Miză de milioane de euro în scandalul dintre marile edituri și Bookster, așa numitul "Uber" al bibliotecilor publice. Istoria unui proces învăluit în tăcere

de Adrian Vasilache     HotNews.ro
Duminică, 3 octombrie 2021, 15:25 Economie | Media & Publicitate


Cărțile - între digital și blioteca tradițională
Foto: Dreamstime.com
Miza procesului deschis de marile edituri în anul 2019 împotriva Bookster, autodescris ca "Uber-ul" bibliotecilor publice, o reprezintă venituri de milioane de euro de care producătorii de carte se văd lipsiți prin apariția unui serviciu care face bani împrumutând gratuit cărți fix celor care cumpărau cel mai mult - angajații din corporații. În timp ce instanța ar putea decide în câteva zile dacă afacerea Bookster este în regulă, Consiliul Concurenței verifică mai nou dacă editurile s-au înțeles să nu mai vândă către această bibliotecă, fapt incriminat și de legislația UE.

Istoria unui proces învăluit în tăcere: Decizia instanței ar putea veni chiar luna viitoare


Piața de carte din România ale cărei venituri sunt estimate de oameni din industrie la circa 60 milioane de euro anual (exceptând manualele, auxialiarele școlare și edițiile de chioșc) se confruntă în prezent cu un litigiu fără precedent: 10 mari edituri au dat în judecată, în anul 2019, o nouă bibliotecă apărută pe piață - Bookster - Biblioteca 2.0, operată la acel moment de Asociația "Educație pentru toți copiii" și de firma Development Consulting SRL, ambele controlate de Bogdan Georgescu.

Cele 10 edituri care au dat în judecată Bookster sunt: Vremea, Curtea Veche, Publica, Nemira, Humanitas, RAO, Trei, ART, Polirom, Litera, la care se adaugă Asociația Editorilor din România (AER).

Procesul deschis de edituri împotriva Bookster privește "concurența neloială", potrivit datelor de pe portalul instanțelor.

Lansată în 2013, Bookster se prezenta la acel moment ca un "Uber, Spotify sau Airbnb" al bibliotecilor publice locale, cu zeci de mii de abonați, modelul de afaceri fiind acela de a împrumuta gratuit cărți către angajații companiilor. În schimb, companiile plăteau un abonament începând de la 4 euro pe lună pentru transportul cărților împrumutate la birou.

Bookster se prezintă ca bibliotecă publică, ceea ce presupune, potrivit Legii Bibliotecilor, să ofere acces gratuit la cărțile sale și că, pentru înființarea sa, este nevoie de un aviz de specialitate al Comisiei Naționale a Bibliotecilor și de o decizie de autorizare din partea Ministerului Culturii sau, după caz, a Ministerului Educației (Art. 35 din Legea Bibliotecilor).

Niciuna din cele 10 edituri și nici Asociația Editorilor din România nu au dorit să comenteze la acel moment pe marginea acuzațiilor aduse Bookster în cadrul procesului. Câteva detalii au fost prezentate doar de Bogdan Georgescu.

La rândul său, Tribunalul București a respins de două ori cererile HotNews.ro de a consulta dosarul, inclusiv după ce HotNews.ro și-a expus punctul de vedere privind interesul public, cerut de Hotărârea CSM referitoare la Ghidul de bune practici privind relația sistemului judiciar cu mass-media.

Din informațiile HotNews.ro, procesul are legatură cu cel puțin două aspecte - statutul de bibliotecă publică al Bookster, respectiv modelul de activitate al Bookster, raportat la regimul drepturilor de autor și al remunerațiilor care ar trebui plătite către edituri și autori. Acest model de business prin care Bookster câștigă bani din livrare, spre deosebire de bibliotecile publice clasice, este contestat de edituri.

Situația nu s-a schimbat cu mult în prezent. Din contră
- Contactate recent de HotNews.ro, niciuna dintre părți nu dorește să facă declarații oficiale în contextul litigiului care este pe rol și mai nou a investigației demarate de Consiliul Concurenței privind un posibil comportament anticoncurențial din partea celor 10 edituri, a două lanțuri de librării și a Asociației Editorilor din România.

De menționat ar fi că Bogdan Georgescu a renunțat în 2018 la serviciul de livrare de cărți, care a fost preluat de omul de afaceri Octavian Radu, care deține mai multe business-uri printre care compania de logistică TCE și lanțul de librării Diverta (care a intrat în acest an în insolvență, pentru a doua oară în ultimii 10 ani).

De altfel, Bookster.ro apare acum că este gestionată de firma TCE Delivering Happiness SRL, care este deținută integral de TCE Capital Invest, firmă controlată de omul de afaceri Octavian Radu.

Contactat de HotNews.ro pentru clarificări privind modul de operare al Bookster.ro raportat la legislația drepturilor de autor și cea a bibliotecilor, Octavian Radu nu a dorit să ofere prea multe detalii.

 • "Eu de regulă sunt foarte deschis cu presa. Îmi pare rău că de această dată o să fiu nevoit să te refuz. Ținând cont de procesele pe rol și de investigația curentă, prefer să stau în banca mea. Pot doar să-ți spun că s-a făcut din țânțar armăsar și că sunt multe orgolii și emoții la mijloc.", a declarat pentru HotNews.ro Octavian Radu.

Bogdan Georgescu nu a dorit să facă declarații invocând procesele pe rol și investigația curentă deschisă de Consiliul Concurenței. Același refuz l-am primit și din partea editurilor și a Asociației Editorilor din România.

Bookster.ro se prezintă acum ca "o platforma de intermediere, conectare, personalizare, facilitare și promovare a accesului la lectură între cititori și diversele biblioteci înscrise în platforma www.bookster.ro.

Din informațiile HotNews.ro, Bogdan Georgescu a rămas cu biblioteca Bookster, care este gestionată în continuare de Asociația "Educație pentru toți copiii", al cărei fondator este, și ale cărei cărți pot fi împrumutate mai departe prin platforma Bookster.ro.

Asociația "Educație pentru toți copiii"
a avut anul trecut venituri de peste 15,1 milioane lei (peste 3 milioane de euro), dar cheltuieli mai mari, astfel că a încheiat anul cu o pierdere netă de peste 640.000 de lei, potrivit datelor Ministerului de Finanțe. Pe de altă parte, Development Consulting SRL, cealaltă firmă a lui Bogdan Georgescu, a avut un profit net de peste 730.000 de lei.

Firma TCE Delivering Happiness, controlată de Octavian Radu, care gestionează acum serviciul de livrare de cărți prin platforma Bookster.ro, a fost înființată abia în luna noiembrie a anului trecut, astfel că nu are date raportate la Ministerul de Finanțe.

