Stratul protector de ozon al Pământului se reface într-un ritm care va remedia complet gaura de deasupra Antarcticii în aproximativ 43 de ani, potrivit unui raport al Națiunilor Unite, citat de Al Jazeera.

Stratul de ozon se refaceFoto: NASA / AP / Profimedia Images

Evaluarea științifică realizată o dată la patru ani a constatat că recuperarea este în curs, la mai mult de 35 de ani după ce fiecare națiune din lume a convenit să înceteze să mai producă substanțe chimice care diminuează stratul de ozon din atmosfera Pământului.

Acest strat protejează planeta de radiațiile nocive asociate cu cancerul de piele, cataracta și deteriorarea culturilor.

„În stratosfera superioară și în gaura de ozon, vedem că lucrurile se îmbunătățesc”, a declarat Paul Newman, copreședinte al evaluării științifice.

Progresul este lent, potrivit raportului prezentat luni în cadrul convenției Societății Americane de Meteorologie de la Denver.

Cantitatea medie globală de ozon la 30 km înălțime în atmosferă nu va reveni la nivelurile de dinainte de reducerea din 1980 până în jurul anului 2040, se arată în raport. Iar în Arctica nu va reveni la normal până în 2045.

Gaura uriașă din stratul care se formează în fiecare an deasupra Antarcticii nu va fi complet reparată până în 2066, potrivit raportului.

Oamenii de știință și apărătorii mediului din întreaga lume au salutat de mult timp eforturile de „vindecare” a găurii de ozon ca fiind una dintre cele mai mari victorii ecologice ale umanității.

Inițiativa a luat naștere în urma unui acord din 1987 numit Protocolul de la Montreal, care a interzis o clasă de substanțe chimice utilizate adesea în agenții frigorifici și aerosoli.

„Acțiunea privind stratul de ozon creează un precedent pentru acțiunea privind clima”, a declarat secretarul general al Organizației Meteorologice Mondiale, Petteri Taalas, într-o declarație.

„Succesul nostru în eliminarea treptată a substanțelor chimice care consumă ozon ne arată ce se poate și ce trebuie făcut - în regim de urgență - pentru a face tranziția de la combustibilii fosili, pentru a reduce gazele cu efect de seră și a limita astfel creșterea temperaturii.”, adăugat Taalas.

Semnele pozitive privind stratul de ozon au fost raportate în urmă cu patru ani, dar au fost ușoare și mai mult preliminare.