O stire referitoare la caderea actiunilor companiei aeriene United Airlines (UAL), ca urmare a unei stiri vechi postate ca noua de Google News, ne arata de ce e important sa mestecam si sa digeram informatia si sa nu o luam ca atare, mai ales daca vine de la o sursa automata de stiri, scrie Bogdan Manolea, pe blogul lui.

Hai sa intelegem mai bine povestea. Pe 9 Septembrie 2008 pe site-ul South Florida Sun-Sentinel a aparut o stire din 2002 referitoare la falimentul UAL, scrisa de Chicago Tribune , ca fiind una din cele mai vizitate stiri ale zilei (din cite se pare, ziarul reseteaza topul la miezul noptii, astfel incat daca o stire din arhiva are la primele ore ale diminetii citeva vizualizari ajunge in acel top al zilei si i se da un nou URL).

Crawaler-ul Google News (aici nu e nici o interventie umana) remarca stirea, nu o sesizeaza ca fiind din 2002 si o pune printre stirile zilei. (de fapt Google zice ca era doar o data din 2008 pe articol).

De aici - show-ul - stirea e preluata de o firma de cercetare a pietei - Income Securities Advisors Inc, iar apoi ajunge pe Bloomberg.

Actiunile s-au depreciat vertiginos in doar 13 minute ajungind de la 12,30 USD la aproape 3 USD. Apoi compania a fost sistata de la tranzactionare si pina la finalul zilei a urcat pina la 10,92 USD.

Un miliard de dolari s-au evaporat si au aparut la loc in timp record.

Morala povestii e la indemina fiecaruia din noi, dar cum vad in ultima vreme din ce in ce mai multe persoane care considera informatia pe care o gasesc la Wikipedia sau Google o certitudine incontestabila, ma gindesc ca e bine ca aceste intamplari sa fie explicate pentru a vedea ca si un calculator poate gresi. Si atunci omul care l-a programat este cel care poate fi tras la raspundere.

Si asta imi aduce aminte de un banc simpatic :

- Am facut un calculator cu reactii umane, spune plin de emfaza un cercetator unui prieten.

- Waw!, zice amicul. Cum adica - simte mirosuri, are sentimente ?

- Nu, explica cercetatorul. Daca greseste, da vina pe un alt calculator.

Comenteaza pe Drept & Internet - noutati si opinii.