Ce acuzații sunt la adresa Bookster în instanță și de ce sunt investigate editurile acum de Consiliul Concurenței


Din informațiile HotNews.ro, în cadrul procesului demarat în 2019 editurile acuză pe de o parte modalitatea de autorizare ca bibliotecă publică a Bookster în anul 2013, iar pe de altă modelul de activitate al Bookster, raportat la regimul drepturilor de autor și al remunerațiilor care ar trebui plătite către edituri și autori.

Legea 8/1996 prevede următoarele:

Art. 17: "Prin închiriere, în sensul prezentei legi, se înțelege punerea la dispoziție spre utilizare, pentru un timp limitat și pentru un avantaj economic sau comercial direct ori indirect, a unei opere."

Art. 18:
 • (1) Prin împrumut, în sensul prezentei legi, se înțelege punerea la dispoziție spre utilizare, pentru un timp limitat și fără un avantaj economic sau comercial direct ori indirect, a unei opere prin intermediul unei instituții care permite accesul publicului în acest scop.
 • (2) Împrumutul efectuat prin biblioteci nu necesită autorizarea autorului și dă dreptul acestuia la o remunerație echitabilă. Acest drept nu poate face obiectul unei renunțări.
 • (3) Remunerația echitabilă prevăzută la alin. (2) nu se datorează în cazul în care împrumutul este realizat prin bibliotecile instituțiilor de învățământ și prin bibliotecile publice cu acces gratuit.

Surse apropiate procesului susțin că editurile contestă însă modul în care Bookster a obținut autorizația de funcționare ca bibliotecă publică.

Potrivit articolului 35 din Legea bibliotecilor, pentru înființare o bibliotecă are nevoie de un aviz de specialitate al Comisiei Naționale a Bibliotecilor și de o decizie de autorizare din partea Ministerului Culturii sau, după caz, a Ministerului Educației.

În această privință, Bookster a prezentat instanței un aviz de funcționare emis în anul 2013, de ministrul Culturii de la acea dată, Daniel Barbu, pe baza unui referat favorabil redactat de reprezentantul Ministerului Culturii și de cel al Bibliotecii Naționale a României.


Ministerul Culturii are calitatea de pârât în litigiul edituri vs Bookster demarat în 2019, fapt care arată că editurile au dat în judecată și Ministerul Culturii, cel mai probabil în legătură cu avizul acordat Bookster.

 • Aceasta este una din principalele probleme pe care va trebui să se pronunțe instanța.

Al doilea aspect este dacă Bookster.ro plătește sau nu ceva către editurile și autorii de cărți. În această privință, la Tribunal a fost depusă o adresă din partea CopyRo, societate de gestiune colectivă a drepturilor de autor, în care se precizează că Asociația Educație pentru Copii - deținătoarea bibliotecii publice Bookster - a achitat remunerațiile pentru împrumutul public de carte (a operelor scrise) efectuat de aceasta în perioada 2015-2019 către CopyRo și Operascrisă.ro.


Mai nou, într-un răspuns către G4Media.ro, Ministerul Culturii a reiterat, pe baza acelorași documente prezentate mai sus de HotNews.ro, faptul că Bookster ar fi autorizată să funcționeze ca bibliotecă publică de drept privat și că ar plăti și remunerații către cele două organisme de gestiune de drepturi de autor împrumutul public de carte, organismele de gestiune fiind obligate prin lege să distribuie banii la autori.

Dacă inițial procesul a fost deschis la Tribunalul București, ulterior cauza a fost mutată la Tribunalul Brașov și a ajuns până la Înalta Curte de Casație și Justiție, care în data de 24 iunie 2021 a decis definitiv că instanța care trebuie să judece acest dosar este Tribunalul București.


Separat de acest proces
, Consiliul Concurenței a anunțat joi, 23 septembrie, că a deschis o investigație împotriva a 10 mari edituri de carte, 2 lanțuri de librării și împotriva Asociației Editorilor din România pentru un posibil comportament anticoncurențial, respectiv refuzul colectiv și coordonat de a vinde către un anumit client și/sau posibil concurent, cu intenția de a-l elimina de pe piață. Potrivit surselor HotNews.ro este vorba de biblioteca pentru corporatiști Bookster, care se află în litigiu cu marile edituri din 2019.

Mai exact, Consiliul Concurenței investighează:
 • - 10 edituri: Vremea, Curtea Veche, Publica, Nemira, Humanitas, RAO, Trei, ART, Polirom, Litera, la care se adaugă Asociația Editurilor din România (AER)
 • - 2 lanțuri de librării: Librăriile Humanitas și Librăriile Cărturești (Direct Client Services SRL)
 • - Asociația Editorilor din România.

Chirițoiu: Ipoteza în care ar exista suspiciuni privind legalitatea funcționării pe piață a Bookster nu este relevantă pentru a stabilirea încălcării normelor de concurență


În contextul litigiului pe care-l cu Bookster, se încalcă legea concurenței dacă aceste edituri refuză să mai livreze cărți către această bibliotecă?

Nu, câtă vreme nu s-au înțeles să facă acest lucru, a explicat pentru HotNews.ro Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței.

 • "Conform legislației în domeniul concurenței, fiecare firmă trebuie să-și stabilească propria politică comercială și este liberă să decidă în mod individual și independent cu cine derulează relații comerciale.
 • Pe de altă parte, însă, comportamentul comercial coordonat manifestat prin refuzul colectiv de a vinde către un anumit client și/sau posibil concurent, cu intenția de a-l elimina de pe piață, este incriminat atât de legislația și jurisprudența națională, cât și de cea europeană, acest aspect fiind investigat de autoritatea de concurență.", a declarat pentru HotNews.ro Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței.

Acesta a mai precizat că potrivit datelor disponibile public, obiectul litigiului dintre edituri și Bookster nu vizează aspecte ce țin de incidența legii concurenței.

 • "Acțiunea în instanță și investigația Consiliului Concurenței sunt acțiuni independente. Ipoteza în care ar exista suspiciuni privind legalitatea funcționării pe piață (n.a a Bookster), nu este relevantă pentru a stabilirea încălcării normelor de concurență.
 • Investigațiile declanșate de autoritatea de concurență vizează întotdeauna companiile față de care există indicii că ar fi participat la comportamente anticoncurențiale. În cazul de față, investigația declanșată pe piața furnizării de carte din România vizează și două lanțuri de librării, precum și Asociația Editorilor din România.", a mai precizat pentru HotNews.ro Bogdan Chirițoiu.

Consiliul Concurenţei a efectuat inspecţii inopinate la sediile şi punctele de lucru ale companiilor investigate. Documentele ridicate se află în analiza autorităţii de concurenţă, în cadrul procedurilor specifice.

Inspecţiile inopinate au fost autorizate de Curtea de Apel Bucureşti şi sunt justificate de necesitatea obţinerii tuturor informaţiilor şi documentelor necesare clarificării posibilelor practici anticoncurenţiale analizate.

