CNA a solicitat, joi, reprezentantilor HBO Romania sa difuzeze filmul documentar "Bordelul" dupa ora 24.00, din cauza scenelor de sex real pe care le contine, pentru a intra in acord cu legislatia audiovizuala romaneasca. Pentru ca HBO Romania este licentiat in Cehia, CNA nu poate sanctiona direct postul, dar a sugerat conducerii acestuia o rezolvare rapida a situatiei prin schimbarea orei de difuzare, pentru evitarea unui demers mai amplu care poate ajunge pana la sesizarea Comisiei Europene.

Pana acum, HBO Romania a difuzat cinci din cele sase episoade ale documentarului, de la ora 22.00, ora la care este prevazut, in Cehia, pragul pentru difuzarea emisiunilor cu continut sexual real.

Pentru ca postul este licentiat in Cehia si prin urmare se supune legislatiei cehe, presedintele CNA, Rasvan Popescu, a sugerat directorului HBO Romania, prezent la sedinta Consiliului, sa solicite la Praga permisiunea de a difuza ultimul episod al serialului, de saptamana viitoare, la ora 24.00. In caz contrar, daca s-ar urma procedura europeana, CNA ar putea suspenda emisia unui post strain în Romania pentru o perioada determinata, a precizat Popescu.

"In toate tarile membre UE unde s-a difuzat serialul nu a fost nici o problema de genul celei semnalate de CNA", a comentat situatia creata Carmen Harabagiu, directorul general al HBO Romania.

La solicitarea lui Rasvan Popescu, reprezentantii HBO Romania au transmis, tot joi, un fax CNA in care postul confirma ca se angajeaza sa difuzeze ultimul episod din serialul "Bordelul" dupa ora 24.00.

CNA mai cere schimbarea orei de difuzare si pentru un alt serial difuzat de HBO - "Dinastia Tudorilor", care ar trebui difuzat dupa ora 22.00 si nu la ora 20.00, asa cum se face in prezent, tot pentru continutul cu caracter sexual.

Solicitarea CNA are la baza mai multe semnalari venite de la telespectatorii care acuza prezenta unor emisiuni cu scene de sex real, inainte de miezul noptii, cand copiii mai butoneaza telecomanda.