Cine a dat pe OTV in ultimele seri a putut vedea primele episoade ale unui nou serial marca Dan Diaconescu. De data aceasta, fara povesti sociale, fara dans pe masa in platou: noul serial, "Jos labele de pe televiziunea poporului" este o campanie impotriva Consiliului National al Audiovizualului, prin care, intre altele, se strang semnaturi pentru demisia membrilor CNA. Amenintat sa ramana fara OTV, Diaconescu profita de ocazie pentru a rosti, in direct, o autobiografie romantata a caracaleanului care a putut sa razbata pe piata media prin felul neiertator in care a abordat evenimentele pentru care "salariile, pensiile dumneavoastra nu sunt cat ar fi trebuit sa fie".

Informatia pe scurt:

  • Dan Diaconescu a lansat campania impotriva CNA la scurt timp dupa ultima decizie a acestui for de a sanctiona OTV cu intreruperea emisiei timp de trei ore.
  • Este a treia decizie de acest fel a CNA, OTV riscand astfel ca la urmatoarea abatere majora sa fie decisa injumatatirea perioadei de valabilitate a licentei audiovizuale. Actuala licenta OTV are o durata de noua ani, iar toamna aceasta se implinesc patru ani si jumatate de la obtinerea ei.
  • Dan Diaconescu povesteste, de cateva seri, cum s-a luptat el sa razbata in lumea presei centrale, "rezistand" influentelor politice si economice.
  • Presedintele CNA spune ca Dan Diaconescu "se victimizeaza in mod nejustificat". Gelu Trandafir, membru CNA, nu crede ca imaginea institutiei poate fi afectata atat timp cat CNA reuseste sa faca publicul sa inteleaga ca a aplicat legea, dar admite ca aceasta institutie risca sa se confrunte cu o problema de credibilitate

Dan Diaconescu a lansat noul "serial" la doar cateva zile dupa ce, martea trecuta, Consiliul Audiovizualului a sanctionat din nou OTV cu intreruperea emisiei timp de trei ore. Este a treia oara cand CNA forteaza acest post sa difuzeze, timp de trei ore, in cursul serii, doar textul deciziei de sanctionare. Conform Articolului 95 din Legea Audiovizualului, CNA poate decide de acum inainte, la o posibila noua abatere majora a OTV, sa reduca cu pana la jumatate termenul de valabilitate a licentei audiovizuale a acestui post.

Actuala licenta detinuta de OTV are o durata de noua ani si a fost acordata in prima parte a anului 2004, ceea ce inseamna ca, toamna aceasta, o posibila abatere majora ar putea determina decizia de sistare a transmisiei OTV. O astfel de decizie ar duce la inchiderea OTV din primavara anului viitor. Potrivit unor surse la curent cu tensiunile dintre CNA si postul de televiziune, Dan Diaconescu ar avea, intr-o atare situatie, solutia DDTV - cel de-al doilea post al sau. Principalul obstacol pe care el l-ar intampina intr-un atare caz ar fi recenta intrare a unei firme controlate de Sorin Ovidiu Vantu in actionariatul Ocram, compania ce opereaza licenta OTV si care ar avea un cuvant de spus in strategia lui Diaconescu de a ramane "pe sticla" OTV.

Caracaleanul care a tinut piept "mafiei" din presa

Noul serial al lui Dan Diaconescu este intitlulat "Jos labele de pe televiziunea poporului". In primele episoade, Diaconescu a povestit:

  • cum a intrat in presa bucuresteana; cum a incercat sa faca, eroic, dreptate poporului rezistand presiunilor din partea unor moguli;
  • cum a fost subminat, tradat sau contrat, tanar jurnalist fiind, de sefi ai peisajului media autohton, precum Dan Voiculescu (Jurnalul National) sau Freddy Robinson (Tele 7abc);
  • cum a primit de la un om important, "ajutat" sa fuga din tara, o caseta pe care n-a dat-o niciodata pe post, in care persoane publice importante ar fi filmate cum fura;
  • si cum a fost supus unor presiuni mari de catre "servicii" in momentul in care a cerut licenta pentru OTV, in care a investit circa 300.000 de dolari, bani pe care el ii stransese de-a lungul anilor, in dorinta de a-si lua - "caracalean" cum e el - o vila in Bucuresti.

