Greselile de gramatica de la televizor ar putea fi date drept exemplu negativ in scoli
"Numarul greselilor este ceva mai mic, dar unele greseli semnalate in trecut se repeta", a declarat presedintele CNA, Rasvan Popescu. Popescu a anuntat ca are de gand sa se adreseze ministrului Educatiei pentru incheierea unui parteneriat prin care sa fie difuzate in scoli brosuri cu aceste greseli gramaticale din audiovizual. "Vom face tot ce depinde de noi, in limitele legii, pentru a imbunatati calitatea limbii romane in audiovizual", a spus Rasvan Popescu.
"Lasa-ti, domnule", "ma lovit"
Cele mai des intalnite greseli au fost lipsa cratimei "ma lovit" (Prima TV) si introducerea gresita a acesteia "lasa-ti, domnule, sa vada cum e aici" (Antena 1). S-a mai descoperit si scrierea cu mai multi "i" decat era cazul: "banii nostrii/ angajatii nostrii" - Antena 1.
Lipsa virgulei este o alta greseala des intalnita: "Sarut mana mama" - National TV, "Multumim Rapidule" - Pro TV sau "A fost ucisa Cristina de sotul ei Alexandru?" - OTV.
Raportul arata si faptul ca posturile TV au titrat cu multe neglijente de tastare. Exemple de gresei :) : "Rulmenutl in Europa" - National TV sau "ceel mai scumpe tramvaie" - Antena 3. Televiziunile mai gresesc prin repetarea adverbului "decat" in contexte afirmative " s-a prelevat decat ficatul" - OTV.
“Persista anumite erori tipice, care nu sunt produse de inerentele ezitari ale expunerii orale, ci provin din proaste obisnuinte ale uzului. Eliminarea lor persupune timp si vointa de autocorectare”, se arata in concluzia raportului.
Raportul a fost intocmit pentru perioada 1 - 21 martie 2008 si au fost monitorizate 12 posturi de televiziune (TVR 1, TVR 2, TVR Cultural, Antena 1, Antena 3, ProTV, Realitatea TV, Prima TV, National TV, N24, B1TV si OTV) si sase posturi de radio (Radio Romania Actualitati, Radio Romania Cultural, Antena Satelor, Europa FM, InfoPro si Guerrilla). Au fost realizate 330 de ore de monitorizare, in special la emisiunile de stiri si de dezbateri.

VIDEO Criza din Coaliție, săptămâna a doua. Prima ședință a Coaliției după demiterea lui Voiculescu, fără o nominalizare pentru Ministerul Sănătății. Kelemen, întrebat dacă e necesară intervenția președintelui: Nu e nevoie
Cercetătorii au descoperit cele mai precise informații de până acum privind emisiile radio rapide
INTERVIU Cum vede educația o elevă româncă admisă la Oxford. Mara Pîndaru: Trebuie introdusă mai mult tehnologia în procesul de învățare / Care este principala problema a sistemului de învățământ din România
O istorie a frigului extrem, din aprilie până în iunie - Ninsori, ger și îngheț în România ultimilor 100 de ani
Intrebarea e daca mai conteaza in conditiile in care in miriadele de emisiuni de "divertisment" se afiseaza in intreaga splendoare toata floarea subculturii si anti-culturii romanesti. Pe langa problema *valorilor* promovate de televiziunile noastre de doi bani, cea a gramaticii pare un mizilic.
Trebuie sanctionati reporterii , prezentatorii pentru greseli de exprimare grave sau repetate ;
Daca ar fi penalizati la salariu ar fi mai atenti cu modul de exprimare si nu ar debita toate tampeniile cu zambetul pe buze...
Mai multa exigenta in scoli pentru exprimare corecta in lb.romana -o brosura cu exemplele de exprimare incorecta nu cred ca ajuta prea mult . Televiziunile sunt un izvor nesecat de prostie, incultura , maltratare a limbii