Campania electorala s-a desfasurat in bune conditii pe posturile de radio si televiziune, apreciaza Consiliul National al Audiovizualului intr-o informare de presa emisa joi. Cu doar o zi inainte, Agentia de Monitorizare a Presei adresa CNA o sesizare prin care semnala comportamentul ambiguu de campanie, perceput la mai multe emisiuni de stiri de la doua posturi de televiziune. Sesizarea a fost respinsa de Consiliu, care aduce in apararea deciziei sale legislatia actuala si care promite sa ia masuri pe viitor.

Potrivit informarii de joi a CNA, pe parcursul campaniei electorale au fost aplicate sase amenzi si 15 somatii publice unor televiziuni centrale si 48 de somatii aplicate unor televiziuni si radiorui locale. Acestea au fost decise pe baza a 131 de rreclamatii si 153 de autosesizari.

Cu toate acestea, CNA apreciaza ca, in general, "un numar de 195 de radio difuzori au realizat o buna acoperire media a campaniei, asigurand accesul candidatilor la timpii de antena necesari expunerii programelor politice si reflectarii activitatilor electorale".

Ambiguitati electorale la Realitatea TV si Prima TV

Miercuri, Agentia de Monitorizare a Presei supunea atentiei CNA "un comportament editorial ambiguu pe care l-a observat in cadrul campaniei electorale intr-o serie de emisiuni de stiri difuzate de posturile Realitatea TV si Prima TV. Sesizarea are la baza o analiza a principalelor emisiuni de stiri difuzxate de cele mai importante posturi in perioada 1-20 mai.

"Pe parcursul monitorizarii au fost identificate, cu precadere in jurnalele Realitatea TV, o serie de stiri a caror provenienta editoriala o consideram neclara. Materialele in cauza contin mesaje electorale, prezentari pozitive ale candidatilor precum si atacuri la adresa contracandidatilor... De asemenea, o stire similara ca metoda de productie a fost identificata in jurnalul de la ora 18 al Prima TV din data de 15 mai. Beneficiarul stirii respective a fost Cristian Poteras, candidat PD-L la primaria sectorului 6", arata, intre altele, sesizarea AMP. Materialele difuzate de Realitatea TV i-ar avantaja pe candidatul PNG-CD la Primaria Sectorului 1 din Bucuresti, Marian Oprea, si pe candidatul PSD Cristian Diaconescu.

In replica, CNA a afirmat joi ca "impartaseste ingrijorarea" privind ambiguitatea editoriala privind provenienta unor materiale ce reflecta campania electorala, dar spune ca, potrivit legii, nu poate lua masuri in acest sens. CNA promite, totusi, ca "pentru campaniile viitoare va elabora o decizie prin care sa determine posturile TVsa faca o distinctie clara intre stirile realizate in redactii proprii si cele realizate pe baza materialelor informative trimise de partide sau candidati".