Conturi mascate și comentarii aparent sincere: Cea mai recentă campanie pro-Trump de manipulare a alegătorilor americani demontată de Facebook a fost orchestrată de o firmă de marketing, acum interzisă de pe platformă, la 26 de zile până la alegerile prezidențiale sub tensiune ridicată, potrivit AFP.

FacebookFoto: Kianlin | Dreamstime.com

Operațiunea a constat în principal în postarea de comentarii cu privire la diferite subiecte - în special pentru a-l critica pe Joe Biden, candidatul democrat, pentru a "da impresia unui sprijin larg pentru opiniile lor", a explicat grupul californian într-un comunicat de presă joi.

S-au eliminat peste 300 de conturi și pagini, active pe Facebook și Instagram. Rally Forge este o companie americană de marketing care lucrează pentru Turning Point SUA, o organizație care își propune să mobilizeze studenți în jurul lui Donald Trump, în special în statele în care alegerile sunt deosebit de apropiate.

Gigantul social media a legat aceste conturi și comentarii cu firma de marketing, „deși oamenii din această operațiune au încercat să-și ascundă identitatea și coordonarea dintre ei”.

"Tranzacțiile înșelătoare ca acestea prezintă provocări deosebit de complexe, deoarece estompează limitele dintre dezbaterea publică și manipulare", a spus Facebook.

Facebook a sporit eforturile de luni de zile pentru a nu repeta dezastrul din 2016, când rețeaua sa a fost utilizată pentru operațiuni masive de manipulare a alegătorilor, desfășurate din Rusia, în timpul alegerilor prezidențiale din Statele Unite și pentru Brexit în Regat Unit.