai cumpere în iulie spații publicitare pe Facebook.
Unele companii s-au raliat mișcării, altele au anunțat doar o "pauză".
Ford a afirmat astfel că dorește să-și "reevalueze prezența pe aceste platforme".
"Existența conținutului legat de ură, de violență sau nedreptate rasială trebuie eradicat", a precizat luni constructorul american de mașini.
"Rețelele sociale vor trebui să ia în serios aceste probleme, altfel veniturile lor vor fi direct afectate", crede Michelle Amazeen, profesor de comunicații la universitatea Boston.
Mark Zuckerberg apără în continuare poziția sa mai relaxată decât Twitter sau YouTube, în special față de discursul liderilor politici, invocând libertatea de exprimare.
Dar, semn că boicotul ia o amploare dificil de ignorat, a prezentat unele concesii vineri.
Astfel, rețeaua va retrage reclamele care incită la ură iar mesajele problematice ale politicienilor ar putea fi ascunse și semnalate, în maniera Twitter.
Campania împotriva grupului "poate conduce la ușoare pierderi de venituri, dar acestea își vor reveni", spune Larry Chiagouris, profesor de marketing la Pace University.
Majoritatea actelor de boicot s-au estompat după entuziasmul inițial, potrivit acestuia.
"Corect sau nu, oamenii își adoră conturile de Facebook," subliniază el.
În plus, companiile au nevoie de o astfel de audiență, personalizată la scară foarte mare.
"Anticipăm că majoritatea vor reveni pe Facebook având în vedere cele 2,6 miliarde de utilizatori. Până atunci, Facebook poate lua câteva măsuri pentru a demonstra că reduce conținutul de ură", spune și Ali Mogharabi, analist la Morningstar.

Guvernul ia în calcul „un statut special” pentru restaurante: Dacă își vor vaccina tot personalul să nu mai fie legați de rata de incidență
Din primăvară până-n toamnă, pandemia a dus la creșterea de 4 ori a românilor descurajați în a-și găsi un job
Trei scenarii pe termen scurt ale mediului de afaceri. De ce nu vor scădea prețurile la imobiliare și la cât ar putea ajunge euro
VIDEO Criza din Coaliție, săptămâna a doua. Prima ședință a Coaliției după demiterea lui Voiculescu, fără o nominalizare pentru Ministerul Sănătății. Kelemen, întrebat dacă e necesară intervenția președintelui: Nu e nevoie
Cercetătorii au descoperit cele mai precise informații de până acum privind emisiile radio rapide
INTERVIU Cum vede educația o elevă româncă admisă la Oxford. Mara Pîndaru: Trebuie introdusă mai mult tehnologia în procesul de învățare / Care este principala problema a sistemului de învățământ din România
Pe logica ta, veganii ar trebui obligati sa consume carne pentru ca boicoteaza ideologic anumite firme.
Cenzura periculoasa e cea impusa de stat pentru ca are toate instrumentele puterii, institutii de forta, sistem judiciar.
Nu ma poti forta pe mine ca PJ sau PF sa am relatii cu o firma (ex. Facebook). Daca eu consider ca e in detrimentul actionarilor mei sa pun reclame pe FB, e dreptul meu sa nu o fac. De asemenea e dreptul meu ca PF sa nu consum anumite servicii / produse, dupa cum imi dicteaza constiinta. Asta nu e cenzura.
aaahhhh stai asa,esti vegan.....duh
-vai ce caldura e azi.
-sunt vegan!
pt cei care inca mai gandesc cu caputul lor,asta e dovada cine promoveaza si cine sprijina miscarile si agenda progresista.toate multinationalele s-au introbagat pana la prasele in miscarile de ''emancipare''.de ce?nimeni nu se intreaba?
:))))))
Insa acum se schmba situatia, sunt loviti la portofel acolo unde ii doare si in perspectiva alegerilor patronul Facebook a facut o miscare strategica gresita. A pariat pe Trump, un candidat care va pierde alegerile. Urmeaza probabil spargerea Facebook pe modelul Microsoft din cauza monopolului si schimbarea legislatiei pentru a preveni raspandirea virulenta a discursului urii care a luat amploare odata cu alegerea lui Trump.
Youtube a luat deja masuri decisive scotand de pe platforma canalele unor ideologi ai suprematiei albe Stephan Molyneux, David Duke, Richard Spencer. Multe alte canale ale extremistilor de dreapta au fost eliminate.
Reddit a eliminat una dintre cele mai viziate pagini unde fanii lui Trump postau mesaje rasiste si incitatoare la violenta.
Cazul cuplului din St. Louis este relevant. Daca te uiti in presa progresista (99%) o sa vezi titluri gen "Protestatarii pasnici amenintati de cuplu alb rasist cu arma". Ceea ce progresistii ignora e ca "protestatarii pasnici" intrasera prin efractie pe o proprietate privata. Asta afli doar din surse alternative. Si uite asa ajungi sa fii demonizat ca iti aperi proprietatea cu o arma detinuta legal intr-o tara in care autoritatile se pare ca nu mai functioneaza cum trebuie.
Apropo … am raportat o cunostinta / sters conexiunea deja ca a facut un comentariu rasist pe Facebook. La un filmulet cu niste hoti care spargeau un magazin Nike el cerea ceva gen "gaze pentru toti negrii". Aia da, e rasist.
Problema e ca progresistii / #blm ar vrea sa nu mai spui la un asemnea filmulet ca aia sunt niste hoti si ar trebui arestati desi asta sunt si asta comit, furt. Aia e adevarata problema. Vor sa cenzureze logica elementara si bunul simt.