Scandal pe tema muzicii online: pretentii financiare exagerate pentru clipurile de tip Youtube preluate de bloguri si  siteuri

de C. Ionescu, C. Moga     HotNews.ro
Miercuri, 15 octombrie 2008, 10:43 Economie | Media & Publicitate


 documente
(15 Oct 2008) DOC, 50KB
(15 Oct 2008) DOC, 29KB
Blogurile si site-urile care pun linkuri catre videoclipuri sau melodii preluate de pe YouTube, Trilulilu si alte site-uri similare si care contin bannere platite sau gratuite pentru a promova servicii si produse, ar putea fi nevoite sa plateasca remuneratii foarte mari pentru drepturi de autor, conform unor proiecte de metodologii discutate in prezent sub supervizarea Oficiul Roman pentru Drepturi de Autor, avertizeaza, intr-o scrisoare adresata HotNews.ro, Dan Virtopeanu, director general Voxline Communication si membru fondator al asociatiei de profil ARONSA.

Potrivit lui Virtopeanu, "se intentioneaza modificarea conditiilor de utilizare a muzicii pe internet cu efecte economice dure asupra majoritatii site-urilor si blogurilor din Romania. Astfel, un blog sau un site care va contine linkuri catre videoclipuri sau melodii preluate de pe site-uri de tip Youtube, Trilulilu si care are bannere de orice natura (platite sau gratuite) pentru a promova produse/servicii va trebui sa plateasca minim 1.000 RON pe luna (taxa pentru mai putin de 100.000 de afisari pe luna) pentru acele linkuri".

El precizeaza ca, daca va fi aplicata, o asemenea schimbare "va afecta viitorul internetului romanesc". Virtopeanu precizeaza ca ARONSA (Asociatia Furnizorilor de Continut din industria de telecomunicatii) s-a opus in vara acestor pretentii exagerate. Negocierile pentru stabilirea metodologiilor - acte normative cu caracter general obligatoriu - referitoare la cum poate fi utilizata muzica pe Internet au inceput, iar acestea ar putea intra in vigoare la 29 octombrie si 14 noiembrie.

Dan Virtopeanu a explicat pentru HotNews.ro ca in vara acestui an Uniunea Compozitorilor si Muzicologilor din Romania - Asociatia pentru Drepturi de Autor (UCMR-ADA) a propus o serie de schimbari pentru actuala metodologie, valabila din 2004 si care, spune el, este "perfect functionala". Deoarece ARONSA s-a opus schimbarilor "totale" propuse de UCMR-ADA, asociatia sa a fost exclusa de la negocieri de catre ORDA, spune Virtopeanu.

Intr-un comunicat de presa remis miercuri dupa-amiaza de ORDA, aceasta institutie isi spune punctul de vedere, ofera clarificari si afirma ca acuzatiile aduse ORDA de catre ARONSA sunt nefondate.

UPDATE: Bogdan Manolea, presedintele Asociatiei pentru Tehnologie si Internet (APTI), implicata in negocieri, a spus pentru HotNews.ro ca initiativa de modificare a actualei metodologii privind utilizarea muzicii pe internet apartine  UCMR-ADA, unicul organism de gestiune colectiva in Romania acreditat sa gestioneze drepturile de autor in domeniul muzical. UCMR-ADA, spune Manolea, are dreptul legal ca o data la trei ani sa renegocieze metodologia in curs, ORDA fiind organismul care doar va "parafa" actele normative obligatorii.

Potrivit lui Manolea, metodologia propusa acum de UCMR-ADA "este un pic gresita" pentru ca nu face o diferenta clara intre site-urile care vand muzica pe internet si cele care doar folosesc doar link-uri sau in ce priveste tipurile de vizitatori.

"Sumele propuse de UCMR pentru un site de streaming ar putea sa puna in mare incurcatura site-urile care vand, legal, muzica, de genul trilulilu, video.neogen.ro, etc, sau un site cu muzica ambientala. Nu se poate spune acelasi lucru atunci cand este vorba despre un link de pe un blog sau un alt gen de site", a detaliat Manolea.

