Masuri de urgenta, pe bani putini, la inceput de campanie electorala

TVR cere inca doua posturi: TVR 3 si TVR Info. Si Radiocom SA, controlata de Ministerul Comunicatiilor, vrea licenta TV

de C.Ionescu, C. Moga     HotNews.ro
Luni, 25 februarie 2008, 18:07 Economie | Media & Publicitate


Alexandru Sassu
Foto: Rompres
Televiziunea Romana a depus, luni, la Consiliul National al Audiovizualului cereri de licenta audiovizuala pentru doua noi posturi, TVR 3 si TVR Info, arata un comunicat SRTv. TVR 3 este prezentat drept primul canal cu acoperire nationala ce va fi dedicat comunitatilor si evenimentelor de interes regional, in timp ce TVR Info ar urma sa transmita informatii utilitare, de tip meteo, trafic sau avertizari de mediu.

Si Societatea Nationala de Radiocomunicatii S.A. Radiocom, unde actionar majoritar este Ministerul Comunicatiilor, a depus cerere ptr a obtine licenta pentru un post TV numit "Info Line" care ar urma sa transmita informatii legate de trafic si meteo, deci cam acelasi lucru cu TVR Info. Pana acum au fost respinsi, insa, de 3 ori.

Informatia pe scurt:
 • Pentru TVR 3, "resursele financiare necesare sunt minime, avand in vedere ca se folosesc resursele umane si tehnice de la studiourile teritoriale ale televiziunii publice".
 • "Noile canale nu vor afecta bugetele celorlalte posturi ale televiziunii publice".
 • Vicepresedintele CNA Attila Gasparik: "nu cred ca este imposibil ca TVR-ul sa primeasca cele doua licente, dar va fi foarte complicat pentru ca posturile finantate din bani publici trebuie sa intre in grila de baza, care momentan este completa".
 • Presedintele CNA Rasvan Popescu: "Pentru CNA, este importanta reflectarea viitoarelor campanii electorale in timp util. In consecinta este important ca posturile regionale sa poata functiona in conditii optime pentru reflectarea acestora".

TVR 3 "va folosi toate rersursele studiourilor teritoriale pentru realizarea unui canal de nivel national dedicat problemelor regionale", se arata in comunicatul TVR. Acesta precizeaza ca televiziunea publica doreste sa-si extinda portofoliul de studiouri teritoriale si ca "este foarte aproape sa intre in emisie TVR Targu Mures, iar anul viitor, TVR Constanta".

Cererile TVR vor fi discutate in sedinta CNA de marti, 26 februarie.

In comunicatul de presa, TVR nu spune din ce resurse financiare vor fi sustinute cele doua noi posturi si nici nu este mentionat vreun studiu care sa dovedeasca nevoia unor astfel de posturi publice pe piata audiovizuala romaneasca. Biroul de presa a precizat, insa, pentru HotNews.ro, ca proiectul privind cele doua canale se afla abia in faza initiala, fapt pentru care TVR va putea oferi mai multe informatii privind finantarea si lansarea celor doua posturi "pe masura ce proiectul avanseaza".

Aceeasi sursa mai precizeaza ca pentru cele doua canale TVR a solicitat licente audiovizuale prin satelit, ca pentru TVR 3 "resursele financiare necesare sunt minime, avand in vedere ca se folosesc resursele umane si tehnice de la studiourile teritoriale ale televiziunii publice" si ca TVR Info "ar urma sa foloseasca resurse minime, pentru ca acest proiect se bazeaza pe video stream".

"Noile canale nu vor afecta bugetele celorlalte posturi ale televiziunii publice", mai spune TVR. Biroul de presa face trimitere la o strategie de dezvoltare din vremea cand la sefia postului se afla Tudor Giurgiu: "acest proiect a fost propus de conducerea TVR, iar decizia de incepere a demersurilor i-a apartinut Consiliului de Administratie, conform unei strategii mai vechi, din anul 2006".

Ce vrea televiziunea publica de la TVR 3 si TVR Info:
 • TVR 3 isi propune sa aiba un caracter preponderent informativ, cu mai mult divertisment la sfarsit de saptamana.
 • TVR 3 ar urma sa realizeze, în studiourile teritoriale sau în colaborare cu alţi parteneri interni sau externi, programe de televiziune, miniseriale de televiziune, filme documentare.
 • TVR 3 ar urma sa transmita în direct concertele, festivalurile, spectacolele si manifestarile sportive organizate pe plan local
 • "Infiintarea TVR 3 va da si posibilitatea TVR 2 sa se dezvolte in continuare pe targetul care l-a consacrat in ultimii ani. Intrucat volumul productiei editoriale regionale a crescut, TVR 2 se afla in situatia de a majora numarul orelor de splitare, diminuandu-si astfel programul propiu si fiindu-i afectat profund targetul si profilul pentru care s-au investit sume importante".
 • TVR INFO va transmite în timp real imagini de pe camerele montate pe autostrazi si pe principalele drumuri nationale; va avea acces la stream-ul video al camerelor de supraveghere a traficului auto; va informa cetatenii in legatura cu actele necesare eliberarii pasapoartelor, evidenta persoanei, regimul permise si înmatriculari auto, caziere judiciare etc; va difuza informatiile meteo, va pune accent pe informarile si avertizarile hidrologice, va anunta alertele de poluare; va transmite alertele Ministerului Sanatatii legate de pandemii si epidemii etc.

