Un paznic se declara fan al reclamelor. O femeie de serviciu se crede director de creatie. Un afis tipic spectacolelor de mare efect popular anunta "Adevarata Scoala de Creatie" publicitara. Astfel de imagini, menite sa scoata "la suprafata" oameni cu potential pentru publicitate, au inceput sa circule intens pe net sau pe peretii facultatilor in ultimele saptamani. Coincidenta sau nu, cam de pe cand industria comunicarii romanesti incepea, intr-un registru cu totul diferit, pregatirile pentru un eveniment dedicat recunoasterii propriilor valori - IAA Excellence Awards.

Pana anul acesta, identificarea valorilor romanesti, din orice domeniu, a devenit o moda in mass-media, promovata intens de campanii precum cea desfasurata de cativa ani de Realitatea TV, "Zece pentru Romania". Anul acesta, asemenea campanii continua - inclusiv cea a Realitatii, aflata deja la a patra editie, dar si printr-o alta, apartinand Ursus, care a anuntat la inceputul lunii martie proiectul "Colectia de Succese", care sa marcheze anual succesele romanilor in sport, arta si cultura, stiinta, afaceri si implicare sociala.

Concomitent, insa, IAA Romania, principala organizatie a industriei romanesti de comunicare si care aduce laolalta principalele agentii de publicitate, media si advertiseri, a decis sa faca un pas inainte. In timp ce altii ofera premii "generaliste" pentru cei care au performat, in ochii publicului, in cultura, sport, politica sau presa, IAA a ales sa ii premieze, la 25 martie, pentru "excelenta" pe oamenii care au contribuit, in ultima vreme, la cresterea sectorului de marketing si comunicare. Fie ca muncesc in domenii de profil, fie ca sunt "din afara" - ziaristi, politicieni, arte etc.

Ideea de baza este ca, cel putin in domeniul comunicarii, valorile sa fie identificate si premiate mai intai la noi si nu doar sa fie recunoscute in Romania dupa ce au castigat reputatie in straintatate - cum s-a intamplat, cel mai recent, in cazul lui Costel Busuioc.

Vremea confuziei de valori a trecut, a sosit timpul recunoasterii

Intr-un interviu acordat nu demult HotNews.ro, presedintele IAA, Felix Tataru, explica scopul acestor premii: "cele mai mari realizari ale anului trecut vrem sa fie apreciate, aplaudate, sa nu ajungem in situatia rusinoasa in care cineva sa ia un premiu afara si nimeni aici sa nu-l fi vazut inainte - vezi Mungiu, care a luat Palme d'Or, dar pana atunci nu stiu ce premii a luat in Romania."

"Un vechi citat biblic spune ca 'e un timp pentru fiecare lucru'. Dupa un timp al constructiei indirjite, al confuziei de valori, al luptei pentru supravietuire, al strategiilor de crestere rapida, cred ca a sosit si timpul pentru recunoastere" in aceasta industrie, spune Cristina Simion, managing director Edipresse si membru in Comitetul Director al IAA.

"Faptul ca nu suntem primii care decid acordarea unor premii de excelenta e o dovada de maturitate. Am asteptat sa devenim intii un standard de credibilitate si profesionalism, ca sa avem dreptul moral de a acorda Premii de Excelenta", mai spune ea, avand in vedere ca IAA este o asociatie recunoscuta de intreaga industrie.

Totusi, nu toata lumea crede ca este vorba de o nisare a cautarii valorilor. Un alt membru al Comitetului IAA, Dan Petre de la D&D Research, spune ca "nu este vorba de o nisare a incercarilor de descoperire a valorilor romanesti. Si nici chiar de incercari de descoperire a unor valori. Este vorba doar de o recunoastere fireasca a excelentei in industriile de marketing si comunicare", recunoastere ce se diferentiaza de alte premii ale industriei marcomm (Effie, Ad'Or etc) in primul rand prin aria de acoperire: "Premiile oferite pana acum au vizat arii restranse ale comunicarii, acestea vizeaza orice activitate din sfera comunicarii si marketingului".

Exemplele de potentiali premianti, spune acelasi Dan Petre, "pot fi practic de oriunde: de la advertising si marketing pana la arta si sport. Aici creativitatea noastra isi va incerca puterile incercand sa identifice si sa evalueze cele mai reprezentative exemple. Nu neaparat si cele mai inedite".

La randul sau, directorul executiv IAA Romania, Victor Dobre, da un exemplu clar, pentru ca "este o industrie in care resursele umane, respectiv oamenii fac diferenta": "Ralu Filip, pentru ca daca nu ar fi murit s-ar fi calificat cu siguranta la un premiu, pentru ca a facut foarte multe si a contribuit major la reglementarea industriei si cu bune si cu rele".

Avem echipa, avem valoare

Coincidenta sau nu, aceasta cautare se suprapune cu o alta: agentiile de publicitate, confruntate cu o lipsa acuta de personal, fac anunturi de angajari, initiaza scoli de creatie, incearca sa se pozitioneze "artistic" in ochii colegilor din breasla. Altfel spus, cauta viitoare valori, carora le promit recunostinta. Spre deosebire de "Premiile de Excelenta" ale IAA, cautarea lor foloseste, ironic, un cu totul alt ton - cel consacrat de revistele cu povesti pentru gospodine, de OTV si de organizatorii concertelor de "Sala Palatului".

  • Bigger Group se joaca cu propria-i filosofie si prezinta mai intai viral, apoi pe propriul blog, povestea paznicului Nea Marian, "the bigger security agent": 

  • Art Directors Club Romania (ADC*RO) a anuntat inscrierile la propria Scoala de Creatie printr-un afis "cu talent" si "fara fite":

Afisul Scolii de creatie
Foto: Millenium Communications

  • Tempo Advertising isi face cunoscuta pe YouTube, dupa cum noteaza Comanescu, dorinta de a angaja un director de creatie, care sa o puna la punct pe doamna Luminita, de la serviciul de curatenie:

  • In cautarerea unui senior media planner, Velvet Media a postat pe site-uri specializate, precum AdPlayers.ro, un banner publicitar inspirat din OTV, in care promite sa spuna povesea romanului care a pus carciuma in drum:

Bannerul Velvet Media pe site-ul AdPlayers
Foto: Hotnews

Undeva intre comunicarea de excelenta si cea "populara" are loc Balul IAA. De fapt, o petrecere care va avea loc intr-un loc cu multa bere - Becker Brau din Bucuresti - si la care vor fi acordate premiile de excelenta. Acestea vor fi impartite in urma unei selectii pe care o vor face membrii conducerii IAA, ca reprezentanti ai intregii industrii, in urma nominalizarilor ce vor veni de la organizatiile membre IAA, pana la 20 martie.