Senatul a adoptat, astazi, ordonanta de Guvern prin care se interzice publicitatea la produsele din tutun in presa scrisa, in salile de spectacol, in cinematografe si pe panourile publicitare, dar si in mijloacele de transport in comun. Ordonanta interzice si distribuirea gratuita a produselor din tutun tinerilor cu varsta sub 18 ani si sponsorizarea, de catre firmele producatoare de tigari, a evenimentelor dedicate minorilor, anunta NewsIn.

Ordonanta interzice si publicitatea la produsele din tutun prin folosirea marcilor acestora pe alte produse decat cele de tutun sau pe servicii care nu au legatura cu comertul cu produse de tutun, cu exceptia produselor necesare fumatului, precum brichete, scrumiere ori chibrituri.

In plus, este interzisa publicitatea prin vanzarea sau oferirea gratuita de produse alimentare sau jucarii fabricate cu intentia evidenta de a da produsului ori ambalajului sau asemanarea cu un produs din tutun. De asemenea, este interzisa publicitatea la produsele de tutun prin crearea, comercializarea sau oferirea gratuita de jocuri sau jucarii care promoveaza fumatul, precum si prin folosirea marcilor sau a unor mesaje care promoveaza fumatul, inscriptionate pe partea exterioara a oricarui mijloc de transport, precum si pe partea interioara si exterioara in cazul mijloacelor de transport in comun.

Pe de alta parte, publicitatea la produsele din tutun este permisa numai in publicatiile destinate in mod exclusiv profesionistilor in comertul in domeniu si in publicatiile care nu au fost editatate ori tiparite in Romania sau intr-un stat membru UE si nici nu sunt destinate in principal pietei romanesti sau celei comunitare.

Potrivit legii, incalcarea acestor prevederi se sanctioneaza cu amenda contraventionala de la 10.000 lei la 50.000 de lei.

Ordonanta trebuie sa treaca si de Camera Deputatilor.