Negocierile privind metodolgia sunt in plina desfasurare, prin urmare nu se poate spune nimic clar pana la finalizarea acestora, a precizat el.

UPDATE 2: "Metodologia care se discuta in aceste zile pleaca de la o intentie laudabila, dar este fundamental gresita ca forma si nu reflecta realitatea. Sper din tot sufletul ca metodologia in aceasta forma sa nu fie aprobata de ORDA. Avem nevoie de o dezbatere publica vis-a-vis de o lege importanta pentru arta romaneasca" spune si Florin Grozea, membru al trupei Hi-Q, blogger, antreprenor online si membru UCMR-ADA.

"Nici in SUA si UE nu s-a adoptat o lege cum vrem noi sa facem pentru utilizarea muzicii pe internet. E clar ca metodologia trebuie sa existe, insa nu este buna in forma actuala si trebuie sa o discutam cu utilizatorii de internet interesati, dar si cu compozitorii. E foarte important ca de la o intentie buna sa nu se ajunga la un rezultat dezastruos", a precizat Grozea.

"Sunt unul dintre oamenii cei mai interesati ca legea muzicii pe internet sa fie corect creata si echitabila, pentru ca sunt compozitor si in acelasi timp antreprenor pe un site internet. Insa UCMR e absurda, nu cunosate specificitatile internetului", a adugat acesta. "Metodologia propusa de UCMR nu m-ar ajuta nici in postura de compozitor pentru ca muzica mea n-ar mai ajunge la cat mai multi ascultatori, si nici ca antreprenor, avand in vedere costurile mari pe care le-ar implica", a incheiat el.


Scrisoarea lui Dan Virtopeanu a trezit deja numeroase proteste in blogosfera (au scris, intre altii, Alex Mihaileanu, Cristian Manafu, Alex Brie, Florin Grozea).


UPDATE 3: Comunicatul ORDA

COMUNICAT  DE  PRESA

Avand in vedere comunicatul ARONSA intitulat "Avertisment pentru industria on-line", precum si informaţiile aparute in mass-media, pe site-ul HotNews.ro, precum si pe diverse blog-uri si site-uri, ORDA face urmatoarele precizari/clarificari:

1. Metodologiile privind stabilirea condiţiilor prin care pot fi utilizate operele se stabilesc pe baza unei proceduri transparente prevazuta de Legea dreptului de autor (Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare).

Aceasta procedura cuprinde o prima etapa a stabilirii Comisiei de negociere pe baza unei cereri formulate de un organism de gestiune colectiva (ogc), iar membrii Comisiei se desemneaza prin Decizia directorului general al O.R.D.A. dintre structurile asociative ale utilizatorilor si/sau utilizatorii majori din domeniul pentru care se cere negocierea, nominalizate in lista comunicata de ogc-ul iniţiator. Dispoziţiile Legii dreptului de autor stipuleaza in mod expres ca decizia privind includerea in Comisie a unei structuri sau a utilizatorilor aparţine ogc-ului, O.R.D.A. neavand competenţa de a desemna o structura asociativa care nu se afla pe lista propusa de ogc.

Din acest punct de vedere, acuzaţiile aduse O.R.D.A. de catre ARONSA prin comunicatul de presa prezentat pe HotNews.ro sunt nefondate, intrucat aceasta structura asociativa nu a fost inclusa de UCMR-ADA in lista propusa pentru a negocia metodologia privind utilizarea operelor muzicale pe Internet, prin Decizia Directorului general al O.R.D.A. nr. 178/2008.

2. Dupa constituirea Comisiilor de negociere, acestea au un termen de negociere prevazut de lege de 30 de zile calendaristice de la data constituirii comisiei, iar in cazul in care parţile se inţeleg se incheie un protocol, care se publica in Monitorul Oficial al Romaniei pentru opozabilitate faţa de toţi utilizatorii din domeniu. in situaţia in care parţile nu se inţeleg, urmeaza o procedura de soluţionare a litigiului in doua etape: iniţial printr-un abitraj, si - ulterior - printr-un proces la Curtea de Apel Bucuresti.

