Sorin Oancea, directorul general al Antenei 3, i-a asigurat pe membrii CNA ca va incerca sa-l tempereze pe Valentin Stan, invitatul permanent al emisiunii "Sinteza zilei", cu ocazia unei discutii in sedinta, de marti, a Consiliului pe tema injuriilor lansate de Stan la adresa mai multor politicieni. Oancea a recunoscut ca Stan exagereaza, uneori, cu "injuraturile", insa nu ar face-o niciodata gratuit, ci si-ar alege invectivele cu grija si s-ar documenta riguros pentru fiecare emisiune.

"E adevarat ca uneori exagereaza, dar o face documentat, nu ca la piata. E profesor universitar, un om educat, nu vorbim de un golan", a precizat Oancea in fata Consiliului National al Audiovizualului. "In acea calitate de institutii ii agreseaza verbal, cand nu-si fac treaba, nu in calitate de persoane fizice", a insistat el.

"Esti zero Tariceanule...", "Bai Basescule, esti o lichea...", Auzi, Basescule, atunci cand o sa mai vrei sa minti ordinar aceasta natie...", "Domnule Cioroianu, esti un tembel..." si multe alte injurii asemanatoare au fost spuse de Valentin Stan, invitatul permanent in emisiuna moderata de Mihai Gadea la Antena 3 - "Sinteza zilei", pe parcursul mai multor editii ale emisiunii, in perioada martie-aprilie 2008.

Directorul postului Antena 3 s-a aflat in sedinta de astazi a CNA si pentru sustinerea unei contestatii a postului pentru amenda de 2500 lei acordata de CNA pentru injuriile lui Stan la adresa politicienilor si interventia anemica a moderatorului, care avea datoria sa-si tempereze invitatul.

Membru CNA: Valentin Stan "este un prost"

"Pe mine ma dezamageste domnul Gadea pentru atitudinea lui, si nu inteleg de ce o are, deoarece stiu din ce familie provine. La emisiunea asta, numai domnul Gadea este vinovat", a afirmat membrul CNA Radu Teodorel. "Interventiile lui Gadea sunt rare si putin ironice", a specificat el.

"Dupa felul in care se comporta moderatorul, se pare ca-si insuseste spusele lui Stan", a completat si membrul CNA, Ioan Onisei.

In ce-l priveste pe Valentin Stan, membrul CNA, Ioan Carmazan a fost foarte categoric: "Acest om este un prost. (...) Dumneavoastra introduceti un imbecil în casa oamenilor? (...)Cine este el si cine ii da dreptul ca pe un post public de televiziune sa jigneasca pe toata lumea?", l-a intrebat Carmazan pe Sorin Oancea.

In replica, Sorin Oancea a tinut sa precizeze ca "publicul Antenei 3 de la acea ora este unul educat si daca unii dintre ei il accepta (n.r. pe Stan si limbajul lui), inseamna ca spune ceva si despre starea lor de spirit".

"Voi avea o dicutie cu domnul Stan si cu domnul Gadea", a promis Oancea in fata CNA, "insa nu vreau sa le dau senzatia ca le este interzis ceva", a completat el. Mai mult, Oancea a recunoscut ca Valentin Stan foloseste un limbaj injurios, dar ca "asa-i viata cateodata, mai colorata', a incercat sa-i ia apararea, recunoscand, totodata, ca audienta este un criteriu important pe care il ia in considerare.

La finalul discutiilor, contestatia postului Antena 3 privind amenda de 2.500 lei acordata de CNA a fost respinsa de membrii Consiliului, pe motiv ca în emisiunea "Sinteza zilei" sunt incalcate sistematic prevederile Articolului 42 din Codul audiovizual, care spune, printre altele, ca "realizatorii emisiunilor au obligatia sa respecte dreptul persoanei la propria imagine si sa puna in vedere interlocutorilor sa probeze afirmatiile acuzatoare sau sa indice, cel putin, probele care le sustin; staruinta moderatorului trebuie sa fie convingatoare, astfel incat sa ajute publicul sa-si formeze o opinie corecta".