Si Radiocom, detinuta de Ministerul Comunicatiilor, vrea televiziune

Si Societatea Nationala de Radiocomunicatii,  aflata in subordinea Ministerul Comunicatiilor a depus cerere pentru a obtine licenta pentru un post tv numit "Info Line" care ar urma sa transmita informatii legate de trafic si meteo, deci cam acelasi lucru cu TVR Info.

Pana acum au fost respinsi insa de 3 ori. Motivatia a vizat faptul ca cererea este depusa de o societate de stat care se afla in curs de privatizare. Un alt motiv l-ar constitui faptul ca  societatea ar putea profita de pozitia dominanta deoarece detine reteaua de emitatoare terestre la nivel national care ar putea fi folosita pentru transmiterea de semnal tv.

Managerul proiectului, Ovidiu Miculescu spune ca Info Line tv isi propune sa amplaseze camere in marile orase si in principalele statiuni turistie pentru a transmite astfel informatii non stop despre vreme si trafic.

UPDATE: Biroul de presa al MCTI a precizat pentru HotNews.ro ca "Societatea Nationala de Radiocomunicatii S.A. RADIOCOM este o companie comerciala, care functioneaza dupa principiile pietei si ofera servicii comerciale catre terti. SNR RADIOCOM are ca principal actionar statul roman si ca reprezentant al statului, Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei".

Potrivit Ministerului, "compania are ca obiect de activitate broadcasting-ul si in aceste conditii are dreptul legal de a solicita obtinerea licentei pentru un post TV, institutiile competente (CNA, Consiliul Concurentei) urmand sa analizeze cererea si sa decida in ce masura acest lucru este posibil. Initiativa apartine exclusiv companiei Societatea Nationala de Radiocomunicatii S.A. RADIOCOM, nu reprezinta un proiect al Ministerului Comunicatiilor si Tehnologiei si nu trebuie atribuita in niciun fel Ministerului".


"Problemele" CNA: Grila de baza si campania electorala
In legatura cu cererea Televiziunii Romane, vicepresedintele CNA, Attila Gasparik, a declarat pentru HotNews.ro ca "nu cred ca este imposibil ca TVR-ul sa primeasca cele doua licente, dar va fi foarte complicat pentru ca posturile finantate din bani publici trebuie sa intre in grila de baza, care momentan este completa".

"Intrebarea este cine vor fi pagubitii si care vor fi cele doua posturi comerciale care vor iesi din grila, daca cele doua licente solicitate de TVR vor fi aprobate. Aici trebuie sa avem in vedre ca exista deja un precedent, in cazul licentei pentru postul TVR Cultural", a amintit Gasparik.

In ce priveste solicitarea unei licente pentru TVR 3, presedintele CNA Rasvan Popescu, contactat de HotNews.ro, a pus problema apropiatelor campanii electorale, fara a intra in alte detalii, inaintea discutiilor programate la Consiliu maine. "Pentru CNA, este importanta reflectarea viitoarelor campanii electorale in timp util. In consecinta este important ca posturile regionale sa poata functiona in conditii optime pentru reflectarea acestora", a declarat Rasvan Popescu.

Potrivit unor surse din cadrul TVR, initiativa privind postul regional ar fi fost "animata" la inceputul acestui an deoarece, printr-un astfel de post, ar fi atrasi bani de la buget care sa suplineasca intarzierile existente in prezent in colectarea taxei radio-tv. Aceasta activitate revine operatorilor de electricitate la nivel regional si a fost serios afectata de privatizarea acestora pe parcursul ultimilor ani.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram..*.


2760 vizualizari

 • 0 (0 voturi)    
  calendar (Luni, 25 februarie 2008, 20:58)

  rudiansen [anonim]

  "Cererile TVR vor fi discutate in sedinta CNA de marti, 25 februarie." pe bune... care an, sau? wtf 25 februarie 2008 e azi... si e luni!
 • 0 (0 voturi)    
  pe DVB-T (Luni, 25 februarie 2008, 21:15)

  marius [anonim]

  De ce sa fie problema cu grila de programe pe cablu? Si asa, in curand, o sa avem DVB-T in RO ...
  Face TVR un multiplex cu cele 5 canale publice, si are "poporu' " televiziune acasa doar achitand taxa.
  :)
 • 0 (0 voturi)    
  Dubios (Luni, 25 februarie 2008, 22:33)

  Igor [anonim]

  Pai nu era TVR in dezastru financiar? De unde bani pentru a deschide noi posturi? Pare extrem de dubioasa mutarea regionalului de pe TVR2 pe TV3. Si TVR2 ce va mai fi?