Hotararea arbitrala si hotararea judecatoreasca privind stabilirea metodologiei se publica de asemenea in Monitorul Oficial prin decizie a directorului general al O.R.D.A.
Oficiul Roman pentru Drepturile de Autor nu poate interveni in procesul de stabilire a metodologiilor si nu are competenţe legale de a solicita sau de a gestiona drepturile de autor.

Astfel, titlul sub care este prezentat comunicatul ARONSA pe site-ul HotNews.ro este fals, intrucat O.R.D.A. nu pretinde si nu incaseaza sume cu titlu de remuneraţii de drept de autor, si cu atat mai puţin „taxe” pentru utilizarea operelor muzicale.

Prin Deciziile directorului general al O.R.D.A. nr. 178/2008 si 181/2008, publicate in Monitorul Oficial, Partea I, Nr. 667/25.09.2008, respectiv 686/06.10.2008, au fost stabilite Comisiile de negociere pentru a utilizarea operelor muzicale pe Internet si pentru a stabili remuneraţiile cuvenite autorilor de opere muzicale, artistilor interpreţi sau executanţi si producatorilor de fonograme.

In prezent se deruleaza negocieri ale metodologiei propuse de UCMR-ADA, conducerea ARONSA facand parte din Comisia de negociere, in calitate de reprezentant al unei alte structuri asociative, respectiv Asociaţia Naţionala a Internet Service Providerilor din Romania (ANISP).

*
Consideram ca utilizarea operelor muzicale pe internet trebuie sa se faca cu respectarea drepturilor de autor si toţi cei implicaţi in negocieri sa manifeste buna-credinţa in a gasi un echilibru intre necesitatea de a recompensa pe titularii de drepturi ale caror opere sunt utilizate si necesitatea de a asigura accesul publicului larg la operele de cultura in condiţii cat mai rezonabile, folosind oportunitaţile extraordinare pe care le ofera mediul digital.

O.R.D.A. este organ de specialitate in subordinea Guvernului, fiind autoritate unica de reglementare, evidenţa prin registre naţionale, supraveghere, autorizare, arbitraj si constatare tehnico-stiinţifica in domeniul drepturilor de autor si al drepturilor conexe. in aceasta calitate, urmareste armonizarea legislaţiei interne cu cea comunitara si internaţionala din domeniu, precum si aplicarea acesteia. in temeiul prevederilor Directivei 29/2001 privind Dreptul de Autor in Societatea Informaţionala, ORDA pregateste Raportul periodic al Romaniei ca Stat Membru al UE privind implementarea acestei directive la Comisia Europeana.Comunicatul ARONSA:

AVERTISMENT PENTRU INDUSTRIA ONLINE

In prezent au fost demarate negocierile pentru pentru stabilirea metodologiilor privind utilizarea muzicii pe internet. Intrarea in vigoare a acestora la datele propuse de 29 octombrie si 14 noiembrie ar insemna schimbarea viitorului utilizarii continutului muzical in online-ul autohton.

Pentru cei care nu sunt familiarizati, Metodologiile sunt acele acte normative cu caracter general obligatoriu (asa numita legislatie secundara) care stabilesc modul in care se calculeaza remuneratiile datorate titularilor de drepturi pentru un anumit tip de utilizare a operelor protejate de copyright. In cazul nostru este vorba de Metodologiile privind comunicarea publica a operelor muzicale prin Internet, care in forma propusa de organismele de gestiune colectiva vor avea efecte economice devastatoare pentru detinatorii de site-uri si bloguri.

In comisiile de negociere stabilite de ORDA care stabilesc conditiile de utilizare a operelor muzicale pe internet au fost selectate organismele de gestiune colectiva din domeniul muzical, UCMR-ADA, UPFR si CREDIDAM, pe de o parte si reprezentanti ai utilizatorilor pe de alta parte.

Efectele noilor metodologii care ar putea sa intre in vigoare de luna viitoare vor fi devastatoare asupra majoritatii site-urilor sau blogurilor care utilizeaza muzica.

