Blogging-ul trece printr-o perioada de maxima dezvoltare. In ultimul timp, utilitatea blogurilor s-a extins, de la trecerea in revista a micilor obsesii cotidiene pe care le avem, pana la ocuparea unui loc important in campaniile electorale. Cotidianul britanic The Observer propune un top al celor mai influente bloguri din lume. Chiar daca podiumul este ocupat de bloguri serioase ca The Huffington Post (blog politic) sau Techcrunch (site de stiri in domeniul tehnologic), in clasament se regasesc toate tipurile de bloguri existente.

1. The Huffington Post poate fi considerat site-ul care a revolutionat blogosfera politica. Decizia Arriannei Huffington de a investi in realizarea unui blog care sa imbine stirile cu cometariile unor jurnalisti, politicieni si bloggeri consacrati a dus la propagarea unei imagini prietenoase a web-ului in randul marilor companii media.

2. Boing Boing este departe de a fi un blog al dezbaterilor politice. S-ar putea spune ca nimeni nu a promovat mai bine lucruri pe cat de lipsite de importanta, pe atat de distractive si relaxante pana la editorii acestui blog. In spatele imaginilor cu cele mai noi modele de cd-playere si a prosoapelor Darth Vader pentru ceai se afla insa, o agenda politica ultra-liberala: recunoasterea web-ului ca mijloc global de comunicare, independent de controlul statal sau al corporatiilor.

3. Techcrunch a inceput ca un blog despre cele mai noi site-uri aparute in Sillicon Valley si a devenit in scurt timp unul dintre cele mai influente site-uri de stiri din industria tehnologica.

4. Kottke apartine unuia dintre pionierii primului val de bloggeri, web-designer-ul Jason Kottke. El urmareste, inca din 1998, tot ceea ce apare pe internet si ar putea prezenta interes pentru cititorii lui. Fenomenul s-a extins atat de mult incat Kottke a devenit un cunoscut filtru pentru internautii care cauta ceva interesant de citit.

5. Dooce a aparut in 2001 si este unul dintre cele mai cunoscute bloguri de opinie. Heather Armstrong l-a conceput sub forma unui jurnal public, scriind despre serviciu, viata de familie, depresia post-natala, catei si educatia mormona cu nonsalanta si responsabilitate, in acelasi timp. Blogul a cunoscut o crestere vertiginoasa dupa ce autoarea a fost concediata datorita unor texte pe care angajatorul ei le-a considerat defaimatoare al adresa firmei.

6. Perezhilton a devenit blogul de barfe de care celebritatile hollywoodiene se tem cel mai mult, fiind declarat „cel mai detestat website de la Hollywood”. Mario Lavandeira a creat blogul in 2005 si a devenit faimos pentru mazgalirea si caricaturizarea unor fotografii ale starurilor.

7. Talking points memo este un blog jurnalistic, initiat de Joshua Mican Marshall in anul 2000. Reputatia sa vine din descoperirea scandalurilor poilitice si a conspiratiilor. Marshall a castigat anul trecut prestigiosul premiu jurnalistic „George Polk”, primul acordat unui blogger, pentru investigatia facuta pentru a verifica seria de concedieri in randul procurorilor facute de George Bush.

8. Icanhascheezburger este un site dedicat fotografiilor care surprind pisici cu personalitate in diferite ipostaze. Milioane de vizitatori acceseaza acest blog pentru a vedea, crea, comenta si vota asa-numitele „Lolcats”. Blogul propune si un limbaj special, numit Lolspeak, in care „human” devine „hooman”, „Sunday” – „bunday” si „asthma”- „azma”.

9. Beppe Grillo este blogul unui comedian foarte popular in Italia, care se infurie in fiecare zi pe coruptia si scandalurile financiare din tara lui. Grillo le cere, la modul satiric, germanilor sa declare razboi Italiei, pentru a-i salva locuitorii sau povesteste demersurile sale pentru introducerea unei legi care sa ii elimine de la conducere pe toti parlamentarii italieni care au incalcat vreodata legea.

10. Gawker a fost fondat in 2002 de jurnalistul american Nick Denton si este un blog de barfe picante si comentarii despre industria media.

Topul continua pana la locul 50, cu The Drudge Report, Xu Jinglei, Treehugger, Microsiervos, TMZ, Endgadget, Marbury, Chez Pim, Basic thinking, The Sartorialist , Students for a free Tibet, Jezebel, Gigazine, Girl with one-track mind, Mashable, Greek tragedy, Holy Moly, Michelle Malkin, Cranky flier, Go fug yourself, Gaping void, Dirtydirty dancing, Crooked timber, Beansprouts, The offside, Petite Anglaise, Crooks and liars, Chocolate and Zucchini, Samizdata, The daily dish, The Fword, Jonny B’s private secret diary, Popjustice, Waiter rant, Heckler spray, WoWinsider, Angry black bitch, Stylebubble, AfterEllen si Copyblogger.