  De unde zice dl Razvan popescu de reflectarea campaniei in timp util pe regionale? La ultimele alegeri, TVR Craiova nu a dat niciun minut de campanie! Ori au primit acum "verde" televiziunile regionale sa faca campanie electorala?
 • 0 (0 voturi)    
  alte "antene" (Luni, 25 februarie 2008, 22:34)

  Vali [anonim]

  Alti mancatori de rahat vor avea paine, ceea ce, pana la urma, nu e rau....Pacat de "gura-casca" care-si vor pierde timpul si putinele minti pe care le mai au !
  Puneti mana pe carti, nu va mai indobitociti cu tv-ul !
 • 0 (0 voturi)    
  tichie de margaritar (Luni, 25 februarie 2008, 23:21)

  calin [anonim]

  Mie-mi place aia cu "TVR INFO va transmite în timp real imagini de pe camerele montate pe autostrazi si pe principalele drumuri nationale". Rautacios cum sunt o sa intreb: Care autostrazi?

  O sa-si regleze lumea ceasul dupa ora la care se vede ciurda de vaci traversand soseaua nationala, prin fata camerei de luat vederi. Si daca cumva se capteaza si sunet de la fata locului, apoi sa auzi injuraturi.
 • 0 (0 voturi)    
  Ministere cu televiziuni... astia au inebunit! (Luni, 25 februarie 2008, 23:27)

  Ministrul TV [anonim]

  De ce sa nu aiba si Ministerul Sanatatii o televiziune? Sa prezinte operati in direct, interviuri cu doctori de seama. Sau Presedintia? Va dati seama ce superteleviziune ar iesi cu transmise live 24/7 de la Palatul Cotroceni?

  Televiziunea cu flagrante si arestari in direct a Ministerului de Interne ar fi cea mai tare, la concurenta doar cu televiziunea alora de la Justitie care vor avea exclusivitati cu puscariasii. Sa vezi concurenta intre interviurile cu "vietasii" de pe TV-Justitia si declaratiile in direct date exclusiv la TV-Interne de aia nefericitiiaflati la cercetari penale in arestul politiei.
 • 0 (0 voturi)    
  Si asta inchide Cercul PUTERII PSD-PNL : (Marţi, 26 februarie 2008, 0:35)

  A. [anonim]

  Regimul Guvernamental Total PSD- PNL:

  GUVERN = PSD+PNL,
  PARLAMENT = PSD+PNL
  RAAPPS = PNL
  MINISTERUL DE JUSTITIE = PNL
  MINISTERUL ECONOMIEI = PNL
  MINISTERUL TRANSPORTURILOR = PNL
  Curtea de conturi = PNL
  Corpul de control al Primului Ministru = PNL
  Corpul de control al fiecarui minister = PNL+UDMR
  CSM = PSD
  PRESEDINTELE Inaltei Curti de Justitie si Casatie = PSD (numit de Iliescu)
  CCR = PSD+PNL+PD (majoritate = PSD+PNL)
  AVOCATUL POPORULUI = PSD

  SRI = PSD,
  SIE = PNL,

  CNA = PSD,
  TELEVIZIUNI PUBLICE :
  TVR 1 = PSD,
  TVR 2 = PSD
  TVR I = PSD
  TVR C = PSD
  TVR 3 = PSD
  TVR INFO = PSD
  TVR MINISTERUL COMUNICATIILOR = UDMR
  TELEVIZIUNI PRIVATE :
  Antena 1, Antena 2, Antena 3, Antena 4, Antena 5, Antena 6, Realitatea TV, OTV, Prima TV

  CNSAS = PSD+PNL+UDMR
  JUDECATORII SI PROCURORII SECURISTI = aparati incepand cu Februarie 2008 de CNSAS si PUTEREA PSD-PNL (Ordonanta Tariceanu), prin care magistratii si candidatii in alegeri NU VOR MAI FI VERIFICATI DIN OFICIU
 • 0 (0 voturi)    
  nu s`au saturat sa fie penibili? (Marţi, 26 februarie 2008, 1:53)

  tibs [anonim]