În situaţia în care Consiliul Concurenţei va constata încălcarea regulilor de concurenţă, companiile implicate riscă amenzi de până la 10% din cifra de afaceri. Cu toate acestea, companiile care cooperează cu autoritatea de concurenţă, în cadrul programului de clemenţă, pot obţine imunitate la amendă sau reduceri substanţiale ale amenzilor.
---

Sursă foto: Photo 186098139 © Noipornpan | Dreamstime.comCiteste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

14226 vizualizari

 • +2 (4 voturi)    
  sau https://www.manualslib.com/ (Duminică, 3 octombrie 2021, 16:55)

  IancuJianu [utilizator]

  .
 • 0 (18 voturi)    
  Superb (Duminică, 3 octombrie 2021, 16:59)

  SKBjull [utilizator]

  România educată, cea în care editurile vor să limiteze accesul la cărți.

  Anul acesta am recitit seriile Dune și Fundația, pentru că știam că apar ecranizări noi. Dețin o mare parte dintre respectivele cărți, dar a fost mai simplu să dau click și să le comand de la bookster decât să caut colecția Nemira prin lăzile din pod. Nu le-aș fi cumpărat sub nici o formă din nou. Ce bani au pierdut editurile?

  Ipocrizie dusă la extrem.
  • 0 (14 voturi)    
   Cultura cu zero lei (Duminică, 3 octombrie 2021, 18:32)

   Ochii_pe_voi [utilizator] i-a raspuns lui SKBjull

   Utima tara in ce priveste editarea de carte, prima in piraterie si plagiat, Cheltuieli pe cultura = 2-3 lei pe cap de locuitor. În schimb se imbujiba „baietii destepti de la Bopkster” si omul din spatele lor, campionul in falimentat societati comerciale, in bani invartiți prin off-shore-uri si tras statul in piept,
  • 0 (14 voturi)    
   În Rromânistan nu există drepturi de autor (Duminică, 3 octombrie 2021, 18:36)

   2mai [utilizator] i-a raspuns lui SKBjull

   Doar în România furtul e considerat normal. Plagiatul e normal, drepturile de autor sunt doar un moft.
   Să ne imaginăm o "bibliotecă" gen Bookster pentru filme sau pentru muzică, care nu plătește nimănui nici un cent.
   În orice țară cu apa caldă Booster era desființată în secunda doi, iar actionarii/asociații infundau pușcăria pentru furt.
   • +4 (14 voturi)    
    Drepturile de autor (Duminică, 3 octombrie 2021, 19:09)

    SKBjull [utilizator] i-a raspuns lui 2mai

    La cărțile menționate de mine, cu ce îi mai ajută pe Isaac Asimov și Frank Herbert? Au murit demult.

    Care este diferența dintre o bibliotecă normală și una online? La biblioteca normală trebuie să merg fizic, să aflu că nu au cartea pe care o caut.

    Țările cu apă caldă din Europa au cam ratat revoluția digitală din cauza implementării prea rigide a drepturilor de autor, vezi Germania.

    E absurd ca cel care îl piratează pe Michael Jackson să riște mai multă pușcărie decât cel care l-a omorât pe Michael Jackson.
    • +2 (6 voturi)    
     Regreatbli (Duminică, 3 octombrie 2021, 19:51)

     Ochii_pe_voi [utilizator] i-a raspuns lui SKBjull

     Ambii autori sunt sub incidenta drepturilor de autor, ca si urmasii lor, ca si traducatorii etc. Dar e mai simplu si mai in caracterul românului sa fure de pe internet si sa plagieze.
   • 0 (8 voturi)    
    Nu sunt drepturi de "urmasii autorului"... (Duminică, 3 octombrie 2021, 20:25)

    X-Files [utilizator] i-a raspuns lui 2mai

    Nu sunt drepturi de "urmasii autorului" ci "drepturi de autor", daca pricepi paralela.
    In tarile cu apa calda, ca si patentele, "drepturile de autor" au limitari in timp, in spatiu, in utilizare, etc.
    Ovidius NU a cerut drepturi de autor, nici Moliere. Pricepi pana aici?
    Limitarea drepturilor de autor nu are treaba cu "furtul" ci cu echitatea sociala. Acum 100 de ani se considera ca daca patronul vrea sa-l puna la munca pe angajat 14 ore pe zi, era corect...ca "doar nu-l obliga, ci il platea". Acum (in secolul 21, tin sa precizez, ca matale pari din alt secol) asa ceva e de neimaginat.
    Se numeste EVOLUTIE; iar ideea copyright-ului a evoluat si ea. Ca vrei sau ca nu vrei tu.
    • +6 (8 voturi)    
     Ne facem că nu pricepem (Duminică, 3 octombrie 2021, 21:38)

     2mai [utilizator] i-a raspuns lui X-Files

     1. Operele lui Ovidiu și ale lui Molière sunt "la liber", nu le plătește nimeni nimic lor sau urmașilor. Și la noi sunt limitări în timp ale dreptului de autor. Dar operele alea mai sunt și TRADUSE de cineva. Când va ajunge AI să traducă Ovidiu în versuri, atunci da, aia e Evoluție, cum ziceați dvs. Până atunci traducătorul are niște ani de studii în spate. Posibil să vă doriți o traducere de calitate, făcută de un specialist, de un om talentat și priceput, după versiunea originală, nu după cea engleză sau franceză. Acum înțelegeți ideea? Munca aia este plătită de către editură. Sau după dvs. o traducere nouă, de calitate, trebuie făcută benevol?
     2. Spunea un domn mai sus că el are deja Dune în pod, așa că le poate lua și de pe Bookster fără probleme. Să înțeleg că dacă cineva are deja cărțile în pod, atunci toți clienții Bookster au și ei cărțile în pod, deci nu există niciun furt și nicio pagubă pentru autor/traducător/editură. Asta e logica?
     3. Dacă nu se plătește nimic către edituri/autori etc, care este diferența dintre Bookster și un site oarecare de torrente?
     • +1 (9 voturi)    
      Opinii diferite (Duminică, 3 octombrie 2021, 22:20)

      X-Files [utilizator] i-a raspuns lui 2mai

      Opinii diferite:

      1) Traducatorii NU ar trebui sa ia drepturi de autor. Sa fie onest/bine platiti, DA, sa ia drepturu de autor, NU ! Asa cum inginerul de la Toyota NU ia drepturi de autor ca a facut janta cu 1 inch mai mare.
      2) Dune si Fundatia sunt TOCMAI exemplul perfect: autorii au murit. De ce sa mai ia drepturi de autor urmasii lor? Sa mosteneasca averea lasata ...si atat.
      3) Intrebare aiurea. Ce conteaza daca este sau nu vreo diferenta? Ce valoare adaugata aduc editurile, ca sa fie platite?
      • +2 (4 voturi)    
       Urmasii iau drepturi de autor (75 de ani) (Duminică, 3 octombrie 2021, 23:24)

       Ochii_pe_voi [utilizator] i-a raspuns lui X-Files

       la fel cum si o casa se transmite urmasilor. E un bun PATRIMONIAL. Legea e universala... pentru cine o intelege si cunoaste...
      • +4 (4 voturi)    
       Ar fi de râs dacă nu ar fi de plâns (Duminică, 3 octombrie 2021, 23:50)

       2mai [utilizator] i-a raspuns lui X-Files

       1.a. "Să fie bine plătiți". Îmi place mult formularea asta. De către cine "SĂ FIE bine plătiți" stimate domn? De către partid, de către stat sau de către editură (societate comercială)?

