​Lista țărilor de la Eurovision 2023 ar putea fi mai mică decât cea de la ultima ediție a competiției.

Eurovision logoFoto: Pavlo Gonchar/SOPA Images / Shutterstock Editorial / Profimedia

Macedonia de Nord și Muntenegru au anunțat că nu vor participa la ediția Eurovision 2023 invocând probleme financiare și costuri ridicate din cauza crizei energetice.

„Pe lângă costurile semnificative ale taxei de înscriere, precum și costul șederii în Regatul Unit, ne-am confruntat cu o lipsă de interes din partea sponsorilor. Astfel, am decis să direcționăm resursele existente către finanțarea proiectelor naționale curente și planificate, precum și a reformelor organizaționale și de programe”, a explicat, într-un comunicat, radiodifuzorul din Muntenegru, potrivit site-ului dedicat Eurovision.

Din cauza crizei economice și energetice și a costurilor ridicate, Macedonia de Nord nu va participa la Eurovision Song Contest 2023, a anunțat și radiodifuzorul macedonean.

Muntenegru a participat la Eurovision de 12 ori, din 2007 încoace. S-a calificat în Marea Finală de 2 ori din 12: în 2014 cu piesa „Moj Svijet”, Sergej Ćetković, iar în 2015 cu piesa „Adio”, Knez. Knez a terminat pe locul 13, care este și cel mai bun rezultat pentru Muntenegru.

Macedonia de Nord a participat pentru prima dată la Eurovision Song Contest în 1998 și a concurat de 21 de ori (până în 2018 sub numele de FYR Macedonia - Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei). Cel mai bun rezultat al Macedoniei a fost în 2019 , când Tamara Todevska a câștigat votul juriului și a terminat pe locul 7 la general cu piesa „Proud”. Macedonenii au reușit să se califice în Marea Finală doar de 6 ori din 18 de la introducerea semifinalelor în 2004. În ultimii 14 ani s-au calificat în Marea Finală doar de două ori.

Eurovision 2023 va avea loc în Marea Britanie, la Liverpool, în numele Ucrainei

Ediţia din 2023 a concursului Eurovision va avea loc în Marea Britanie în numele Ucrainei din cauza războiului declanşat de Rusia. Evenimentul va avea loc la Liverpool Arena şi va consta în două semifinale, pe 9 şi 11 mai, şi o finală pe 13 mai 2023.

Regatul Unit, care a găzduit Eurovision de opt ori, nu a mai fost gazda acestei competiţii muzicale europene din 1998, când show-ul a avut loc la Birmingham, un oraş din centrul Angliei.

După ce a ocupat primul loc la concursul organizat la Torino în luna mai a acestui an, Ucrainei i-a fost retras în luna iunie dreptul de a găzdui cea de-a 67-a ediţie a concursului Eurovision de către Uniunea Europeană de Radio şi Televiziune (EBU), întrucât condiţiile de securitate nu pot fi respectate în Ucraina după ce această ţară a fost invadată de Rusia pe 24 februarie.

Un acord a fost anunţat pe 25 iulie de EBU şi Guvernul britanic pentru ca BBC să organizeze acest concurs anul viitor în Regatul Unit, ţara clasată pe locul al doilea la ediţia din 2022, după Ucraina, care s-a impus prin grupul Kalush Orchestra. Douăzeci de oraşe britanice s-au înscris atunci în cursa pentru a găzdui Eurovision 2023 în numele Ucrainei.

Liverpool, desemnat de UNESCO Oraş al Muzicii din anul 2015, este sinonim cu istoria trupei The Beatles şi se bucură de o bogată activitate muzicală. În 2008, Liverpool a găzduit gala MTV Europe Music Awards şi este, totodată, gazda unei orchestre de mare prestigiu - Royal Liverpool Philharmonic Orchestra.