  Eu ma inteb daca oamenii astia de la tvr nu s`au saturat de penibilitati si sa se faca de ras pe ecran . Nu isi dau seama ca grila de programe e ultrainvechita si decorurile sunt din vremuri memorabile cu instalatii cu beculete si aranjamente 'de vis'. Emisiunile sunt groaznice , invitatii , comentatorii la fel , babe comuniste,,,, oribil.... imi face greata sa ma uit la TVR . . . Nu mai faceti 1000 de posturi, faceti unu si bun . . . si nu surprize cu taranci cu baticuri ... ceva mai occidental ..... sau noi niciodata nu vom fi ca si cei din vest...
 • 0 (0 voturi)    
  Lingau ... (Marţi, 26 februarie 2008, 9:59)

  Ada [anonim]

  Sassu este un lingau de ultima speta. Va vorbesc despre asta deoarece am cunoscut pesoane de-l stiu pe acest vierme. Este genul de libidinos "prietenul tuturor", gata sa slujeasca cauza "celui care da ceva". Nu are pic de coloana vertebrala.

  A ajuns acolo printr-un concurs de imprejurari prin perierea "viitoarei scame de pe sacourile sefilor".
  Acum, normal ca slujeste stapanu', ca vin alegerile.

  Nu uitati interzicerea "Episod 2: lazile de caltabosi".
  Astfel de oameni conduc Romainia anului 2008.
 • 0 (0 voturi)    
  posturi noi, interese politice (Marţi, 26 februarie 2008, 10:41)

  Gabriel din Deva [anonim]

  Daca ar fi impartiali poate ar fi justificata. Dar nu sunt si ma refer la ponderea mare a stirilor despre PNL si PSD, proasta organizarea a selectie pt. Eurosion, demiterea d-nei Monica Culcer, ...
  Financiar este o mare miciuna, TVR1 este o mare gaura, care pe langa foloseste subventii guvernamentale, ne obliga sa si platim abonamente separat de abonamentul de la cablu si ne bombardeaza cu reclame.
  TVR2, TVR Cultural - acolo se pot vedea documentare, sunt posturi cu emisiuni mai bune decat cele ale TVR1.
  Poate isi mai fac si site-uri ca ale TVR de pe care paginile se incarca foarte greu (si se blocheaza) si unde ne sunt cenzurate comentariile .
  Cred ca noile posturi nu vor fi altceva decat niste recompense politice.
 • 0 (0 voturi)    
  daca vreti TV faceti particulare,nu pe banii mei ! (Marţi, 26 februarie 2008, 13:13)

  Catalin [anonim]

  Din banii mei platesc TVR1, TVR2, TVRCultural, TvrInternational... si ci cine stie ce mai platesc din banii mei si nu stiu. Ma uit doar pe TVR1 care isi scoate probabil banii din publicitate daca e platita corect pe baza audientei. Din partea mea si probabil la 99% din populatie poate sa ramana doar Tvr1 si poate in cel mai rau caz si celelalte 3 posturi comansate in Tvr2. Taxa sa fie eliminata pentru ca s-ar scoate bani din publicitate.
 • 0 (0 voturi)    
  inca 2 tvr-uri (Marţi, 26 februarie 2008, 13:28)

  spectator [anonim]

  Dar pe noi ne-au intrebat daca mai vrem inca 2 tv de kkt?
  La ce emisiuni transmit, de unde bani pentru inca 2? tot de la noi? vai de noi!
 • 0 (0 voturi)    
  Asta ne lipsea! (Marţi, 26 februarie 2008, 13:53)

  Cristina [anonim]

  Tot ce ne lipsea, erau inca 2 posturi in plus de manipulare a opiniei publice!
 • 0 (0 voturi)    
  Dar de asta ce ziceti: (Marţi, 26 februarie 2008, 14:59)

  Ioachim [anonim]

  In prag de campanie electorala, la mae se reinfiinteaza directia generala de diplomatie publica, unde va fi sef de orchestra nimeni alta decat oana marinescu, fost purtator de cuvant al lui tariceanu". dupa ce postul a fot desfiintat de catre cioroianu ca sa fie contra lui ungureanu, acum il reinfiinteaza ca sa aduca un liberal loial partidului si mentorului Sandor.; de ce nu era buna d-na Moraru acolo ca director general? Pentru ca avea experienta sau pentru ca nu corespundea politic?
 • 0 (0 voturi)    
  2 televiziuni de casa (Marţi, 26 februarie 2008, 15:47)

  directia 5 [anonim]

  inca doua televiziuni de casa care de fapt sunt agentii de plati pentru oamenii psd si pnl Administrati tv. a incheiat contracte de colaborare cu oameni de casa a d.Tariceanu asa cum este si d.Liviu Mihaiu sunt curios sa aflu suma si clauzele contractuale.Cenzura instaurata la tvr arata ca actuala conducere este incapabila de a reprezenta interesul public si este incapabila de a si depasi conditia de politruci


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by