       1.b. Cât privește dreptul de autor al traducătorului, reiau un pasaj de maxim bun simț dintr-o hotărâre judecătorească: "Așa cum pentru opera inițială una dintre condițiile protecției o reprezintă originalitatea, și pentru opera derivată se cere îndeplinirea acestei condiții. Chiar dacã în cazul traducerii se pornește de la o operã preexistentă, aportul creator al traducătorului nu poate fi negat și constã în modul de selecție a termenilor și expresiilor, precum și de îmbinare a acestora, pentru a transmite cât mai fidel cu putințã mesajul operei inițiale. Calitatea ori valoarea traducerii - ca, de altfel, nivelul calitativ al oricărei opere - nu reprezintă, însã, un criteriu ori o condiție pentru acordarea protecției legale prin drept de autor. Prin urmare, câtă vreme nu s-a făcut dovada contrară, în sensul că opera derivată nu ar fi rodul creației traducãtorului, traducerea efectuatã de acesta se bucură de protecția dreptului de autor."

       1.c. În hotărârea judecătorească se spune că dreptul de autor pentru traducător există indiferent de calitatea traducerii, dar vă întreb sincer: l-ați citi pe Joyce în traducerea mea ori în a lui Mircea Ivănescu? Asta dacă ați auzit de el.

       2. Vă place sau nu, "averea" conține și drepturile de autor. Asta spune legea, nu eu. Iar averea se poate transmite prin moștenire. Din nou, legea "e de vină" că autorii (de prea multe ori persoane fără altă avere în afară de propria operă) le pot asigura copiilor un venit după moarte.

       3. "Ce valoare adăugată aduc editurile, ca să fie plătite?" Păi cum ce valoare adăugată? Plătesc traducătorii ăia despre care spuneați "SĂ FIE bine plătiți".
       • +1 (5 voturi)    
        sunteti inceti si vechi (Luni, 4 octombrie 2021, 2:11)

        radub12 [utilizator] i-a raspuns lui 2mai

        Domnilor editori, sunteti rupti de realitatea zilelor noastre.

        Editurile stiu sa traduca, poate stiu sa promoveze dar cu siguranta nu stiu sa vanda carti.

        Nu oferiti ce trebuie.
        Nu oferiti carti in limba romana pe store-urile mari, de la amazon, apple ..etc. Nu oferiti ebooks, de frica sa nu va pirateze cineva (absolut inutila frica, pentru ca daca cineva vrea sa pirateze o sa o faca oricum).

        Atunci cand oferiti ceva online, vrei sa mentineti pretul de print si distributie clasica, ceea ce e o mizerie.

        Ca orice alt falit, daca unii au gasit un model mai bun, sariti sa-l trageti in jos (asa au inceput si netflix si s-au lovit de aceleasi probleme).

        Oferiti un serviciu bun si clientii vor veni.

        Eu prefer sa cheltui sute de dolari anual pe carti in limba engleza pentru ca le traduceti prost, tarziu si nu le faceti disponibile in format digital. Caut activ sa cumpar carti si sa sustin firme romanesti dar in domeniul asta, n-am pe cine.
        • +2 (4 voturi)    
         Mai interesează-te (Luni, 4 octombrie 2021, 7:14)

         Verama [utilizator] i-a raspuns lui radub12

         Pe Amazon, de exemplu, sunt o multime de carti editate la Polirom. Pe emag ai carti mai toate editurile importante. Daca preferi sa citesti in engleza, pentru ca iti put traducerile, e problema ta.
      • +1 (1 vot)    
       ... (Luni, 4 octombrie 2021, 13:58)

       a.nonim [utilizator] i-a raspuns lui X-Files

       Incercati sa-l traduceti pe Eminescu in engleza, sau pe Shakespeare in romana si pe urma mai vedem. Traducerea nu e o conversie mecanica, iei un cuvant dintr-o limba, te uiti in dictionar si pui cuvantul echivalent. Se "traduc" ideeile, nu cuvintele, trebuie sa intelegi intentia autorului, si sa o redai in contextul cultural al unei limbi diferite, fara a pierde, si mai ales fara a adauga. Pentru asta e obligatorie o cunoastere profunda a ambelor culturi, care nu se obtine de pe google. E nevoie de zeci de ani, de mii de ore de lectura si studiu. Traducerea este o munca de creatie, care se aseamana cu cea de scriitor, doar ca traducatorul nu are libertatea pe care o are scriitorul. Nu intamplator cei mai buni traducatori sunt ei insisi scriitori, dar nu orice scriitor poate fi traducator.
      • +1 (1 vot)    
       poate banii au inceput sa curga doar dupa moartea (Luni, 4 octombrie 2021, 14:09)

       jorj_bv [utilizator] i-a raspuns lui X-Files

       autorilor?
       Nu toti sunt George R.R. Martin sau J. K. Rowling sa se bucure ei insisi de munca prestata.
       Editura angajeaza un traducator de rahat sau unul bun, face niste ilustratii bune, baga reclama la greu dar nu poate vinde decat 1000 de bucati ca lumea ia cartile de la bookster, care eventual primeste si discount de volum.
       • 0 (2 voturi)    
        si? (Luni, 4 octombrie 2021, 14:35)

        Corle [utilizator] i-a raspuns lui jorj_bv

        Unde e problema? Editurile au un model de business antic, care nu mai functioneaza, in speta vor falimenta daca nu se vor adapta vremurilor. E acelasi cacat cu taximetristii care inca nu vor sa spele taxiul si sa inchida manelele sa fie cat de cat competitivi.

        Din partea mea, toti care tin de modele vechi de business, au tot dreptul sa moara pe limba lor tipand ca niste pzde pe drum.

