Berlusconi a vândut „Il Giornale”. Vestea a fost anunțată de directorul adjunct al ziarului milanez, Nicola Porro, printr-un mesaj pe Twitter pe 31 decembrie, deși știrea circula deja de câteva zile, potrivit La Stampa, citat de Rador.

Silvio Berlusconi (foto arhiva)Foto: Agerpres/Xinhua

Ziarul fondat de Indro Montanelli nu va mai fi deținut de familia fostului premier Silvio Berlusconi, ci - conform celor scrise de „Corriere della Sera” - va aparține familiei Angelucci, deja deținătoare a cotidianelor „Libero” și „Il Tempo”, care evident își propune să se consolideze pe piața milaneză.

Operațiunea prevede vânzarea întregului pachet de acțiuni: cota deținută de Paolo Berlusconi (71,5%), fratele lui Silvio, care ar fi semnat deja acordul, cea deținută de Mondadori (18,4%) condusă de fiica liderului formațiunii Forza Italia, Marina Berlusconi, și cea a familiei Amodei (9,9%), agenție de publicitate.

Negocierile au loc de ceva vreme. Dar, cel puțin conform unor surse din cadrul redacției ziarului, încheierea tranzacției nu a avut loc încă.

Din ceea ce a ieșit la iveală, tranzacția ar putea ajunge la final doar după certificarea situațiilor financiare din 2022, iar detaliile operațiunii vor depinde și de pierderile care vor apărea: anul trecut s-au ridicat la aproximativ 8 milioane de euro.

Tocmai situația economică a ziarului înființat în 1974 - datele ADS din octombrie 2022 vorbesc despre o scădere a copiilor digitale și pe hârtie de peste 10% față de anul precedent - ar fi determinat familia Berlusconi să vândă acțiunile familiei Angelucci.

Pe 15 decembrie, sindicatul cotidianului „Il Giornale” a cerut ca orice cumpărător să garanteze forța de muncă, care a scăzut de la 80 la 51 de redactori în ultimii patru ani.