Spre exemplificare, daca in acest moment utilizarea pe internet a operei muzicale cu titlu gratuit (ascultare fara perceperea vreunui cost) era “taxata” cu 300 RON pe an, prin noile Metodologii se urmareste o majorare in medie de 15 ori pentru muzica de fundal si 120 de ori pentru melodiile/clipurile postate pe site/blog cu link preluat dintr-un site UGC; acestea reprezentand doar remuneratiile solicitate pentru drepturi de autor, urmand sa avem de platit suplimentar si remuneratiile pentru drepturile conexe (producatorii de fonograme si artistii interpreti).

Pentru un site sau blog nou lansat care doreste sa utilizeze muzica pe internet si care intentioneaza sa promoveze orice fel de produse sau servicii comerciale sau profesionale, fie sa afiseze bannere, proprietarul lui va trebui sa plateasca 1000 RON pe luna cu titlu de „remuneratie drept de autor”.

Gasiti anexat un extras din propunerea de metodologie avansata de Uniunea Compozitorilor si Muzicologilor din Romania – Asociatia pentru Drepturi de Autor.

Un demers similar de majorare a remuneratiilor pentru drepturi de autor (chiar daca nu la fel de exagerat ca la noi) a fost incercat recent in USA, reprezentantii autorilor solicitand cresterea remuneratiilor pentru muzica descarcata cu 66%. Acest demers a fost respins la inceputul acestei luni chiar de catre Autoritatea americana de reglementare pe baza argumentelor prezentate de companiile din domeniu, precum Apple, conform carora aceasta crestere ar duce la faliment si implicit la suspendarea acestui tip de activitate.

Pentru a nu indeparta muzica de Internet ii rugam pe toti cei interesati de utilizarea muzicii pe site-uri sa ni se alature in demersul de a participa la dezbaterile din comisiile de negociere cu scopul de a gasi conditii echitabile pentru toata lumea.

Acest avertisment este conceput si lansat de ARONSA (Asociatia Furnizorilor de Continut din industria de telecomunicatii), intentionat exclusa de ORDA (la cererea organismelor de gestiune colectiva) de la negocierea Metodologiilor deoarece s-a opus permanent in ultimii 4 ani pretentiilor nejustificate ale organismelor de gestiune colectiva, care pot bloca dezvoltarea normala a societatii informatice din Romania.Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

3916 vizualizari

 • +3 (5 voturi)    
  ce prostii... (Miercuri, 15 octombrie 2008, 11:00)

  johny [anonim]

  astia chiar ca sunt aberati... ar scoate din piata mii de site-uri si ar incuraja monopolul catorva mari care ar incepe sa vanda reclama foarte scump...
  • +3 (5 voturi)    
   Aha , cum sa nu ... (Miercuri, 15 octombrie 2008, 11:23)

   Kalashnikov [anonim] i-a raspuns lui johny

   Asta ar insemna eu cu site`ul meu , sa iesim total din context , nu e un site mare , dar este , am un banner de la HedonSkate , asta inseamna sa platesc eu 1000 ron pe luna , vai tu , schimbati voi internetu cand aveti chef , si chiar daca se impune taxa ,nu ma gasiti sa imi luati banii...
   Youtube nu o sa accepte asta , sa luati VOI banii aceia ...

   Desteapta'te romane , si culca'te la loc !
 • +3 (5 voturi)    
  Bullshit (Miercuri, 15 octombrie 2008, 11:16)

  aaaaaaaaaaaaaaaaaaaa [anonim]

  peste tot in lume oamenii se aduna sa puna la comun in mod voluntar si gratuit tot felul de chestii si se trezesc astia sa ceara bani aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
 • +2 (4 voturi)    
  Dar pana cand , BANI BANI ??? (Miercuri, 15 octombrie 2008, 11:30)

  brandy2ro [anonim]

  i
 • +3 (5 voturi)    
  nui nimic (Miercuri, 15 octombrie 2008, 11:32)

  fredy lorentz [anonim]

  invadam .com, sau .eu; nu cred ca acolo ne pot impune asa ceva :)
 • +3 (5 voturi)    
  No ca iar m-am aprins.... (Miercuri, 15 octombrie 2008, 11:41)

  brandy2ro [anonim]

  internetul tocmai asa a luat nastere...in mod voluntar si gratuit. nu are voie nimeni sa-l restrictioneze sub nici o forma . a luat nastere tocmai din dreptul la libera exprimare si informare pe care orice om il are !!!!!

