Secretarul general al organizatiei Reporteri fara Frontiere, Robert Menard, ii cere presedintelui Traian Basescu, intr-o scrisoare deschisa, sa nu participe la deschiderea Jocurilor Olimpice de la Beijing. Acest eveniment "va fi momentul cel mai exploatat din punct de vedere politic al Olimpiadei" din China, tara unde "nu exista nicio libertate politica, sindicala sau religioasa".

"In numele celor care au fost inchisi in China pentru ca au pretins libertati egale cu cele de care se bucura azi cetatenii Romaniei, va cerem sa ii aparati si sa exprimati refuzul dumneavoastra invitatiei la ipocrizie. Lasati atletilor romani sarcina de a reprezenta tara dumneavoastra. Aceasta decizie va va innobila", afirma Menard in scrisoarea deschisa.

Inaltul reprezentant Reporteri fara Frontiere a imputernicit Agentia de Monitorizare a Presei sa difuzeze aceasta scrisoare, in urma unei vizite intreprinse saptamana trecuta la Bucuresti.

Scrisoarea deschisa adresata de Robert Menard lui Traian Basescu:

"Domnule Presedinte,

Ne aflam la mai putin de doua luni de deschiderea Jocurilor Olimpice de la Pekin. In iulie 2001, la data atribuirii Olimipiadei, autoritatile chineze se angajasera sa faca eforturi pentru ameliorarea situatiei drepturilor omului, ceea ce, dupa cum bine stiti, nu s-a intamplat.

Daca Pekin-ul a jucat cartea transparentei in cazul cutremurului din provincia Sichuan, in Tibet accesul ziaristilor straini este in continuare interzis, iar represiunea continua. Recent, un numar de dizidenti au fost condamnati. Altii au avut probleme pentru ca au facut auzita vocea familiilor ai caror copii au murit, in timpul cutremurului, in scoli construite fara respectarea normelor de securitate ca urmare a unor acte de coruptie.

Daca in China sunt vizibile enorme progrese in domeniul economic, nu aceeasi este situatia in cazul drepturilor omului: nu exista, in China, nici o libertate politica, sindicala si religioasa. Exista mii de prizonieri de constiinta, exista lagare de reeducare prin munca, exista aproape 100 de ziaristi, internauti si aparatori ai libertatii de exprimare inchisi.

In asemenea conditii ni se pare inacceptabil ca sefi de state si de guverne ale tarilor democratice sa participe la ceremonia de deschidere a Jocurilor din 8 august, la Pekin. Aceasta ceremonie va fi momentul cel mai exploatat din punct de vedere politic al Olimpiadei. Dumneavoastra nu puteti ca, participand la acest eveniment, sa cautionati unul dintre cele mai represive regimuri politice din lume.

Romania stie ce reprezinta o dictatura comunista. Poporul Roman a platit scump acest pret. Asteptam sa auzim vocea dumneavoastra anuntand public si clar ca nu veti fi la Pekin pe 8 august. Facand acest gest, veti intrupa refuzul opresiunii si constiinta Europei.

In numele celor care au fost inchisi in China pentru ca au pretins libertati egale cu cele de care se bucura azi cetatenii Romaniei, va cerem sa ii aparati si sa exprimati refuzul dumneavoastra invitatiei la ipocrizie. Lasati atletilor romani sarcina de a reprezenta tara dumneavoastra. Aceasta decizie va va innobila.

Va asigur, Domnule Presedinte, de inalta consideratie pe care o am pentru Domnia voastra.

Robert Menard

Secretar general al Asociatiei Reporteri Fara Frontiere"