Consiliul de Administratie al Televiziunii Publice a decis miercuri restructurarea Departamentului de productie editoriala din TVR, condus de Cezar Ion. Dupa transformarea departamentului de stiri in Directie Emisiuni Informative si Sport, schimbare petrecuta in toamna anului trecut, si acest departament se transforma intr-o directie cu sapte departamente subordonate. Potrivit biroului de comunicare al TVR, Consiliul de Administratie al institutiei a hotarat reorganizarea Directiei Programe - din care face parte si Departamentul de productie editoriala, precum si a Serviciului Juridic.

Un comunicat de presa al televiziunii arata ca potrivit "hotararii CA al TVR, se infiinteaza Directia Editoriala formata din departamentele Muzica-Divertisment, Cultura, Social–Politic-Economic, Educatie-Mediu-Timp liber, Minoritati, Documentare-Patrimoniu-Arhiva si Serviciul Drepturi de Autor."

Aceasta directie ia locul Departamentului de productie editoriala din TVR, ce coordona productia pentru majoritatea emisiunilor de dezbatere, culturale si documentare difuzate de televiziunea publica. Departamentul a fost condus, pana acum, de Cezar Ion, care la inceputul anului a fost ales oficial si presedinte al Asociatiei Jurnalistilor din Romania, dupa o perioada de interimat la conducerea "aripii jurnalistice" a Clubului Roman de Presa.

Potrivit informatiilor obtinute de HotNews.ro, propunerea de restructurare a Departamentului de productie editoriala intr-o directie cu sapte departamente subordonate ar fi fost introdusa pe ordinea de zi a Consiliului de Administratie al TVR abia miercuri dimineata, inaintea reunirii CA.

Contactat de HotNews.ro, Cezar Ion afirmase, in prealabil, ca "nu am fost contactat pana acum, nu stiu ce se intampla". Dupa finalul CA si dupa difuzarea comunicatului de presa, Cezar Ion a declarat ca "nici acum nu am fost contactat, nu am fost informat si astept cu stupoare - si usor amuzat in acelasi timp - sa vad in ce moment se va produce aceasta forma de comunicare, sa aflu cine a hotarat aceste schimbari, motivele ei reale. Lucrez de 15 ani in televiziunea publica si nu am mai asistat la o asemenea evolutie. Aceasta hotarire e luata de un Consiliu de Administratie care intr-un an de zile niciodata nu a intrat in contact cu mine. Oamenii astia practic nici nu ma cunosc, la nivel institutional".

Schimbarea ar presupune ca intre producatorii emisiunilor coordonate pana acum de Departamentul de productie editoriala si conducerea posturilor SRTv se va mai interpune un sef, model existent si in trecut, dar care a fost desfiintat in urma cu cativa ani deoarece nu era eficient. Posturile de sef al Directiei nou infiintate si de sefi ale departamentelor subordonate - care vor avea autoritate asupra producatorilor de emisiuni - ar urma sa fie ocupate de diversi, pentru o perioada de interimat, pana vor fi organizate concursuri. Miercuri dupa-amiaza era inca neclar daca Cezar Ion va mai ramane in grila de conducere.

In februarie a.c., dupa ce un concurs pentru sefia stirilor TVR a esuat, neavand niciun castigator, TVR a decis schimbarea procedurilor de recrutare si selectare a personalului pentru pozitii de conducere si executie, schimbare ce permite, acum, Presedintelui-Director General, Consiliului de Administratie si Comitetului Director sa initieze procesele de recrutare, "peste capul" directorului structurii interesate de respectiva recrutare.

Actuala restructurare a Departamentului de productie editoriala vine dupa ce, in toamna, Rodica Culcer a fost trecuta, practic, pe banca de rezerva in conducerea TVR, prin transformarea Departamentului de Stiri in Directie Emisiuni Informative si Sport. Culcer a devenit, in urma acelei restructurari, sefa a noii Directii, fara a avea insa nicio autoritate asupra Departamentului de Stiri, condus de directorul Madalina Radulescu.

Comunicatul de miercuri al TVR:

"Consiliul de Administratie al TVR a hotarat astazi, 4 iunie a.c., reoganizarea Directiei Programe si a Serviciului Juridic din Televiziunea Romana.

Masura se înscrie în obiectivele asumate, înca de la începutul mandatului, de noua conducere a TVR, respectiv reorganizarea structurilor si asezarea acestora pe criterii de eficienta.

Consiliul de Administratie a considerat ca disfunctionalitatile din cadrul Directiei Programe au consecinte si asupra calitatii produselor realizate si difuzate de TVR.

De asemenea, hotararea are si obiective de natura economica. Lipsa unor mecanisme de organizare a muncii si de urmarire a productiei, existente în conditiile anterioarei structuri organizatorice, a generat cresterea consumului de resurse de toate felurile, de la cele de productie la cele financiare.

CA al Televiziunii Romane a apreciat ca desfiintarea redactiilor, în 2006, nu si-a atins scopul de optimizare a relatiilor realizatori-producatori si directori de canal-producatori delegati.

In urma reorganizarii, Directia Programe va fi alcatuita din departamentele TVR 1, TVR 2, TVR 3, TVR Cultural, TVR International, TVR Info, TVR New Media, Film si Serviciul Coordonare Difuzare Programe.

Conform hotararii CA al TVR, se înfiinteaza Directia Editoriala formata din departamentele Muzica-Divertisment, Cultura, Social–Politic-Economic, Educatie-Mediu-Timp liber, Minoritati, Documentare-Patrimoniu-Arhiva si Serviciul Drepturi de Autor.

Modificarile în structura Directiei Programe presupun desfiintarea Departamentului Productie Editoriala, a colectivelor TVR Bucuresti si Editori Coordonatori, a serviciilor Arhiva Multimedia, Coordonare Programe, Documentare, Achizitie-Vanzare Programe si Subtitrare.

De asemenea, Serviciul Juridic al TVR va fi reorganizat, în sensul desfiintarii Colectivului Drepturi de Autor din cadrul acestuia. Atributiile Serviciului Drepturi de Autor vor fi preluate în cadrul Directiei Programe."