  au mai dorit cativa prin america sa confiste si monopolizeze tld-urile ....

  bulshit ! nenorociti de neputinciosi...acestia pana nu sunt izolati complet nu-si dau seama cat de imposibili sunt !!!!
 • +4 (6 voturi)    
  la ce se mai gandesc astia, bai nene! (Miercuri, 15 octombrie 2008, 11:45)

  jean [anonim]

  nu pot sa cred cate tampenii le trec prin cap unora...
 • +3 (3 voturi)    
  Intrebare (Miercuri, 15 octombrie 2008, 11:53)

  Pauli [utilizator]

  Cine ar urma sa primeasca acesti bani?
 • +3 (3 voturi)    
  Din lipsa de treaba...??? (Miercuri, 15 octombrie 2008, 11:55)

  alex [anonim]

  Statul roman nu poate taxa ceva ce nu ii apartine....youtube.com....este proprietatea google.com....

  S-au gasit cativa tampiti..sa incerce ei sa inventeze "mersul pe jos"..

  Sa fim seriosi, nu pot cativa compzitori si muzicologi expirati sa restrictioneze accesul la muzica pe internet...poate cand vom fi si noi precum China...
 • +4 (4 voturi)    
  Lol... (Miercuri, 15 octombrie 2008, 11:56)

  Sima Liviu [anonim]

  Si cum o sa contorizeze ei toate site-urile care au clipuri gen, si sa tina cont daca au platit sau nu ? :)) O sa aiba un crawler pentru cele cateva sute de mii de site-uri .ro ? :)) Mai fac ei un Google.
 • -1 (3 voturi)    
  NU ATI INTELES NIMIC !!!!!!!!!!!! (Miercuri, 15 octombrie 2008, 12:03)

  ANTI [utilizator]

  nu interzice nimeni nimic nimanui ! nu exista nici un fel de taxa la orda. nu exista asa ceva!!! ///
 • +3 (5 voturi)    
  dragi to'arasi (Miercuri, 15 octombrie 2008, 12:04)

  mit o'cannoo [utilizator]

  Pe cand o taxa pe exprimarea libera a opiniei? Chestie garantata de constitutie... Cat de curand vom avea si taxa pentru calitatea de platitor de taxe?
 • +1 (3 voturi)    
  Orda Rulez :) (Miercuri, 15 octombrie 2008, 12:09)

  Caesarus [utilizator]

  Se pare ca bajetii de la orda, sau unii ai lor trec pe aici si dau cu "-" la comentariile impotriva ORDA.

  Yuppy!

  Ma mut pe .eu, sa ii vad ca ma taxeaza ei si acolo!
 • +1 (3 voturi)    
  Bani nemunciti (Miercuri, 15 octombrie 2008, 12:12)

  Marian [anonim]

  Pretentiile ORDA cred ca sunt nejustificate. Taxa pe care o solicita reprezinta bani nemunciti, care nu li se cuvin (chir ma intreb si cat de legal este), dar pe care tare mult ar dori sa-i foloseasca... la ce? Pe acesti indivizi de la ORDA cine-i verifica la modul de cheltuie al banilor incasati? Cam cat anume ajunge la adevaratii artisti si autori si cat sunt folositi pentru treburile lor administrative, avocati, procese etc.? Daca s-ar publica aceste cifre, nu v-ar vine sa credeti! Maine-poimaine, poate o sa emita pretentii si pentru creatia web, pentru bloguri, pentru cine stie ce prostie! Dar, se pare, cu cat esti mai nesimtit si mai tupeist in tara asta, cu atat "urci" mai sus in ierarhie.
  • +1 (1 vot)    
   Prostie sau ticalosie ? (Miercuri, 15 octombrie 2008, 13:48)

   Paul FOGARASSY [anonim] i-a raspuns lui Marian

   Sincer, ma intreb daca cei care vin cu asemenea idei idioate sunt doar prosti (ceea ce ar fi scuzabil), sau ticalosi (ceea ce nu este admis pentru cei cu functii publice).

