Campania publicitara "Povestea continua", realizata de GMP pentru brandul Timisoreana, a fost cea mai performanta a ultimului an, fiind premiata cu Grand EFFIE la editia a cincea a premiilor EFFIE Romania, care au avut loc joi seara. A batut in cursa pentru marele premiu campania pentru Furazolidon, realizata de Propaganda, si campania Tnuva, realizata de McCann.

La aceasta editie, cea mai premiata agentie de publicitate a fost GMP Advertising, cu nu mai putin de sapte premii. McCann Erickson Romania a primit sase premii, iar Leo Burnett a luat patru.

Effie 2008 s-a soldat joi seara cu nu mai putin de 42 de castigatori - cu sase mai multi fata de editia din 2007, cand au fost, totusi, mai putine inscrieri. In total, au fost 66 de campanii nominalizate la diversele categorii, dintr-un total de 90 inscrise in concurs.

Anul acesta, premiile EFFIE au introdus in premiera categoria "Sustained Success", ce premiaza campaniile care au cunoscut un succes sustinut pe o perioada de trei sau mai multi ani. Aceasta a fost castigata de Unilever South Central Europe, care a luat un Gold EFFIE pentru campania "99 de pete". La aceeasi categorie, Silver EFFIE a fost castigat de trei campanii: Prigat - "Mai mult fruct, mai multa energie", realizata de 23 Communication Ideas (shop-ul de creatie al lui Bogdan Naumovici), "Oameni obisnuiti si povestile lor extraordinare" - Timisoreana - GMP si "Prietenii stiu de ce" a lui Leo Burnett pentru Bergenbier.

La editia EFFIE Romania 2008 au fost inscrise 90 de campanii la 21 de categorii din cele 23 propuse de organizatori. Ediţia locala a premiilor este un proiect derulat de International Advertising Association (IAA) în parteneriat cu Uniunea Agentiilor de Publicitate din Romania (UAPR) şi organizat pentru al doilea an consecutiv de agenţia Millenium Communications.

Editia din 2008 nu a fost lipsita de controverse, date de prezentarea fortata a unor cazuri inscrise in competitie si de faptul ca pe ultima suta de metri au fost schimbate o parte dintre categorii. Cu toate acestea, Premiile EFFIE, care rasplatesc anual eficienta campaniilor de publicitate, urmarind rezultatele obtinute in functie de tintele stabilite (de la vanzari si cote de piata la imagine de brand) sunt in acest moment cele mai importante premii unanim recunoscute de cei implicati in industria publicitara din Romania.

Unul din spoturile campaniei Timisoareana

Unul din spoturile campaniei Furazolidon

Unul din spoturile campaniei Tnuva

UPDATE: Controverse la cele mai apreciate premii ale pietei locale de publicitate

Premiile EFFIE, care rasplatesc anual eficienta campaniilor de publicitate, urmarind rezultatele obtinute in functie de tintele stabilite (de la vanzari si cote de piata la imagine de brand) sunt in acest moment cele mai importante premii unanim recunoscute de cei implicati in industria de profil din Romania. Insa editia din 2008 nu a fost lipsita de controverse, date de prezentarea fortata a unor cazuri inscrise in competitie si de faptul ca pe ultima suta de metri au fost schimbate o parte dintre categorii.

In fata sutelor de publicitari si oameni de marketing din companii prezenti la festivitatea gazduita de clubul Bamboo, presedintele Comitetului de Organizare Effie 2008, Eusediu Margasoiu, a observat un real progres in calitatea cazurilor, comparativ cu anii precedenti, dar si aparitia "unei noi specii" in publicitate. Mai precis, aparitia unor specialisti in scrierea cazurilor inscrise la diverse categorii, asa incat unele campanii mai putin performante din punct de vedere al rezultatelor sa poata lua ochii juriului. Intre asemenea cazuri de prezentare ci cele "verticale", in care informatiile sunt prezentate corect, ultimele sunt de preferat, a spus Margasoiu.

El a fost completat de Stefan Iordache, presedintele UPAR si managing partner la Leo Burnett, care a avertizat ca la viitoarele editii exista riscul ca juratii sa fie mai circumspecti fata de lucrarile prezentate, din cauza prezentarilor fortate.

O alta problema a fost semnalata, in momentul primirii unui Gold Effie pentru campania de anul trecut la ING Fond de Pensii, si de Serban Alexandrescu de la Headvertising. Acesta s-a plans de faptul ca doua campanii fara legatura una cu alta au ajuns in aceeasi categorie - Financial Others. Nemultumirea lui este legata de faptul ca unele categorii au fost modificate pe parcurs, in procesul preliminar jurizarii.

Editia aceasta a Effie a trezit dispute si pe bloguri, inca din seara zilei de joi. Razvan Matasel (Head of Planning, Leo Burnett) se plangea joi pe propriul blog de faptul ca premiantul la Grand Effie era cunoscut dinainte de Gala Effie si ca "unii sunt mai egali sau mai "eficientzi" decat altii". Iar Stefan Stroe (strategic planning director, Grey Bucharest) enumera pe blogul sau ceea ce el numeste "bug-urile" acestui festival: concurenta redusa, lipsa de importanta a marimii brandurilor si campaniilor evaluate, trucurile murdare la care s-au referit si Margasoiu si Iordache.