Postul de radio BBC Romania se va inchide incepand de la 1 august, conform unui anunt oficial postat miercuri dupa-amiaza pe site-ul propriu. Decizia a fost anuntata echipei BBC Romania intr-o videoconferinta desfasurata miercuri dupa-amiaza, dupa cum scrie Iulian Comanescu pe blogul sau, afirmand ca miscarea face parte dintr-un plan mai vast de relocare a resurselor BBC din Europa de Est catre Orientul Apropiat.

Potrivit anuntului BBC, redactia in limba romana este ultima din cadrul BBC World Service "intr-o limba alta decat limba engleza, care mai transmite in prezent intr-o tara membra a Uniunii Europene". Acelasi anunt precizeaza ca decizia a fost luata "in urma unei reevaluari a structurii BBC WS din perspectiva bugetului institutiei, stabilit in acord cu guvernul britanic in octombrie 2007, pentru anii 2008-2011.

Ce mai spune anuntul BBC:

  • "Este singura inchidere prevazuta in acest interval bugetar."
  • "Decizia a fost aprobata de consiliul de administratie al BBC si de ministerul de Externe britanic si a fost luata in urma unei analize a situatiei audientei, a schimbarilor de pe piata media si a scaderii impactului BBC in Romania."
  • "Schimbarile vor fi facute in contextul presiunilor financiare cu care se confrunta BBC WS"
  • "Cele 4 frecvente FM ale BBC din Romania si cea din Republica Moldova vor continua sa transmita exclusiv programe in limba engleza"
  • "Competitia pe piata radio si mass-media in general s-a intensificat mai ales dupa intrarea Romaniei in Uniunea Europeana. In plus, o serie de fuziuni si achizitii pe piata radio au determinat mai multe retele sa renunte la preluarea emisiunilor BBC."
  • "Difuzarea de programe in limba romana destinate Republicii Moldova va inceta, de asemenea, deoarece biroul de la Chisinau nu poate functiona fara infrastructura intregii redactii in limba romana."
  • "Publicul din Romania va continua sa beneficieze de programe BBC Global News in limba engleza."
  • "Inchiderea redactiei BBC WS in limba romana afecteaza 46 de angajati (30 la Bucuresti, 4 la Chisinau si 12 la Londra) si va duce la o economie de 1,3 milioane de lire sterline."
  • Nigel Chapman, directorul BBC World Service: "Ca si celelalte redactii europene pe care le-am inchis acum trei ani, redactia in limba romana a fost creata in perioada celui de al doilea razboi mondial si si-a slujit cu distinctie publicul in era comunista si pana in prezent (...) A fost o decizie dificila, dar necesara pentru a ne asigura ca BBC WS isi aloca resursele limitate acolo unde nevoia este mai mare"
  • Pe langa transmisiunile in limba engleza, BBC WS mai transmite, in Europa, in albaneza, macedoneana, sarba, turca si in limbile spatiului fost sovietic.

Vestea inchiderii BBC Romania, anuntata initial de Iulian Comanescu pe propriul blog, mai fusese confirmata pentru HotNews.ro de doua surse independente, inainte de anuntul oficial.

Potrivit lui Iulian Comanescu, BBC a oferit angajatilor salarii compensatorii pana la sfarsitul anului, iar la sedinta de la Bucuresti a fost prezent Olexi Solohobenko, sef pe regiunea europeana.

Decizia de inchidere vine la un doi ani si jumatate dupa hotarirea de inchidere a serviciilor in limbile bulgara, croata, ceha, greaca, maghiara, kazaha, poloneza, slovaca si slovena, in contextul investitiilor masive facute de BBC in zona araba.

Inca de pe atunci s-a pus problema inchiderii BBC Romania, insa nu a fost luata o asemenea decizie deoarece postul avea, inca, audiente bune. Intre timp, insa, audientele au scazut considerabil, inclusiv in urma pierderii mai multor parteneri radio care preluau la nivel local transmisiile BBC in limba romana, numarul acestora scazand de la circa 170 la 130, foarte greu de monitorizat. Aceasta tendinta s-a suprapus, din punct de vedere al BBC World Service, cu cresterea semnificativa a cheltuielilor pentru serviciile oferite BBC in limba araba si persana.