   Daca cel care a venit cu ideea este doar prost, eu propun sa i se ofere ca si bonus un pre-aviz de 15 zile. Daca insa este ticalos, atunci propun desfacerea imediata a contractului de munca si imputarea prejudiciului adus institutiei din care face parte.

   Parerea mea este ca din cauza asta nu avem autostrazi: unii idioti ajung in cele mai importante functii de conducere.
 • -1 (1 vot)    
  GRESIT! (Miercuri, 15 octombrie 2008, 13:26)

  ANTI [utilizator]

  ///Ori nu intelegeti subectul, ori scrieti prostii cu rea intentie!!! Ori una - ori alta, este la fel de grav!!! Din pacate e plin targul de asfel de personaje care is dau cu parerea ca sa se afle in treaba…sau mai rau, contra cost. Nu exista nici un fel de “taxe” platite la ORDA. ORDA nu a perceput si nu percepe taxe. ORDA nu face decat sa asigure cadru legal de negocieri intre detinatorii de drepturi (de autor sau conexe) prin reprezentantii acetora, respectiv organismle de gestiune colectiva (OGC-uri) si utilizatorii operelor autorilor reprezentati de OGC-uri, respectiv site-urile, blog-urile etc. Negocierile privesc eventualele sume si cuantumul lor pe care utiliztorii trebuie sa le plateasca OGC-urilor. Daca partile nu se inteleg se duc in instanta sa-si rezolve problemele. ORDA nu “taxeaza” pe nimeni pentru nimic. De altfel, acesta practica a negocierilor dntre utilizatori si OGC-uri nu este inventata in Romania, ci este o practica curenta care dateaza de zeci de ani in tarile civilizate.

  Prin urmare, faptele descrise de dumneavostra sunt “povesti”. Din pacate ele nu fac decat sa creeze confuzie (voit sau nu) si sa genereze reactii ostile din partea publicului insuficient informat.
  • +1 (1 vot)    
   Si tot nu se intelege care cine sunt..??? (Miercuri, 15 octombrie 2008, 14:48)

   da? [anonim] i-a raspuns lui ANTI

   cine hotaraste care sunt utilizatorii si beneficiarii?in cazurile de acces la informatii, access la informare si libera exprimare garantata?!!!!!

   oare de ce ptr. a aparea pe tv trebuie platit postului tv, o caruta de bani ptr. 10-30 sec?in cazul internetului ptr. a aparea pe un site de ce ar platii site-ul o caruta de bani ??

   desigur se poate face orice, se poate cere bani cu galeata , asa ca vrea muschiu unuia sau al altuia ( taxa de smecher ???!!) dar in aceste cazuri beneficiarii sunt exact pe dos !!

   cat castiga un site de pe urma unui link cu o anumita informatie in interiorul lui ???!! infinit de putin !!!. asta deranjeaza ??!! looolll. cel mai bine ar fi ca cei implicati sa se gandeasca de 10 ori mai bine !! de ce? ptr. ca si daca veti scoate un link sau altul dintr-un site el tot va exista acolo , dar informatia care nu mai apare nu o va mai cunoaste nimeni !!! si ghici cum va trebuii promovata acea informatie?????!!!!

   oameni stupizi....!!! suntem orbi din nou ???....si uite vezi ce rol are orda si multe alte autoritati !!! exact ca la coltul strazii unii isi umple buzunarele, iar altii tin de sase !!!!!!

   desigur poti sa fii implicat intr-un furt de prost sau premeditat, dar asta este treaba fiecaruia....singurul lucru trebuie vazut: care sunt atributiile/regulile ajuta sau complica mersul societatii...?
   domnilor legile sunt facute cu buna intentie !!! daca le faceti altefel nu sunteti altceva decat niste talhari la colt de strada , si sa nu va mire de ce o sa ajungeti colegi cu oameni care pot oricand sa va stranga de gat intr-o sec. looolllllll si o sa faceti pe voi .....vezi alde viitori parlamentari !!!!

   unde vreti sa duceti societatea asta ... vreti sa transformati guvernul , parlamentul, presedentia din romania intr-o puscarie ??!!....

