TVR lanseaza cu ocazia Euro 2008 TVR HD, un canal de inalta definitie care va emite experimental pana la 31 decembrie 2008. Nu se poate receptiona decat prin satelit si, in Bucuresti, prin antena terestra, pe canalul 59, dar e vorba de imagini cu rezolutie mai buna si semnal stereo, confome noului standard digital pe care ar trebui sa-l adoptam in curand, conform reglementarilor UE.

Fata de SD (standard definition), imaginea HD (high definition) se caracterizeaza printr-o rezolutie mai buna. In pixeli, SD inseamna 640 x 480, in timp ce HD ajunge la 1920 x 1080 de puncte. Formatul pentru HD este wide (16:9), fata de cel actual, 4:3. Altfel spus, televiziunea HD are o calitate mai buna decat a imaginilor de pe un DVD. Suprapuse, imaginile arata cam ca mai jos:

Comparatie intre SD si HD
Foto: Media lui Comanescu

Sursa imaginilor si alte explicatii: HomeTheaterNetwork.com.

Dupa stirea mea, in Romania teste HD a mai facut Pro TV, in timp ce Antenele au tehnologie HD, pe care inca nu o folosesc.

Comunicatul de presa al TVR:

TVR transmite EURO 2008 in High Definition

TVR va transmite in sistem High Definition (HD) partidele Romaniei la Campionatul European de Fotbal 2008 si fazele finale ale competitiei, in total zece meciuri. Telespectatorii vor putea receptiona transmisiile digitale de inalta definitie pe noul canal TVR HD, care isi incepe emisia pe 1 iunie 2008 si va transmite experimental pana la 31 decembrie 2008. Oferta de programe a TVR HD mai include transmisii si de la alte importante evenimente sportive, cum ar fi Jocurile Olimpice 2008 de la Beijing, competitia de rugby Turneul celor Sase Natiuni si Formula 1. De asemenea, televiziunea publica va transmite in High Definition programe de divertisment („Gaming Ring”, „Yang”), edutainment („Zona IT”, „Generati@ HD”), documentare/docudrama („Zestrea Romanilor”) si filme artistice.

Cetatenii romani vor putea receptiona transmisiile in HD prin satelit, in pachetul actual al TVR, si terestru, in zona Bucurestiului, in aria de acoperire a emitatorului DVB-T, canalul 59. Pentru receptia semnalului din satelit este necesara cartela VIACCESS 2.6 (detalii privind procurarea acestora pot fi gasite pe site-ul www.tvr.ro).

Sistemul High Definiton se traduce printr-o dublare a rezolutiei, o calitate superioara a imaginii si o evidentiere de cel putin trei ori mai ridicata a detaliilor. Toate acestea sunt completate cu sunet surround, similar celui din cinematografe, iar rezultatul este o experienta vizuala si auditiva imbogatita, disponibila in casa fiecarui telespectator care detine echipamentele de receptie necesare.

TVR detine in exclusivitate pentru Romania drepturile de transmisie pentru EURO 2008. Toate cele 31 de meciuri din cadrul campionatului vor fi transmise in direct pe TVR 1 si TVR 2 si vor fi comentate de Vlad Enachescu, Emil Gradinescu, Bogdan Cosmescu, Marian Olaianos, Emil Hossu-Longin si Dragos Bocanaciu.

Comenteaza pe Media lui Comanescu.