Principalii editori de presa scrisa sunt in pragul unui nou conflict de proportii cu Rodipet, care nu mai garanteaza platile pentru ziarele distribuite in perioada urmatoare, scrie vineri Tolontan pe blogul sau. Potrivit informatiilor HotNews.ro, in urma unei intalniri a reprezentantilor Rodipet cu cei ai ziarelor, la inceputul acestei saptamani, distribuitorul de presa a chemat din nou, vineri, editorii la o intalnire pentru a discuta "solutiile" pe care le-a propus pentru iesirea din actualul impas. Potrivit lui Tolontan, editorii nu vor sa cedeze si negociaza o pozitie comuna "in fata pozitiei de forta a Rodipet, care vrea ziare fara bani".

Din informatiile HotNews.ro, Rodipet a adresat, la o zi dupa intalnirea de la inceputul saptamanii, o scrisoare principalilor editori de presa, enumerand numeroasele probleme pe care aceasta companie le are cu mai multe institutii ale statului, autoritati locale si unii editori, in urma procesului de privatizare.

Printre "solutiile" propuse de Rodipet in relatia cu editorii, compania ar cere acestora sa faca lobby in favoarea sa pe langa autoritati, pentru respectarea contractului de privatizare, sa semneze contracte de distributie cu o viitoare companie ce ar urma sa fie infiintata de actionarii actuali ai Rodipet, precum si sa achite costurile "corecte" de distributie, ce ar urma sa fie suplimentate pana la sfarsitul anului.

Tolontan aminteste pe blogul sau ca Rodipet controleaza aproximativ 25% din distributia fiecarei publicatii din Romania si ca "de-a lungul anilor, diverse trusturi sau titluri au mai fost in conflict cu Rodipet, uneori s-a sistat livrarea, dar niciodata situatia nu a fost atat de incordata". Potrivit lui Tolontan, marii editori negociaza o pozitie comuna, iar "surse din piata sustin ca seful Ringier a cerut conducerilor Intact si MediaPro o intalnire pentru adoptarea unei pozitii comune".

"Suntem in debutul unei posibile crize fara precedent", mai scrie Tolontan.

In ultimul an, mai multe grupuri de presa au incheiat diverse acorduri pentru a-si imbunatati distributia in teritoriu si pentru a reduce dependenta de Rodipet. In urma cu cateva zile, tot Tolontan scria pe blogul sau ca Adevarul Holding, controlat de Dinu Patriciu, este pe cale sa cumpere Grupul Simetria, foarte puternic pe piata de difuzare din Banat si Oltenia, prezent si in Bucuresti si Moldova.