Ambasadorii la Bucuresti ai celor doua tari gazda ale Campionatului European - Martin Eichtinger, al Austriei, si Livio Hurzeler, al Elvetiei - au spus ca evenimentul sportiv care va incepe in 7 iunie va aduce ambelor tari de sute de milioane de euro. Mai precis, 320 de milioane pentru Austria si in jur de 344 de milioane (550 de milioane de franci elvetieni) pentru Elvetia. Necuantificabile, dar extrem de importante, sunt castigurile la nivelul imaginii. Cei doi diplomati au vorbit, pentru HotNews.ro, despre pregatirile pe care le-au facut tarile lor pentru acest eveniment si despre asteptarile in privinta prezentei romanilor in Austria si Elvetia.

Informatia pe scurt:

* Campionatul European de Fotbal va aduce o crestere economica de 0,2% in Austria si 0,1% in Elvetia, in luna iunie.

* Elvetia anticipeaza prezenta a 5 milioane de turisti pe perioada Campionatului, in timp ce in Austria hotelurile vor gazdui in jur de 2 milioane de turisti.

*Fortele de ordine ale celor doua tari organizatoare primesc asistenta germanilor si francezilor, dar si a politistilor din statele care participa la Campionat.

* Ambii ambasadori crediteaza Romania cu sanse de a trece de grupe. Calculele matematice ale Uniunii Bancilor Elvetiene dau drept castigatoare a Campionatului echipa Cehiei.

Investitiile in stadioane si in infrastructura, in organizarea de evenimente si facilitatile pentru suporteri facute pentru Campionatul European de Fotbal in cele doua tari au fost din bugetul UEFA - 230 de milioane pentru ambele federatii - dar si din bugetele nationale si locale.

In Elvetia, numai pentru masurile de securitate s-au alocat, potrivit ambasadorului Livio Hurzeler, echivalentul a 60 de milioane de euro din bugetul federal, in timp ce costurile platite de contribuabilii austrieci sunt de mai putin de 150 de milioane de euro.

"Conform unor calcule recente, din bugetele nationale, regionale si locale se vor cheltui in total 143 de milioane de euro. Bugetul federal suporta costul construirii infrastructurii de 75 de milioane de euro", a spus diplomatul austriac.

Castigurile insa vor fi insemnate: "Ne asteptam la 320 de milioane de euro, ceea ce inseamna o crestere a economica de 0,2% in luna iunie", a spus Martin Eichtinger. La randul sau, omologul sau elvetian a estimat cifra de afaceri la 550 de milioane de franci elvetieni. "Ministerul Economiei crede ca nu va avea un impact macroeconomic, se estimeaza o crestere economica pe iunie de 0,1%", a spus si Livio Hurzeler.

Ambii ambasadori considera insa ca inestimabile sunt castigurile asupra imaginii celor doua tari. "Campionatul European este al treilea mare eveniment sportiv al lumii, dupa Campionatul Mondial de Fotbal si Jocurile Olimpice si cel de-al doilea mare eveniment mediatic, dupa Cupa Mondiala la fotbal si inaintea Olimpiadei. Vor fi intre 8 si 10 miliarde de telespectatori din 200 de tari", a spus diplomatul austriac.

2 milioane de turisti in Austria, populatia Elvetiei aproape se dubleaza

"Avem o estimare statistica a Oficiului Elvetian de Turism potrivit careia se astepta ca 5 milioane de oameni sa vina in Elvetia in timpul Campionatului, in conditiile in care populatia Elvetiei este e 7,5 milioane. Dar, in acelasi timp, multi elvetieni vor parasi tara si orasele in care au loc meciuri in aceasta perioada. Nu toti sunt pasionati de fotbal", a spus ambasadorul elvetian.

Evaluarea diplomatului austriac este de 2 milioane de turisti in perioada Campionatului. "Asteptam 1,2 milioane de spectatori pe stadioanele din cele doua tari, dintre care jumatate vor fi in Austria. Daca adaugam 3-5 vizitatori care insoteste fiecare detinator de bilet, ajungem in mare la 2 milioane de turisti pe noapte care vor sta doar in Austria", a spus Martin Eichtinger.

Securitate pana-n dinti

In aceste conditii, Elvetia a alocat echivalentul a 60 de milioane de euro masurilor de securitate si primeste asistenta Germaniei si Frantei in privinta fortelor de securitate.

"In Elvetia vor fi 16.000 de politisti care vor asigura ordinea si securitatea. Efectivele din Germania si Franta sunt mici, de 600, respectiv 250 de politisti. Armata va fi si ea mobilizata pentru logistica, pentru securizarea spatiului aerian si pentru ceea ce numim chestiuni sanitare, in eventualitatea in care ar exista raniti", a declarat Livio Hurzeler.

Presa occidentala a relatat despre amenintari ale Al-Qaida, care transmitea ca are ca tinta Campionatul European. "Nivelul vigilentei noastre este la cote inalte si a fost pe toata durata pregatirilor. Amenintarile sunt, din nefericire, o realitate a fiecarui eveniment major. Nu le vom ignora, dar nici nu ne vom panica, din moment ce astfel de riscuri sunt luate in calcul in pregatirea noastra si au fost luate toate masurile de securitate necesare. Vor fi mobilizate forte de securitate intr-un numar suficient", a spus ambasadorul austriac, care a adaugat ca forte de ordine din statele participante la campionat sunt detasate in locurile in care au mers si turistii tarilor respective.