        Nu mai stiu decat 2 motive sa mai cumpar carti in format "solid":

        - cadou pt cineva(deci rar)
        - o carte care mi-a placut asa mult ca decid sa o introduc in biblioteca

        Pt 90% din cartile achizionate, nu vreau sa aud de altceva decat e-books, ceva ce dinozaurii astia nu vor sa ofere. Deci nu o sa plang cand o sa moara de foame.
        • 0 (0 voturi)    
         FYI, Bookster nu ofera ebook (Luni, 4 octombrie 2021, 20:04)

         jorj_bv [utilizator] i-a raspuns lui Corle

         Atata timp cat nu iese autorul direct in piata, editurile sunt necesare. In alte tari, editura plateste un avans autorului, face corecturi, recomanda scoaterea unor fragmente etc
        • 0 (0 voturi)    
         Bookster are ebooks? Nu. (Luni, 4 octombrie 2021, 20:08)

         jorj_bv [utilizator] i-a raspuns lui Corle

         Exista o gramada de titluri romanesti pe ebook? Da.
         Despre ce vorbesti atunci?
  • +1 (1 vot)    
   Esti confuz 1 (Luni, 4 octombrie 2021, 12:13)

   Caracal [utilizator] i-a raspuns lui SKBjull

   Se vede ca esti pe afara complet cand vine vorba de subiectul asta dar si mai grav este ca impartasesti idei toxice. Sa te iluminez putin, mai ales ca stiu despre domeniu.
   In primul rand, sa spui ca editurile vor sa limiteze accesul la carti in Romania e ca si cum ai spune ca Pizza Hut nu vrea sa vanda prea multe pizze. E tare afirmatia! Editurie, adica oamenii care muncesc la un loc sub umbrela unei corporatii a carei activitate este editarea de carte din asta traiesc – din vanzarea de carte. Daca e sa deplangi ceva in Romania este implicarea minimala a statului in educatie si lectura. Avem una dintre cele mai mici piete de carte din Europa, iar daca te uiti la datele INS vezi ca romanul mediu cheltuieste un mizilic pe carti. Tot la INS vezi, in bazele de date publice, la “A.9 Cultura” ca numarul de biblioteci publice era 2904 in 1995, iar in 2020 erau 2034. Deci in 25 de ani s-au dus o treime din bibliotecile publice. Numarul de cititori activi era de 4.262.000 in 2011, anul trecut abia daca mai erau 2.5 milioane! Bibliotecile sunt un client important al editurilor…ce crezi tu ca au resimtit editurile in urma acestui fenomen?
   Apoi, am murit de ras la fraza “ce bani au pierdut editurile” sau Asimov si Herbert sunt morti de mult. Se vede ca habar nu ai ce face o editura, confunzi autorul cu editura. Legat de “ce bani pierde editura”…daca matale te duci pana la urma in pod si iti cauti cartile, nu pierd nimic. Daca insa Bookster cumpara o carte de la o editura si o imprumuta la 100 de oameni succesiv (din asta facand bani, desi nu este produsul lui ci doar achizitionat de el), atunci editura pierde valoarea a 99 de carti. Ti se pare corect, avand in vedere ca editurile isi calculeaza costul in baza tirajului?
   • +2 (2 voturi)    
    Tu presupui... (Luni, 4 octombrie 2021, 14:29)

    bumble-bee [utilizator] i-a raspuns lui Caracal

    Că ăia 99 de oameni chiar ar fi cumpărat cartea. Fals. Unii ar fi împrumutat-o de la colegi, prieteni, etc. În unele companii exista deja o mini bibliotecă pentru angajaţi, înainte de bookster. În altele existau grupuri interne de împărţit cărţi. Cine îşi cumpără 15 cărţi pe an şi unde le-ar ţine? Asta oferă bookster, posibilitatea să citeşti 10,15,20 de cărţi anual fără să te deranjezi cu un spaţiu de stocare, sau cu achiziţionarea. Fără asta oamenii ăia fie ar citi mai puţin, fie ar trece la ebookuri, fie la audiobookuri. Dar editurile tot nu ar fi câştigat.
   • +1 (1 vot)    
    pai (Luni, 4 octombrie 2021, 14:37)

    Corle [utilizator] i-a raspuns lui Caracal

    "Editurie, adica oamenii care muncesc la un loc sub umbrela unei corporatii a carei activitate este editarea de carte din asta traiesc – din vanzarea de carte. Daca e sa deplangi ceva in Romania este implicarea minimala a statului i"

    Pai si asta nu mai e un model sustenabil, vrei sa plangi ca s-au schimbat nevoile oamenilor sau sa le adresezi? Daca vrei doar sa mentii status quo, meriti sa falimentezi.

    Explica-mi de ce anume as cumpara o carte cand pot sa o citesc inchiriata si sa o dau inapoi? Rar am citit carti cu "re-readability". Din acelasi motiv nu cumpar un joc pe consola pe care il termin in 5 zile, il inchiriez.

    Mai cumpar si carti in format hartie, dar rar si de obicei sunt niste carti de capatai pt mine, iar scopul lor e mai mult sufletesc decat practic. Cam cum au ajuns ceasurile de mana.
    • +1 (1 vot)    
     Dar ăia care muncesc la idei? (Luni, 4 octombrie 2021, 15:42)

     Adrian Calin [utilizator] i-a raspuns lui Corle

     Ăia din ce mai trăiesc dacă toți banii rămân la Bookster? Sistemul ăsta actual, așa greșit cum îl crezi, face ca cei care scriu o carte (și care depun efort mai mare decât crezi) să aibă un venit (mare sau mic, e o chestie de dezbătut). Ce știm sigur este că o carte pe care Bookster o ia și o distribuie gratuit (că cică ar lua bani doar pe transport) nu generează niciun venit pentru cei care scriu cărți. Trebuie să înțelegi că în lumea asta nu mai există nimic asemănător pentru că este ilegal. Au găsit românii miracolul cititului pe bani puțini și ăia din SUA, Anglia, Franța, etc. nu și-au dat seama, ce proști sunt ăia și ce deșteptți suntem noi, în special Bookster.
    • 0 (0 voturi)    
     Fals (Luni, 4 octombrie 2021, 23:14)

     Caracal [utilizator] i-a raspuns lui Corle

     Tu expui aici obiceiul tau cititoresc si presupui ca esti standardul zilelor noastre. Faptul ca citesti o carte inchiriata si apoi o dai inapoi este preferinta ta, nu un musai la nivel de societate. Si daca ai copii si vrei sa le treci si lor ceva din ce ai citit, ce faci, inchiriezi iarasi cartea, asta daca mai ti minte care este? Ca sa nu mai spun ca oricat citesti, daca nu ai si cartea "TA" pe care ai pipait-o, carat-o ici si colo, citit-o la o cafea sau in tren etc, nu ramane informatia cu tine la fel. Toate astea sunt insa aspecte subiective. Realitatea este ca atunci cand inchiriezi o carte ii furi tehnic si pe autor si pe editura. Autorul acela o fi scris cartea cu dedicatie si pasiunea de a impartasi idei, dar el a cheltuit timp si efort pentru asta. Tu cum il platesti daca exista doar un exemplar vandut din cartea lui dar inchiriat la sute de oameni? El primeste banii pe drepturile de autor de la editura in functie de vanzari, nu de inchirieri. Te gandesti numai la tine in ecuatia asta, din pacate.
  • +2 (2 voturi)    
   Esti confuz 2 (Luni, 4 octombrie 2021, 12:13)

