Jurnalistul franco-israelian Dov Alfon, fost corespondent pentru cotidianul Haaretz din Paris, devine directorul editorial al ziarului Lberation, în locul lui Laurent Joffrin, anunță ziarul, citatd e AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Dov Alfon, în vârstă de 59 de ani, și-a depus candidatura pentru acest post de când Laurent Joffrin a părăsit redacția la mijlocul lunii iulie pentru a intra în politică. El se alăturase deja Liberation în iunie ca șef al strategiei digitale.

Numirea sa a fost aprobată miercuri de o mare majoritate (90%) a jurnaliștilor de la Liberation, potrivit unui comunicat.

În același timp, devine director de publicație și co-manager al ziarului.

În cadrul cotidianului israelian de stânga, Dov Alfon a coordonat și revitalizat în mod special suplimentul de weekend înainte de a trece la titlul principal din 2008 până în 2011, unde a fost responsabil pentru creșterea abonamentelor digitale.

Romancierul și specialistul digital premiat Dov Alfon a fost, de asemenea, consultant pentru seriale de televiziune.

"Sunt fericit și mândru de această încredere extraordinară care mă onorează. Liberation este un titlu puternic, unic, cu valori de independență și umanism de care sunt profund atașat", a reacționat noul lider, citat în o declarație.

Liberation, istoria unui ziar de stânga

La inceput, ziarul propaga ideile miscarii radicale din mai 1968, combatind fara menajamente sistemul capitalist. De-a lungul timpului, «Libération» s-a adaptat unor noi idei, impuse de cursul istoriei, mai ales de caderea Zidului de la Berlin, dar si-a pastrat orientarea de stinga, chiar daca, independent, nu s-a sfiit sa-i critice pe socialistii francezi cind au fost la putere.

In ciuda unei popularitati nedezmintite de-a lungul anilor, mai ales in rindul tinerilor si intelectualilor, «Libération» a cunoscut mai multe momente dificile din punct de vedere financiar, fiind obligat sa accepte diferiti investitori printre actionari.

În 2005, ziarul a avut cele mai grave probleme financiare din istoria sa, fiind la un pas de desființare. Atunci, ziarul a fost salvat de baronul Edouard de Rothschild, care cumpara, cu 20 de milioane de euro, 37% din actiuni.