Cel mai mare motor rusesc de cautare pe internet, Yandex, a carui listare la NASDAQ a fost planificata pentru aceasta toamna, a fost evaluat preliminar la cinci miliarde de dolari, anunta Vedomosti, citand surse din piata. Consultanti pentru lansarea la bursa au fost desemnate bancile Morgan Stanley, Deutsche Bank si Renaissance Kapital.

Estimare oficiala nu exista inca, a declarat pentru Vedomosti, o sursa apropiata pregatirilor Yandex pentru IPO. Potrivit spuselor sale, exista doar evaluarile bancilor de investitii, care au fost prezentate in timpul concursului de selectare a organizatorilor – atunci s-a vorbit pentru prima data de cinci miliarde.

Alta sursa sustine ca evaluarile preliminare nu vor aparea mai devreme de luna septembrie si vor depinde de rezultatele financiare ale companiei pe prima jumatate a anului 2008 si de conjunctura de piata, in special de evolutia cotatiilor grupurilor american Google si chinez, Baidu.

Fondatorul si directorul general al Yandex, Arkadi Voloj, a refuzat orice comentarii. Potrivit unui rating neoficial, printre motoarele de cautare in alte limbi decat engleza, Yandex ocupa locul secund, dupa Baidu.

Fondat in anul 2000, Yandex este vizitat zilnic de peste cinci milioane de clienti unici. Actiunile companiei sunt distribuite astfel: peste 30% sunt detinute de fundatiile ru-Net Holdings si Baring Vostok Capital Partners, 15% - fundatia Tiger Technologies, aproape 30% - fondatorii companiei si 20% managerilor. Profitul net in 2007 a fost de 167 milioane de dolari.