   Caracal [utilizator] i-a raspuns lui SKBjull

   Cat despre autori….da, Asimov a murit de mult (desi drepturile de autor se mostenesc timp de 70 de ani daca nu ma insel), dar cine iti face paginarea, corectarea, DTP-ul, grafica, comanda la tipografie, contabilitatea pentru toate astea ca sa plateasca taxe si angajati, vanzarile la distribuitori (ca tu doar nu cumperi de la receptia sediului editurii)…si ca sa stii, distribuitorii iau cam 50% din pretul cartii scos de editura. Daca Curtea Veche scoate o carte cu 10 lei si o vinde prin Carturesti, editura primeste 5 lei, Carturesti retine 5. Cartea aia pe care o tii matale in mana e scrisa de Asimov dar produsa si vanduta de o mica armata de oameni in formatul acela. Daca gasesti tu o cale sa cumperi direct de la autor (daca mai e in viata) atunci nu mai e nevoie de edituri. Dar atunci crezi ca un autor ar putea onora cerinta de mii de volume?

   Cat despre o biblioteca normala si una online…care este diferenta? Iarasi esti confuz total, te referi la modul de accesare a cartilor nu la statutul entitatii care le ofera. Daca e vorba de primul aspect, nici o diferenta in fara de fizic/online. Daca e vorba de al doilea, una este o biblioteca publica care este non-profit si platita din taxele noastre, alta este Bookster care e privata si face bani din asta. Pricepi? Mai bine te gandeai la toate aspectele astea inainte sa faci afirmatii asa usor. Aoleu, uoleu, romanii astia care le stiu pe toate si vorbesc asa usor….
   • +2 (2 voturi)    
    Şi eu care credeam că.. (Luni, 4 octombrie 2021, 14:24)

    bumble-bee [utilizator] i-a raspuns lui Caracal

    .. O carte o iei pentru conţinut, nu pentru paginare, grafică şi altele.
    • +2 (2 voturi)    
     Conținutul ăla nu se generează singur (Luni, 4 octombrie 2021, 15:38)

     Adrian Calin [utilizator] i-a raspuns lui bumble-bee

     În spate este munca unor oameni care în sistemul Bookster nu sunt plătiți. E ca și când ai spune că mănânci merele pentru gustul lor și nu te interesează cum au ajuns la tine. Nu înțelegi că cineva are grijă de livadă, muncește acolo, apoi există un lanț de distribuție care îți aduce ție merele din livada aflată la sute de kilometri ca să poți mânca tu mere bune. Bookster face așa: se duce și fură merele când se coc, zice că tu plătești transportul pentru ele, tu te faci că plouă și că Bookster este legal, le dai lor bani, ei păstrează toți banii și prostul care a îngrijit merele rămâne cu buza umflată. Tu zici că merele au fost bune și mulțumești Bookster pentru ce mere minunate ți-a adus. La anu' ăla care a avut grijă de mere moare de foame iar Bookster se va duce la următoarea victimă și va fura mere. Tu vei spune că Bookster ți-a adus mere an de an și vei face pe nevinovatul că tu nu te-ai mai dus la "nemernicii" care țin supermaketuri că ai avut mere de la Bookster. E așa de simplu să ne găsim scuze pentru ceea ce știm că e greșit. Eu rămân surprins să văd aici oameni care citesc și care, în loc să gândească logic, contorsionează realitatea ca să ne spună ce treabă face Bookster. Face, dar e ilegală.
     • -1 (1 vot)    
      Ce treaba face Bookster? (Luni, 4 octombrie 2021, 17:31)

      ecou [utilizator] i-a raspuns lui Adrian Calin

      Sincer, incep sa inteleg care e impactul real al analfabetismului functional.
      Bookster face un serviciu simplu: iti aduce, contra cost, cartea la usa. Nu carti furate de pe net si printate la o imprimanta in pod, ci cumparate din librarie, cu toate taxele percepute de editura, librarie si stat. Din punct de vedere legal Bookster nu incalca drepturile de autor pentru ca nu afecteaza in niciun fel dreptul editurii: plateste pretul cerut de editura pentru fiecare exemplar pe care il are in colectie si clientii lor folosesc cate exemplare are biblioteca in stoc. Ei castiga din taxele de livrare la usa, asa cum firmele de livrare castiga nu din vanzarea la suprapret a produselor ci din taxa de livrare.
      Diferenta dintre bookster si orice biblioteca publica aflata (in teorie) la fiecare colt de bloc nu ar exista pentru ca pur si simplu ratiunea existentei Bookster ar disparea daca ar exista destule biblioteci publice incat cartea sa fie cu adevarat la indemana. Ba as putea spune ca Bookster ajuta editurile cumparand carti care vor fi citite de persoane care altfel nu ar avea timpul necesar sa se duca la librarie, sa caute intre niste rafturi de multe ori prost organizate. Cartile care merita vor fi mereu cele mai cerute si cele mai uzate, prin urmare o biblioteca va cumpara mai multe exemplare. Dar vor fi cumparate si carti...sa zicem de mana a doua, care vor avea cativa cititori curiosi. Si care altfel ar astepta pe rafturi pana cand vor ajunge la topitorie sau la vanzatorii de chilipiruri
      • 0 (2 voturi)    
       Complet greșit (Luni, 4 octombrie 2021, 20:56)

       Adrian Calin [utilizator] i-a raspuns lui ecou

       Ca să-ți aducă cartea la ușă trebuie să aibă acest drept. Dacă Bookster spune că-ți aduce cea mai bună friptură din oraș de la un restaurant până la care tu nu vrei să te deplasezi zici că e ok. Dar ce-ai face dacă ai afla că Bookster fură acea friptură de la restaurant și ți-o aduce ție (și, în cel mai bun caz, lasă niște bănuți pe masă, mult mai puțin decât costă friptura, ca să aibă alibi și să spună că a dat niște bani)? Pentru că Bookster asta face, îți aduce cartea la ușă, dar n-are voie să facă asta pentru că, de fapt, nicio editură și niciun autor nu primește bani din ce face Bookster (spre deosebire de ce se întâmplă în cazul bibliotecilor oficiale care generează venituri pentru edituri și autori, dar fac și un serviciu important pentru cititori, asta dacă nu sunt leneși și așteaptă cărțile la ușă de la niște hoțomani).
       Dacă Bookster cumpără 10 cărți și o duce la ușa a 5000 de cititori să știi că a plătit doar pentru 10 cărți, dar a luat banii de la 5000 de cititori care nu înțeleg că tocmai au fost prejudiciate niște edituri, dar și mai important niște oameni care au muncit să scrie o carte (și e muncă multă, să știi).
       Sper că ai înțeles comparația asta.
       • 0 (0 voturi)    
        Ti-ai dat singur raspunsul (Marţi, 5 octombrie 2021, 9:15)

