O sa faca o vizita de studii la Bruxelles si un stagiu de pregatire profesionala la redactia saptaminalului "European Voice". Specializata de ani buni pe afaceri europene, Anne-Marie Blajan, editor Hotnews.ro, se numara printre cistigatorii uneia dintre cele trei "Burse Europene" oferite de Freedom House si compania JTI Romania.

Cei trei jurnalisti care au cistigat burse la Bruxelles sunt Anne Marie Blajan (Hotnews.ro), Roxana Gheorghe (TVR) si Sorin Barariu (The Money Channel). Ultimii doi vor face practica la Radio France International si, respectiv, redactia BBC din Bruxelles.

Pentru Anne Marie, bursa e o confirmare dar si o provocare. "Un jurnalist care sa scrie despre UE ar trebui sa aiba si experienta muncii intr-o redactie din Bruxelles, dar si o retea de cunostinte formata nu numai din oficiali din institutiile europene, ci si din jurnalistii de-acolo. Cand am aplicat pentru acesta bursa m-am gandit ca luna petrecuta in Bruxelles, intr-o redactie, ma va ajuta sa imi creez aceste contacte.

Ca jurnalist roman care participi la un eveniment in capitala UE ai prea putin timp de socializare, de obicei vrei sa scoti maximul din fiecare deplasare si nu prea ai timp sa te imprietenesti cu confratii din presa. Asa ca voi folosi aceasta oportunitate ca sa mai invat despre UE - nu e niciodata suficient ceea ce stii - sa vad cum se lucreaza intr-o redactie dedicata afacerilor europene", spune Anne Marie Blajan.

Totodata, Freedom House si JTI au acordat alte cinci premii constind intr-o vizita de studii la Bruxelles, pentru o saptamina. Cistigatorii celor cinci premii sunt Adriana Matei (Realitatea TV), Marilena Coman (Constanta TV), Otilia Caloian (Business Standard), Alice Taudor (Business Week Romania) si Teodor Tita (Realitatea FM).

"Bursele Europene JTI" au fost lansate in anul 2007, continuind o traditie initiata de Freedom House in anii '90. Stagiile de pregatire pentru jurnalisti, finantate initial de guvernul SUA, au devenit din anul 2000 "Bursele JTI pentru Jurnalisti".

Obiectivul acestui program a fost cresterea gradului de profesionalism al jurnalistilor romani si incurajarea vocilor independente din presa romaneasca.