Organizații civice, scrisoare către liderii coaliției: Numirea de către Consiliul de Administrație a directorului general al TVR și Radioului public deprofesionalizează cele două instituții

de Redactia     HotNews.ro
Joi, 25 martie 2021, 14:53 Economie | Media & Publicitate


Mai multe organizații civice își exprimă "îngrijorarea" cu privire la modul în care se prefigurează reorganizarea Societății Române de Radiodifuziune și Societății Române de Televiziune și spun că numirea de către Consiliul de Administrație a directorului general al TVR și Radioului public deprofesionalizează cele două instituții.

Mai multe organizații civice au adresat o scrisoare deschisă președinților Senatului și Camerei Deputaților, Anca Dragu și Ludovic Orban, președinților comisiilor de cultură din Parlament, Viorel Badea și Iulian Bulai și liderilor coaliției, în care se declară îngrijorate de reorganizarea TVR și a Radioului Public.

Ce spun asociațiile semnatere:
 • "Potrivit declarațiilor apărute în presă, am înțeles că se are în vedere separarea funcțiilor de Președinte al Consiliului de Administrație și Director-General și desemnarea ambilor ocupanți ai acestor poziții de către Consiliile de Administrație și dintre membrii Consiliilor de Administrație, conform algoritmului politic.
 • Dacă separarea celor două funcții poate reprezenta un câștig pentru cele două instituții și este bine-venită, forma în care este propusă riscă să ducă la o mai puternică politizare și deprofesionalizare a unor organizații a căror principală vulnerabilitate este tocmai expunerea față de presiunile politice.
 • Concret, desemnarea directorului-general de către și dintre membrii Consiliului de Administrație, care sunt numiți politic, nu face decât să dubleze numărul de pârghii politice la nivelul managementului. Amintim, pe această cale, că societatea civilă pledează de ani de zile pentru depolitizarea SRR și SRTV, iar crearea de funcții esențialmente politice are un efect contrar acestui deziderat.
 • Numirea de către Consiliul de Administrație a directorului general nu reformează ci deprofesionalizează cele două instituții publice. Organizarea unui concurs de proiect de management cu o durată de exercitare a mandatului prevăzută în mod expres de lege, cu obiective clare de performanță, cu evaluări periodice ni se par esențiale pentru buna și independenta funcționare a SRR și SRTV. Un astfel de concurs trebuie, desigur, să fie organizat în condiții de transparență totală și cu atragerea unor profesioniști recunoscuți din afara celor două instituții pentru jurizarea proiectelor.
 • Nu în ultimul rând, numirea unui director general de către membrii Consiliului de Administrație elimină posibilitatea realizării unui sistem de checks and balances în interiorul instituțiilor. Mai mult, în perioade în care guvernarea României este asigurată de coaliții, în cele două instituții pot apărea două centre de decizie și putere – ceea ce duce la paralizie – în timp ce, în intervalele cu majoritate parlamentară clară și guvern monocolor, controlul asupra instituțiilor va fi total.
 • În concluzie, organizațiile semnatare vă solicită să analizați cu grijă și cu măsură orice modificări legislative în ceea ce privește posturile publice de radio și televiziune și așa șubrezite în spațiul public în ceea ce înseamnă independența lor. De asemenea, să elaborați în mod temeinic un proiect de lege care să fie actual, să asigure în mod real independența celor două instituții în fața factorului politic, să așeze radioul și televiziunea publice în centrul interesului public, nu al celui politic".
Scrisoarea deschisă este semnată de Asociația Kompatibil, Asociația Alianța Internațională a Jurnaliștilor Români, Asociația Pro Democrația, Asociația Ziariștilor Independenți din România, Expert Forum (EFOR Romania), Freedom House Romania, Frontline Club Bucharest, Sindicatul Român al Jurnaliștilor MediaSind și Sindicatul Unit al Salariaților – Radio România.Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

739 vizualizari

 • +1 (1 vot)    
  s-au trezit acum (Joi, 25 martie 2021, 15:04)

  NOTORIOUS [utilizator]

  cand era PSD la putere au tacut, s-au trezit acum ca le merge
 • +1 (1 vot)    
  Cum se trezesc oamenii ! (Joi, 25 martie 2021, 15:35)

  Idealistu [utilizator]

  Cand a fost psd la putere, nici un protest, nici o scrisoare deschisa, nimic ! Brusc ia apucat dorul de independenta TVR si Radiolului public. In orice societate Consiliul de Administratie numeste Directorul General. Singurele solicitari care sunt de inteles, asigurarea independentei jurnalistice si calitatea realizatorilor si a productiilor.
 • +1 (1 vot)    
  bine si (Joi, 25 martie 2021, 17:02)

  codrean [utilizator]

  pe membrii Consiliului de Administratie cine-i numeste ?
  Sub forma asta "protestul' asta e ... ma abtin ...
  Raul ar trebui taiat din radacina !


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by