        ecou [utilizator] i-a raspuns lui Adrian Calin

        Ti-ai dat singur raspunsul: Bookster a PLATIT 10 carti si a luat banii pentru serviciul de LIVRARE. E la fel ca si la serviciul de inchiriere trotinete electrice, la care firma a cumparat trotinetele si le-a pus la dispozitia clientilor. Sau urmeaza un proces din partea firmelor producatoare care se vor plange ca nu vand destule trotinete?
        Fizic, o carte nu poate fi citita de doi cititori deodata. Asa ca ei isi constituie fondul de carte conform cu cererea din piata si isi asuma si deprecierea serviciului cand au prea putine exemplare pentru numarul de doritori dar si achizitia de carti pe care nu vrea nimeni sa le citeasca.
        Oricum, ca o concluzie, datorita Bookster multi oameni au citit mult mai multe carti decat ar fi citit in lipsa serviciului. Si probabil ca o parte dintre ei s-au si dus sa isi adauge in colectie carti pe care le-au citit si si le-au dorit
 • +1 (9 voturi)    
  jungla anilor 90 e din nou aici? (Duminică, 3 octombrie 2021, 22:16)

  gimini [utilizator]

  In anii 1990 erau smecheri care luau casete video originale, le multiplicau si apoi incepeau sa le dea cu imprumut.

  Ii durea la bascheti de drepturi de autori si alte fineturi de-astea din capitalismul cu apa calda. Multi au facut bani asa in acei ani. Dupa ce a aparut legea drepturilor de autor junglareala s-a mai calmat.

  Se pare ca practica a revenit si se cheama bookster.
  • +1 (3 voturi)    
   Diferenţa e că... (Luni, 4 octombrie 2021, 14:22)

   bumble-bee [utilizator] i-a raspuns lui gimini

   Bookster distribuie chiar cărţile cumpărate de la edituri. Nu printează ei cărţi piratate şi le distribuie.

   Plus, care ar fi fost diferenţa, dacă bookster era o platformă în care oamenii îşi pot împrumuta cărţi unul altuia? Era ilegal în opinia ta? Tot ar fi impactat "marile" edituri. Clientela Bookster e formată din corporatişti, care stai liniştit că dacă nu ar fi fost Bookster nu şi-ar fi umplut casa cu cărţi, ci şi-ar fi cumpărat un ebook reader şi fie luau ebookurile de pe Amazon (legal ) fie le trăgeau de pe net piratate. În ambele cazuri editurile româneşti vedeau 0 lei. Bookster a cumpărat o parte din cărţi chiar de la edituri şi mai cumpără că doar nu îţi închipui că o carte fizică o poţi distribui la infinit, se deteriorează şi ea.

   Eu şi acu de exemplu, operele care au intrat în domeniul public, le citesc pe Kindle, deşi am abonament la Bookster. Ce iau de la bookster sunt cărţi mai recente în Engleză, de parenting sau finance. Dacă nu ar fi fost Bookster le comandam de pe Amazon.
   • +1 (1 vot)    
    Faci niște presupuneri ca să scuzi Bookster (Luni, 4 octombrie 2021, 15:29)

    Adrian Calin [utilizator] i-a raspuns lui bumble-bee

    Citez din ce zici tu: "ci şi-ar fi cumpărat un ebook reader şi fie luau ebookurile de pe Amazon (legal ) fie le trăgeau de pe net piratate." Cu alte cuvinte ar fi făcut ei ceva ilegal și ca să nu facă ei, iacă se sacrifică Bookster :-).
    "Dacă nu ar fi fost Bookster le comandam de pe Amazon." păi știi că legal ar fi fost să le comanzi pe Amazon, pentru că acolo știi sigur că cei care se chinuie să scrie ceva care te ajută pe tine vor fi plătiți, prin Bookster nu, nu sunt plătiți, pentru că niște români idioți cred că munca unor oameni n-are valoare. Știi cât durează să scrii o carte, să te documentezi, să te gândești cum să o pui într-un format util pentru cititori? Ei bine, după ce ai făcut toate astea vrei să o vinzi și nu-ți faci propria rețea de distribuție, apelezi la rețelele deja existente. Alea legale, gen Amazon, îți dau o parte din bani (că mulți sau puțini, asta este de discutat, dar îți recompensează munca și poți să mai scrii încă o carte). Rețelele ilegale și imorale ca Bookster taie circuitul și țin toți banii pentru ei. Este un sistem nemernic care vine cu justificări că: stai să vezi că noi vrem să-i educăm pe oameni, etc. Este o mizeri ce face Bookster.
 • +2 (4 voturi)    
  Concluzia (Luni, 4 octombrie 2021, 8:58)

  JoeTheDow [utilizator]

  Se pare ca multi oameni fac frauda fiscala cu drepturi de autor. Sau cred ca nu primesc bani fiindca lumea le pirateaza "opera, " nu fiindca scriu prost. De obicei cei mai piratati autori sunt si cei mai bine vanduti.

  Daca citesti unele review-uri poti sa gasesti uneori remarci de genul: nu m-am deranjat, am vazut ca nici sa pirateze nu s-a deranjat cineva.
 • +2 (4 voturi)    
  Dacă dispare Bookster.. (Luni, 4 octombrie 2021, 10:01)

  bumble-bee [utilizator]

  cresc vânzările la Kindle. Iar editurile din ro tot nu or să vadă un ban. Mare parte din cărţile comandate prin Bookster sunt în engleză oricum. Iar multe din cele în română sunt comandate pentru că Bookster nu are varianta în engleză ( sau sunt traduse din alte limbi, e.g. turcă, suedeză, spaniolă,... )
  • +1 (1 vot)    
   editurile romanesti iau drepturile de autor in RO (Luni, 4 octombrie 2021, 14:15)

   jorj_bv [utilizator] i-a raspuns lui bumble-bee

   le traduc. Cartea e romaneasca, chiar daca are un autor strain.
  • +1 (1 vot)    
   Stai să se prindă Amazon de schemă ... :-) (Luni, 4 octombrie 2021, 14:27)

