Consortiul format de RCS-RDS si Antena 1 negociaza cu alti operatori de cablu si DTH posibila preluare a GSP TV de catre acestia din urma, in pofida informatiilor vehiculate in ultima vreme pe piata, potrivit carora acest post ar putea fi prins doar pe RCS-RDS si serviciul de televiziune prin satelit al acesteia, DigiTV. Discutii au loc inclusiv cu UPC, dupa cum au declarat reprezentantii acestei companii, iar detinatorii drepturilor de difuzare a meciurilor din Liga 1 spera ca acoperirea tehnologica a postului sa se apropie de cea potentiala, care este de 100%.

"Responsabilitatea negocierii preluarii GSP TV de catre alti operatori de cablu si DTH revine consortiului Antena 1-RCS&RDS. Consortiul a delegat competenta negocierii Antenei 1, urmand ca deciziile sa fie luate in comun, prin consens", a spus pentru HotNews.ro Dan Matiescu, director general Antena 1.

Potrivit acestuia, GSP TV a fost deja inscris la ARMA, pentru a beneficia de datele de audienta furnizate de GfK. "Desi acoperirea potentiala a postului este de 100%, acoperirea tehnologica va fi, in momentul lansarii, strict influentata de rezultatul negocierilor cu operatorii de cablu si DTH. Evident, audienta potentiala a GSP TV va fi diminuata odata cu diferenta procentuala dintre acoperirea potentiala si cea tehnologica", a explicat Matiescu.

La randul sau, Ioan Bendei, administrator RCS-RDS, a afirmat ca "noi suntem aici" pentru negocieri cu toti cablistii interesati de preluarea GSP TV, evitand insa sa se refere explicit la UPC. Bendei a tinut sa precizeze ca posturile The Money Channel si Telesport, detinute de grupul Realitatea-Catavencu, au fost scoase doar din pachetele de programe transmise in sistem analog de RCS-RDS, nu si din cele in sistem digital (DigiTV, DigiTV Cablu).

Daca reprezentantii RCS-RDS si A1 nu fac referire explicita la discutii cu UPC, principalul competitor al RCS pe piata de cablu din Romania, Raluca Milin, director de Marketing&Vanzari UPC Romania, a spus pentru HotNews.ro ca "UPC Romania este deschisa dialogului cu grupul Antena si am demarat discutii cu privire la termenii contractuali. In urma negocierilor cu grupul Antena, speram sa ajungem la un rezultat pozitiv si sa avem cat mai curand vesti bune pentru clientii nostri".

Scriind, marti, pe blogul sau despre tensiunile din spatele lansarii GSP TV, Catalin Tolontan afirma ca "abonatii celorlalte retele de cablu, gen UPC, sau ai sistemelor Dolce, Boom si altele nu vor putea prinde gspTV... Mai sunt 10 zile pana la prima emisie a gspTV. In privinta distributiei, probabil ca nu se va schimba nimic pe termen scurt. Dar e greu de crezut ca starea aceasta de echilibru instabil, in care freamata mize de zeci de milioane de euro, se va mentine".

Tot Tolontan citeaza doua studii privind numarul abonatilor TV din Romania, aratand ca, potrivit GfK (iunie 2008), RCS si DigiTV ar avea 2,2 milioane de abonati dintr-un total de 4,7 milioane de abonati la cablu si 1,5 milioane de abonati la DTH, in timp ce, potrivit unui raport ANRCTI din mai a.c., RCS-DigiTV ar avea 1,85 milioane de abonati, dintr-un total de 3,55 milioane de abonati la cablu si 1,7 milioane de abontati DTH.

GSP TV si cele trei clone ale sale vor difuza meciurile din Liga 1 incepand cu finele acestei luni, cu exceptia principalului meci al fiecarei etape, care va fi difuzat de Antena 1 si va fi disponibil, automat, majoritatii covarsitoare a abonatilor TV din Romania.

* Citeste si: Razboiul RCS-Realitatea continua