Nici huliganii, fanii turbulenti nu vor reprezenta o problema, spun cei doi diplomati, chiar daca agentiile de asigurari vieneze profita pentru a vinde polite care sa acopere pagubele rezultate din actele de vandalism. "Campionatul nu e un razboi, e o sarbatoare, oamenii vin sa fie fericiti, sa sarbatoareasca, nu sa distruga", spune ambasadorul Elvetiei, care respinge ideea existentei unor probleme in acest sens.

Este o opinie impartasita si de omologul sau austriac. "Huliganismul nu mai este o amenintare, cel putin la nivelul marilor turnee internationale. Asta se intampla gratie cresterii securitatii in interiorul stadioanelor si in jurul lor, dar si cooperarii internationale dintre politie si federatii", a spus Eichtiger. Din moment ce federatiile s-au ocupat de vanzarea biletelor, devine dificil ca huligani cunoscuti sa aiba acces pe stadioane.

Romania are mari sanse sa treaca de grupe, cred ambii ambasadori

Cele doua tari vor avea ca oaspeti si oficialitati ale statelor care participa la Campionat. Ambasadorul elvetian, Livio Hurzeler, a spus ca presedintele Traian Basescu, ministrii Varujan Vosganian si Cristian David, precum si primarul Bucurestiului Adriean Videanu vor merge in Elvetia pentru a sustine echipa nationala a Romaniei la meciurile din grupe. "Speram sa ii avem si noi oaspeti", a spus la randul sau ambasadorul Austriei, ceea ce ar insemna ca Romania a trecut de grupe.

De altfel, ambii ambasadori cred ca Romania are o echipa tanara si capabila sa treaca de adversarii dificili din grupa. "Daca as fi in locul lor si as vrea sa demonstrez ceva, atunci momentul cel mai potrivit ar fi in meciul cu Italia, din cauza problemelor care au existat in ultima vreme", a spus diplomatul elvetian.

Intrebat ce alta echipa in afara Austriei va sustine la Campionat, raspunsul lui Martin Echtinger a fost simplu: "Cred ca banuiti: am mari sperante pentru echipa Romaniei. Am aflat multe despre echipa Romaniei in ultimele luni si am fost si la un meci din campionatul intern. Astept cu nerabdare echipa Romaniei in Viena". Ceea ce ar inseamna ca Romania este deja in sferturile de finala, in semifinala sau chiar in finala, aceste meciuri avand loc in capitala austriaca.

Diplomatul elvetian a jucat el insusi fotbal cand ea mai tanar, dar ceea ce se intampla astazi pe teren nu seamana cu jocul pe care il practica. "Fotbalul era mai calm, acum se alearga mult mai mult, pe distante mult mai mari si e mai profesionist", spune acesta. "Imi place fotbalul, acum nu mai conteaza pentru mine cine castiga, ci spectacolul, cum joaca", a mai spus Livio Hurzeler. Diplomatul crede ca Spania ar putea crea surprize la Campionat, dar calculele matematice indica altceva. "Uniunea Bancilor Elvetiene (UBS) a facut calcule matematice si acum doi ani la Cupa Mondiala si, potrivit acestora, Italia avea cele mai mari sanse. Si Italia a castigat finala. Acum calculele matematice crediteaza cu cele mai mari sanse echipa Cehiei", a spus Hurzeler.

Diplomatul a constatat entuziasmul romanilor in ceea ce priveste acest sport. "E mare entuziasm. Pana acum nu am intalnit niciun roman - la receptii, dineuri si conferinte la care am ajuns sa discutam si despre fotbal - care sa imi spuna ca nu e interesat de acest sport", a spus acesta zambind.

Totusi, el nu anticipeaza ca vor fi foarte multi romani in Elvetia ca turisti in perioada campionatului, in afara celor care au cumparat bilete la cele trei meciuri ale Romaniei. "Elvetia nu este o destinatie turistica traditionala pentru romani. Iar cei care vin sunt de obicei oameni bogati. Multi o considera o tara scumpa, dar am constatat in aceasta iarna, la Brasov, ca o camera era mai scumpa decat una la o pensiune elvetiana", a remarcat diplomatul.

"Va doresc sa ajungeti in faza urmatoare a campionatului, atunci vor fi mai multi romani care sa vina in Elvetia", a spus Hurzeler.

Cat despre asteptarile austriecilor privind numarul turistilor romani, ambasadorul Eichtinger spune ca el va depinde daca Romania va juca vreun joc in Austria. "Bineinteles, sunt convins ca ii vom avea in Austria", a spus diplomatul austriac.

Ambele ambasade au vrut ca romanii care nu au putut merge in la campionat sa traiasca virtual atmosfera stadioanelor. In Bucuresti, sunt organizate zone pentru fani - in Piata Constitutiei si in Piata George Enescu - cu ecrane uriase pentru vizionarea meciurilor si cu alte atractii. In Piata Constitutiei, spune ambasadorul elvetian, vor exista standuri cu mancare elvetiana.