Bertelsmann, cel mai mare grup de media din Europa, ar putea vinde un pachet de 15% din grupul RTL, cel mai probabil pentru a finanta achizitia retelei tv britanice ITV, evaluat la doua miliarde de euro, potrivit Financial Times. Aceasta miscare sugereaza ca Hartmut Ostrowski, directorul executiv al Bertelsmann, a incheiat restructurarea companiei, care a inclus si vanzarea a 50% din Sony BMG catre Sony.

Bertelsmann detine 90,3% din titurile RTL si multa vreme a incercat sa achizitioneze participatiile minoritare pentru a obtine controlul total asupra companiei, ceea ce i-ar fi permis vanzarea mult mai usoara a unor active ale RTL. Autoritatile luxemburgheze au blocat insa ultima incercare de acest fel, ce a avut loc in luna decembrie a acestui an.

Avand in vedere ca este putin probabil ca autoritatile din Luxemburg sa modifice legile pentru a permite celui mai mare grup de media din lume sa incerce o noua preluare a participatiilor minoritare a RTL inainte de mijlocul anului viitor, Bertelsmann a luat decizia de a-si reduce participatia la compania luxemburgheza la 75% pentru a face rost de capital, potrivit directorului financiar Thomas Rabe.

Desi Rabe nu a exclus o achizitie pe piata vest europeana, un bancher apropiat grupului Bertelsmann a declarat ca preluarea ITV nu este realizabila inca. O achizitie pe piata din estul Europei este insa mai probabila.

O alternativa la ITV ar putea fi Central and European Media Enterprises, companie care este urmarita de mai multi rivali.

In primele sase luni ale acestui an, profitul operational al Bertelsmann a scazut cu 7,8%, la 681 milioane de lire sterline.