Asociatia Jurnalistilor din Romania (AJR) contesta noua grila a TVR1, lansata pe 3 martie, si atentioneaza ca din aceasta lipsesc emisiuni realizate de ziaristi, fara ca munca acestora sa fi fost evaluata conform procedurilor interne ale televiziunii publice, se arata intr-un comunicat al Asociatiei.

In locul acestor formate au aparut alte emisiuni care au intrat sau vor intra pe post fara respectarea procedurilor de selectie, semnaleaza AJR.

Potrivit comunicatului, dintre emisiunile eliminate fac parte "Telematinal", "Fata în Fata" (cu Marian Voicu), "Nocturne" (cu Marina Constantinescu), iar printre cele introduse fara aplicarea procedurii de selectie standard se numara "Citeste si da mai departe!" (cu Radu Paraschivescu), "Trezirea la Apel!", "Ultra News" (cu Claudiu Lucaci) si "De la Est la Vest” (cu Bogdan Chirieac).

In acest context, Asociatia Jurnalistilor din Romania se arata ingrijorata si dezaproba felul "arbitrar" în care conducerea TVR a tratat munca ziaristilor în cazul noii grile de programe, fapt inacceptabil, spune AJR, din punctul de vedere al unei conduite profesionale corecte.

Cat timp conducerea TVR este singura raspunzatoare pentru grila de programe, AJR, ca asociatie profesionala, cere tratament egal, transparent si conform regulilor televiziunii publice pentru toti jurnalistii.

Presedintele AJR, Cezar Ion, care este si directorul de productie editoriala al TVR, a precizat pentru HotNews.ro, ca initiativa de contestare a noii grile de programe a TVR apartine, in exclusivitate, Consiliului Director al AJR (format din jurnalistii Cristian Tudor Popescu, Catalin Tolontan, Cristian Hostiuc, Ciprian Stoianovici, Ovidiu Nahoi si Dan Horatiu Popa): "Tocmai pentru ca ma consider intr-un conflict moral de interese m-am abtinut de la aceasta initiativa, dar asta nu inseamna ca o resping sau nu mi-o asum".

Presedintele AJR vrea sa evite, astfel, orice speculatii ca ar putea incerca sa foloseasca prestigiul AJR in situatia mentionata.

Intre timp, Colegiul Director al Asociatiei Jurnalistilor din Romania va semna joi, 6 martie, cu Consiliul National al Audiovizualului un Protocol pentru implementarea normelor deontologice în activitatea audiovizuala.