Redactorul-sef al publicatiei "Ziarul", Igor Drag, a declarat luni pentru HotNews.ro ca, in urma declaratiilor facute pentru agentii privind disparitia brusca a cotidianului "Ziarul" de pe piata, a fost anuntat de patronul publicatiei, Viorel Sima, ca nu-si va mai primi salariul pentru ultimele doua luni. Potrivit lui Drag, la finele saptamanii trecute, cand a aparut si ultimul numar al ziarului, pe langa datoriile mari pe care publicatia le avea la tipografie, ziaristii angajati au aflat ca in contabilitatea firmelor prin care-si primeau leafa de la Sima figurau chitante si facturiere false.

Sima a inchis brusc "Ziarul" si a plecat la Campionatul European de Fotbal, in Elvetia, fara nici o explicatie fata de cititori sau fata de angajati, spune Drag.

Redactorul-sef declarase, duminica, pentru Newsin, ca publicatia "Ziarul" nu va mai aparea pe piata incepand de luni si ca, deocamdata, nu a primit lamuriri de la patronat despre viitorul cotidianului si nici despre relatia financiara dintre patronat si angajati, unul dintre motivele inchiderii publicatiei fiind incheierea contractului de colaboare cu tipografia. "Domnul Viorel Sima trebuia sa dea o explicatie atat ziaristilor, cat si cititorilor, care sunt in numar de 15-20 de mii. Lucrurile trebuiau stabilite, trebuiau pregatiti si ziaristii si cititorii… ca la inmormantare", a declarat, duminica, Igor Drag, citat de NewsIn.

"Dupa ce au aparut declaratiile mele pe agentii, am fost sunat de patron ca nu-mi mai vad leafa pe ultimele doua luni", a precizat el, luni, pentru HotNews.ro. Drag a mai spus ca vineri, cand a aparut si ultimul numar al publicatiei, patronul "Ziarului" le-a dat angajatilor dosarele firmelor pe prin care acestia isi luau leafa.

Drag sustine ca angajatii nu mai vazusera aceste dosare de un an, patronul ziarului asumandu-si responsabilitatea tinerii contabilitatii pentru respectivele firme si pentru plata datoriilor catre stat. Redactorul-sef mai spune ca dosarele s-au dovedit, insa, a fi "intesate cu chitante si facturiere false", Drag precizand, totodata, ca-si bazeaza afirmatiile pe atentionarile unui contabil profesionist.

"In urma sesizarii mele, Garda Financiara va demara o ancheta", a atentionat redactorul-sef al publicatiei, care a precizat pentru HotNews.ro ca l-a contactat, intre timp, pe comisarul general al Garzii Financiare, Adrian Cucu.

In ce priveste viitorul publicatiei, patronul cotidianului "Ziarul", Viorel Sima, precizase duminica pentru Newsin ca ziarul nu se va inchide definitiv, ci va fi lansat intr-o noua formula. Acesta a mai afirmat ca deocamdata nu are o strategie pentru viitorul ziarului si nici pentru angajatii lui insa, in momentul in care va dispune de fondurile necesare, isi va alege si echipa cu care va lucra.

"Presa romaneasca este intr-o perioada moarta. Ziarele trebuie sa plateasca tribute ambitiilor unor oameni de a tine pretul scazut, tipografia si cheltuielile fiind foarte mari. Intr-adevar, cauza principala este sustinuta de cheltuielile pentru tipografie. Viitorul presei este pe internet, dar nu stiu in ce masura publicitatea poate asigura sustinerea cheltuielilor, chiar si online", a mai declarat Sima, citat de Newsin.