   ///
   • 0 (0 voturi)    
    raspuns (Miercuri, 15 octombrie 2008, 23:10)

    Gabriel Marin [anonim] i-a raspuns lui da?

    Piata hotaraste cine sunt utilizatorii si titularii de drepturi (nu beneficiarii). Si unii si altii isi urmaresc interesele si se grupeaza in asociatii care ii reprezinta. Asociatiile utilizatorilor si cele ale titularilor de drepturi negociaza, conform Legii 8/1996, cine are de dat, cat, cui, in ce mod etc. (Problematica fiind mai complexa recomand citirea legii). Daca partile nu se inteleg ajung intr-un final in instanta care va decide de partea cui e dreptatea. In toata acesta ecuatie ORDA nu face decat sa aplice legea (care este corelata cu legislatia UE; nu am inventat noi romanii nimic in cazul asta) si sa stabileasca cadrul legal al desfasurarii negocierilor intre utilizatori si titularii de drepturi. Cam asta e tot, nimic foarte complicat. E suficient sa citesti legea si te lamuresti. Se pare insa ca la noi mai intai deschizi gura, faci scandal si pe urma, eventual, te intrebi despre ce era de fapt vorba.
    • 0 (0 voturi)    
     Mai sa fie... (Joi, 16 octombrie 2008, 13:16)

     Parca stiam asa ceva..... [anonim] i-a raspuns lui Gabriel Marin

     domnule, toti acesti yesman care se ocupa pe afara si prin tara cu treburi de a reglementa cite ceva sunt din multe pct de vedere pe linga orice atributie pe care ar aveao.spun asta ptr. ca oricine poate sa cunoasca si sa-si insuseasca scopul acestui internet . totul ar trebuii sa se raporteze la acest scop al internetului. daca acest scop se deturneaza orice reglementare este in zadar !
     internetul este expresia omenirii a omului constient , voluntar, liber, de azi , de miine, si poimiine si nu numai chiar a celor de peste alte mii de ani ( om vedea...ce mai e si cu politica asta , unde ne va duce ?) cine nu vrea sa contribuie la acest scop este liber sa nu o faca , in schimb cei care-si insusesc acest scop ( care pe zi ce trece devine tot mai perceptibil!!) isi depun toata forta in aceasta directie ....si nu stiu de ce cineva ar trebuii sa se transforme in acuzat sau acuzator ...e suficienta doar o aderare sau dezicere fata de acest scop
     cu alte cuvinte daca cineva nu doreste sa apara pe internet poate foarte bine sa-si arate aceasta intentie !!!
 • +1 (1 vot)    
  Embedd-uri catre Youtube pe site-ul meu!!! (Miercuri, 15 octombrie 2008, 13:30)

  zet [anonim]

  Am pe site-ul meu, cateva embedduri catre clipuri youtube, in care clipuri fac reclama la produsele MELE! Site-ul are si bannere platite. Dupa geniala lege a ORDA, eu acu tre sa platesc 1000 roni pe luna catre ORDA, ca folosesc material video! Adica IO in curtea MEA, fac un filmulet, pe care il pun pe youtube si fac embedd pe site-ul MEU, si niste genii pustii s-au trezit acu sa ma taxeze pentru nimic altceva decat pentru drepturi de autor. Pai buey panaramelor, tot io sunt autorul. IDIOTI
  • -1 (1 vot)    
   informeaza-te! (Miercuri, 15 octombrie 2008, 13:48)

   ANTI [utilizator] i-a raspuns lui zet

   prietene, n-ai inteles nimic! ie drept n-ai nici o vina, autorul articolului este incompetent sau asta a urmarit...sa trezeasca reactii adverse. oricum, relax, orda nu-ti va cere nici un ban! nu te lua dupa toti ziaristii inchipuiti
 • -3 (3 voturi)    
  Gata cu ciordeala, la munca blogatilor! (Miercuri, 15 octombrie 2008, 15:28)