Diaconescu spune povestea sa de erou care incearca sa se adapteze pietei si "mafiei" media din Bucuresti doar pentru a putea sa reziste si foloseste aceasta naratiune ca argument pentru campania sa, prin care cere semnaturi de sprijin pentru a forta demisia a sase membri CNA (desi Consiliul are, in prezent, noua membri). El lasa de inteles ca CNA ar fi influentat de mai marii pietei romanesti de televiziune, ingrijorati de cresterea audientelor OTV.

Actiunea OTV are, totodata, doua avantaje: pe de o parte, in cazul in care CNA ar decide sa sanctioneze din nou postul, aceasta ar da senzatia unei "razbunari" fata de o televiziune care indrazneste sa-si ridice vocea contra acestui for; pe de alta parte, Dan Diaconescu ia totul in propriile maini, evitand incidentele posibile in cazul continuarii serialului Elodia-Magda Ciumac.

Pareri impartite in randul membrilor CNA

In ceea ce-i priveste, reprezentantii Consiliului au pareri diferite despre actiunea OTV. Rasvan Popescu, presedintele CNA, spune ca "in opinia mea, dl. Dan Diaconescu se victimizeaza in mod nejustificat. CNA nu a facut decat sa aplice legea in urma multelor reclamatii venite de la telespectatorii care s-au simtit lezati de acele programe OTV in care abunda limbajul vulgar, injurios si in care este nesocotita demnitatea umana. Campania dl. Diaconescu nu intimideaza CNA-ul si vom continua sa aplicam legea ori de cate ori aceasta va fi incalcata".

Pe de alta parte, intrebat in ce masura afecteaza campania OTV credibilitatea si imaginea Consiliului, Gelu Trandafir, membru CNA, spune: "Nu cred ca poate afecta imaginea institutiei atat timp cat CNA reuseste sa faca publicul sa inteleaga ca a aplicat legea, ca postul OTV a fost sanctionat in repetate randuri pentru batjocorirea demnitatii umane, limbaj injurios si lipsa informarii corecte".

Gelu Trandafir admite insa ca "poate aparea o problema de credibilitate. Intotdeauna am spus ca e la indemana sa-ti incordezi muschii cu cei care fac greseli gramaticale sau cu un post ca OTV si mult mai complicat sa ai rezultate cand greii audiovizualului incalca legislatia. Chiar acum ma uitam - in iulie, chiar in ziua in care am decis, tot in unanimitate, ca OTV sa difuzeze timp de trei ore doar textul sanctiunii CNA, Antena 3 a scapat fara nicio sanctiune, desi am vazut un hocus-pocus halucinant cu voturile prin SMS numai ca sa iasa un rezultat anti-Basescu. In august, campania de defaimare a lui Horia Roman Patapievici s-a soldat doar cu o scrisoare in care "victima" era instiintata ca poate solicita drept la replica".

"Sigur, deciziile se iau prin vot, iar ceea ce fac alte posturi nu justifica in vreun fel comportamentul extrem al OTV. Dar, daca vrei sa fii credibil, trebuie sa fii la fel de ferm si in alte cazuri in care sunt batjocorite demnitatea umana sau informarea corecta, in care abunda limbajul injurios. Altfel, alimentezi teorii conspirationiste, cum ca OTV ar fi victima posturilor mari, si nici nu-ti indeplinesti misiunea incredintata de lege de a asigura protejarea demnitatii umane si informarea corecta in audiovizual", conchide Gelu Trandafir.

Cele trei decizii de anul acesta, de sanctionare a OTV cu difuzarea mesajului de sanctionare timp de trei ore, in prime time, au vizat cazul Moculescu (aprilie), cazul Elodia-Magda Ciumac (iulie) si cazul Elodia-Magda Ciumac, alaturi de farsele lui Fatu (9 septembrie).

Pana la ora publicarii acestui material, Dan Diaconescu nu a putut fi contactat.

Citeste si pe blogul lui Comanescu: Dan Diaconescu iese la atac