Dan Diaconescu a anuntat in sedinta de marti a CNA ca intentioneaza sa listeze la bursa 20% din OTV, procente pe care Diaconescu, in calitate de actionar unic al OTV, le-a vandut, in prealabil, unui offshore din Cipru - Magichand Ltd - la care tot el spune ca este actionar. Diaconescu a explicat Consiliului ca a apelat la acest artificiu ca sa poata transforma compania care detine licenta OTV in societate pe actiuni si, in plus, sa poata plati impozite mai mici, in cazul in care va vinde actiuni la bursa.

"Off-shore-ul a platit actiunile cu bani de la mine", a precizat Diaconescu, intrebat fiind daca in spatele companiei Magichand Ltd s-ar putea afla Sorin Ovidiu Vantu, patronul trustului Ralitatea - Catavencu. El a lasat totusi sa se inteleaga ca nu este exclusa nici aceasta varianta. In prezent, reprezentantul oficial al Magichand Ltd. este Diana Voiculescu, administratorul OTV, a aratat Diaconescu.

Detinatorul licentei OTV - Ocram Television SRL era un SRL cu actionar unic, care acum se transforma in SA, spune Diaconescu, estimand listarea la bursa a celor 20 de procente in perioada aprilie – mai.

1 euro pe actiune

Cat priveste motivul listarii la bursa a unor actiuni din OTV, patronul postului a explicat ca "in primul rand, castigam bani si public - viitori actionari care vor sa fie, astfel, mai aproape de post. Este un vis mai vechi de-al meu sa dau pana in 49% din actiuni telespectatorilor, si n-am gasit pana acum nicio metoda legala decat aceea de a lista pe bursa actiunile. Nu vad de ce un telespectator roman nu poate da 1 euro pe o actiune".

Patronul OTV a mai precizat ca actele pentru noul actionariat al televiziunii au fost depuse la Registrul Comertului, în luna februarie, urmand ca CNA sa fie notificat in termen de trei saptamani.

Potrivit Legii audiovizualui (art. 43 alin 6), actionariatul societatilor din domeniul audiovizual nu poate fi decat nominativ. In consecinta, potrivit discutiilor din cadrul sedintei CNA, o astfel de companie nu s-ar putea lista la bursa pentru ca actiunile nu mai sunt nominative.

Rasvan popescu: O situatie inedita

"Deocamdata, initiativa lui Dan Diaconescu este o situatie noua, inedita pe piata romaneasca", a declarat pentru HotNews.ro Rasvan Popescu, presedintele CNA, refuzand alte comentarii pana nu va avea un anunt oficial din partea OTV privind schimbarea actionariatului.

La randul sau, Dan Diaconescu a declarat pentru HotNews.ro ca, daca va intampina greutati, in final, cu listarea actiunilor la bursa, va opta pentru listarea lor pe burse din strainatate sau va lua in calcul oferta unui grup austriac care intentioneaza sa cumpere actiuni din compania pe care o detine. Diaconescu nu a dat numele companiei, dar a precizat ca aceasta este deja prezenta pe piata din Romania.

In toamna anului trecut, EvZ afirma ca transferul a 20% din actiunile OTV catre un off-shore din Cipru l-ar fi avut ca destinatar pe Sorin Ovidiu Vantu, lucru dezmintit ulterior de Diaconescu.