Site-ul G4Media a fost vizat de miercuri seară de un atac informatic de tip DDoS (Distributed Denial-of-Service), potrivit companiei Presslabs, care furnizează serviciul de găzduire, scrie g4media.ro.

Atac informaticFoto: - / Wavebreak / Profimedia

UPDATE 17:12 Poliția Română a transmis că polițiștii Direcției de Combatere a Criminalității Organizate – S.C.C.I. s-au sesizat din oficiu cu privire la faptul că, în perioada 7-8 septembrie 2022, un site de știri a fost ținta unui atac informatic de tip „Distributed Denial of Service”.

  • "Acesta este un tip de atac informatic, prin care atacatorul încearcă să facă imposibilă livrarea unui serviciu, prin împiedicarea accesului la respectivul serviciu.
  • De regulă, aceste atacuri se realizează prin suprasolicitarea unui sistem informatic cu cereri de date, sistemul în cauză fiind în imposibilitatea de a livra serviciile pe care le oferea în mod normal.
  • Sesizarea urmează a fi înaintată către D.I.I.C.O.T. – Structura Centrală, în vedrea continuării cercetărilor, pentru infracțiunile de perturbarea funcționării sistemelor informatice și operațiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice", a precizat Poliția Română.

Potrivit G4Media, atacul a vizat o secțiune din site, precum și un articol care dezvăluie că Parchetul General investighează procedura de repartizare aleatorie a dosarului în care premierul Nicolae Ciucă a obținut anularea sesizărilor din teza sa de doctorat. (detalii aici)

Premierul Nicolae Ciucă a solicitat măsuri de urgență de la instituțiile responsabile, în urma atacului informatic semnalat de publicația online G4Media.

“Guvernul ia toate măsurile necesare de a proteja libertatea de exprimare și libertatea presei. Democrația noastră depinde de funcționarea presei independente și trebuie să o protejăm. Orice atac la adresa presei vizează valorile de bază ale societății noastre”, a declarat Ciucă.