   Adrian Calin [utilizator] i-a raspuns lui bumble-bee

   Și să vezi cum Bookster își va fi dorit să fi făcut asta. Cele mai multe cărți sunt în engleză pentru că ăia nu prea bagă în seamă România. D-aia la noi s-au vândut casete, filme și softuri piratate ani de zile. Este fix același lucru și cu Bookster. Și aici să știi că nu este vorba despre editurile românești ci despre cei care scriu și muncesc pentru ideile alea, oameni care nu văd un ban de pe urma activității Bookster.
   • 0 (2 voturi)    
    Cu o mică diferenţă. (Luni, 4 octombrie 2021, 15:06)

    bumble-bee [utilizator] i-a raspuns lui Adrian Calin

    Publicul care urmărea filmele alea pe casetă e diferit decât cel care citeşte cărţile de la Bookster.
    • +2 (2 voturi)    
     Ce vrei să spui? (Luni, 4 octombrie 2021, 15:46)

     Adrian Calin [utilizator] i-a raspuns lui bumble-bee

     Nu-mi dau seama dacă ești sarcastic sau nu... :-)

     Că dacă te gândești cu atenție la ceea ce înseamnă Bookster și-ți dai seama că este o găinărie românească e ok să continui pentru că tu citești iar ăilalți se uitau doar la filme (niște inculți)? Deci, dacă citești e ok să validezi o măgărie ca Bookster?
    • 0 (0 voturi)    
     publicul "e" niste firme (Marţi, 5 octombrie 2021, 23:15)

     jorj_bv [utilizator] i-a raspuns lui bumble-bee

     care dau niste bani putini, iar ceilati fac si profit.
     Problema e ca editura nu primeste niciun leut.
 • +3 (5 voturi)    
  Explicația unei găinării tipic românești (Luni, 4 octombrie 2021, 14:24)

  Adrian Calin [utilizator]

  Nu mai există în nicio țară civilizată acest tip de business pentru că este ilegal și imoral. Dacă voi scrieți o carte pe care o publică o editură din România, veți primi niște bani din drepturile de autor la vânzarea fiecărui exemplar. Această carte poate să intre într-o bibliotecă, dar bibliotecile au un regim special și sunt făcute să ajute pe toate lumea: pe cei care vor să citească, pe cei care vor să scrie, editurile, bibliotecarii. Bookster a eludat toate aceste lucruri într-un mod tipic românesc (chipurile a devenit bibliotecă din pixul unui funcționar public), apoi v-a cumpărat cartea în 10 exemplare și o "împrumută" către sute, poate chiar mii de persoane. Spune că plătește drepturile de autor la niște pseudo instituții (de unde tu, autor, nu primești nicio para chioară) și gata, are afacere.
  Oamenii care scriu și trăiesc din scris ar muri de foame din cauza celor ca Bookster. Asta se întâmplă în România (care n-are niciun respect pentru drepturile de autor), dar nu și în alte părți, vă invit să căutați un serviciu similar și să vă întrebați de ce nu există în SUA, Anglia, Franța, etc. Răspunsul este simplu: este ilegal și imoral.
  Recomand tuturor companiilor care vor să îi ajute pe angajați să citească să susțină bibliotecile reale, alea de la care împrumutam și noi cărți când eram mici, nu să plătească zeci de mii de euro către niște pseudo oameni de afaceri români (niște găinari care ori sunt mega nesimțiți ori sunt idioți cu ciucuri).
 • +1 (1 vot)    
  Felicitări tuturor comentatorilor! (Luni, 4 octombrie 2021, 17:10)

  vax_XXL [utilizator]

  Indiferent de a cui parte se află pe acest subiect, dezbaterea aceasta are aduse multe argumente justificate pentru ambele părți, nu doar ”ba pe a mă-tii”.
  Și da, evoluția societății și a economiei ne-a adus și acest conflict.
  Singura problemă concretă este că legislația nu a evoluat, așa că perspectiva din care va fi judecat procesul este una veche, indiferent de cât a avansat societatea.
 • +1 (3 voturi)    
  Netflix, Spotify, Bookster (Marţi, 5 octombrie 2021, 1:00)

  cristihan [utilizator]

  Care e diferenta dintre Netflix si Spotify, pe de o parte si Bookster, pe de alta? In afara de pret (si aici e de discutat, dar din cate stiu se plateste undeva pe la 5 EUR/luna pentru abonatii din corporatii), ideea si sistemul sunt cvasi-identice. Si Netflix si Spotify par aberante, din perspectiva editurilor de carte de la noi, dar de ce nu ar functiona si Bookster pe acelasi principiu? Daca iei caz cu caz, ai zice ca e aiurea sa beneficiezi de mii de cantece si de sute de filme in fiecare luna pentru 5-10 EUR (iar pe Netflix sunt abonamente family pentru care cred ca se plateste si mai putin / persoana), daca te gandesti ca un singur CD sau un singur film la cinema sunt deja mult mai scumpe. Si totusi, business-urile muzicale si cinematografice sunt in floare, pentru ca si-au dat seama ca prin platformele respective ajung la un public imens, pe care altfel nu ar fi fost niciodata capabile sa le atinga. Bookster e peanuts pe langa astea, if anything ar trebui sa creasca si mai mult iar editurile ar trebui sa fie happy to serve.
  PS. citeam mult de pe Bookster la un moment dat, dar de cand am schimbat compania si nu mai am Bookster nu am cumparat nicio carte in format fizic (am gasit alternative...)
  • +1 (1 vot)    
   Păi e o mare diferență (Marţi, 5 octombrie 2021, 17:00)

   2mai [utilizator] i-a raspuns lui cristihan

   O diferență mare și lată: dacă ești casă de discuri și nu vrei să colaborezi cu Spotify (vezi Hyperion Records de exemplu), nu ți se vor urca albumele pe platformă fără acordul tău. Dacă te cheamă Warner Bros. și nu vrei să bați palma cu Netflix, din nou, nu ți se pun cu japca filmele pe platformă. Dacă te cheamă Polirom și nu vrei să colaborezi cu Bookster, atunci ghinion, vorba unui clasic în viață. Îți fac și un desen?
   • +1 (1 vot)    
    Indeed (Marţi, 5 octombrie 2021, 17:23)

    cristihan [utilizator] i-a raspuns lui 2mai

    Din asta eu inteleg ca ar trebui cel mult reglementata relatia dintre parti, lucru complet diferit de ce s-a vehiculat pana acum - ca e o aberatie totala si un furt si ca asemenea business nu poate exista.
    Altfel, mesajul era foarte bun daca renuntai la intrebarea pasiv-agresiva de la sfarsit. Nu contribuie cu nimic la dezbatere, ci o deturneaza intr-o zona conflictuala stupida. Think about it. Multumesc.
    • 0 (0 voturi)    
     Momentan nu exista nicio relatie in parti (Marţi, 5 octombrie 2021, 23:11)

     jorj_bv [utilizator] i-a raspuns lui cristihan

     Bookster se comporta ca firmele alea de inchiriere care cumparau cateva casete sau DVD-uri, eventual la oferta si apoi le multiplica si le inchiria la diversi.
     Poate s-au imbogatit prea mult cei cu drepturile de autor, dar atunci sa se bage taxe.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by