​Reprezentanții Televiziunii Publice au făcut o nouă plângere împotriva lui Cristian Oprean, fost jurnalist de sport al postului, pentru abuz de încredere și înșelăciune, potrivit unui comunicat al TVR. Oprean este acuzat că a angajat, în numele SRTv, fără să fie mandatat în acest sens, oferte în valoare totală de 6.600.000 de euro către European Broadcasting Union (EBU). Conducerea TVR a aflat de aceste fapte abia în luna ianuarie 2023, când Televiziunea Română a primit primele facturi aferente acestor angajamente.

Sediul TVRFoto: AGERPRES

Potrivit sursei citate, în data de 15.04.2022, jurnalistul, care la acea dată nu era şef de achiziţii sportive - titulatură pe care şi-a arogat-o fără a avea o numire oficială din partea managementului SRTv -, a înaintat şi semnat în numele instituţiei o ofertă angajantă în valoare de aproape şapte milioane de euro, aferentă unor competiţii sportive. Oferta, înaintată către Departamentul Sport al EBU, viza Campionatul de Fotbal Feminin 2023 şi următoarele patru ediţii ale Jocurilor Olimpice de Vară şi de Iarnă - 2026, 2028, 2030 şi 2032.

Conform unei hotărâri a Consiliului de Administraţie (CA) al SRTv, orice aprobare sau efectuare de cheltuieli în valoare de până în 100 de mii de euro se realizează prin hotărârea Comitetului Director, în timp ce cheltuielile care depăşesc acest prag sunt aprobate doar de CA.

Conducerea TVR a aflat de aceste fapte abia în luna ianuarie 2023, când Televiziunea Română a primit primele facturi aferente acestor angajamente, se arată în comunicatul TVR.

Corespondenţa purtată ulterior de actuala conducere a Departamentului Sport din cadrul Televiziunii Române cu reprezentanţii departamentului de profil de la EBU a relevat faptul că cele două oferte trimise de fostul salariat SRTv generează obligaţii financiare pentru televiziunea publică.

Angajarea cheltuielilor fără mandat din partea conducerii TVR a creat un prejudiciu televiziunii publice, motiv pentru care reprezentanţii instituţiei au depus o plângere penală împotriva lui Cristian Oprean.

Fost jurnalist în cadrul Departamentului Emisiuni şi Ştiri Sportive, Cristian Oprean şi-a înaintat demisia din TVR în luna ianuarie 2023, în urma acuzaţiilor privind achiziţionarea şi vânzarea biletelor oferite de organizatorii CM de Fotbal Qatar Televiziunii Române. TVR a mai depus o plângere împotriva sa, privind modul în care Oprean a abuzat de poziţia sa pentru a achiziţiona şi a transmite altor persoane biletele emise de reprezentanţii FIFA pentru SRTv.