  Ion Vaciu [anonim]

  se pare ca prin tara le-a venit unora si mintea la cap. initiativa orda este indreptatita. nimanui nu-i convine ca munca lui, in care a investit bani, timp si uneori talent sa fie preluata gratuit de catre tot felul de "artisti" ai nimicului sau avocati ai unei cauze pierdute. asadar, trebuie ca si romanii sa inteleaga ca totul costa pe lumea asta. nimic nu este gratuit. iar ceea ce este gratuit in internetul romanesc ori este prost, ori este stricat, ori ingrasa. munciti si voi un an, filmati, montati, traduceti, regizati, faceti-va post de video online si dupa ce investiti vreo 20.000 de euro sa va pomeniti ca vi se iau clipurile video si le gasiti aiurea prin diverse site-uri mai mult sau mai putin comice. mesajul meu adresat tuturor blogatilor: la munca, nu cu mana intinsa. vreti sa traiti in capitalism, bagati mana in buzunar si dati banu' la birjar!
  • +1 (1 vot)    
   raspuns (Miercuri, 15 octombrie 2008, 18:00)

   adi b [anonim] i-a raspuns lui Ion Vaciu

   mai, eu chiar am filmat si am postat pe youtube (filmare facuta cu acordul scris al celor filmati) link-ul este postat si pe site-ul meu. de ce draq trebuie sa dau niste bani pentru ceva ce este deja negociat, drepturile de autor fiind date de catre artist catre mine in momentul in care si-a dat acordul scris sa fie filmat???? artistul isi face singur reclama prin vizionarile facute (mai mult pe youtube si mai putin pe site-ul meu)... wtf????
  • +1 (1 vot)    
   varu' lui minune (Miercuri, 15 octombrie 2008, 18:02)

   gica [anonim] i-a raspuns lui Ion Vaciu

   vaciule, cind o plati salam, minune, de aur, de smoala si de ce-or mai fi ei macar un sfantz la stat, atunci sa vii cu traiasca republica.
   pina atunci da-i tare la manelele tale preferate si potoleste-te cu aberatiile fara numar, fara numar...
  • 0 (0 voturi)    
   Asa este .. (Joi, 16 octombrie 2008, 13:44)

   totul costa.. [anonim] i-a raspuns lui Ion Vaciu

   ///

   Timpul le va rezolva pe toate ... chiar crezi ca vei mai putea traii OK cu ideile pe care le-ai afisat ..
   sincer ma indoiesc , dar spre bucuria mea nu este problema mea...

   Mult success...
 • +1 (1 vot)    
  verzelor, taxele sunt sufletul puterii (Miercuri, 15 octombrie 2008, 15:47)

  CataProstia [anonim]

  Astia 2, cu orda nu va ia nimic si ala cu la munca nu la postat pe internet, aveti ma sapca?
  Nu de alta, dar aveti curent sub ea.
 • +1 (1 vot)    
  „remuneratie drept de autor” (Miercuri, 15 octombrie 2008, 20:54)

  iosif [anonim]

  Buey fratizei... daca eu sunt autorul materialului filmat sau al unei melodii pe care eu decid sa o distribui catre popor, cu titlu oneros sau nu, ce treaba are UCMR-ADA sa vina sa ma taxeze pe mine ca DISPUN DE OPERELE MELE asa cum vreau eu ( drept prevazut in mod express in Legea dreptului de autor) ? Adica dispun de dreptul asta numai daca platesc niste bani la niste paraziti imputiti care taie frunze la caini? Pey daca se numeste " remuneratie drept de autor" asta presupune ca remuneratia este pentru titularul dreptului de autor.Si daca organismul asta modificat genetico-legislativ vine sa imi ceara bani si nu imi demonstreaza ca detine drepturile de autor pentru materialul in casa ii doresc un calduros " gutu-te-n tag" si un sincer " muriti parazitilor". Si apoi daca mai sunt amabili le spun sa mearga sa isi traga suturi in fund pana ii vine mintea la cap. Iar daca nu sunt amabili le-as face si o plangere penala pentru " insusire de foloase necuvenite" sau extorcare de fonduri. Si apoi sa ii vad pe unde mai scot ei camasa.
 • +1 (1 vot)    
  aiureli made in Romania (Miercuri, 15 octombrie 2008, 23:31)

  zack [anonim]

  ma intreb pe ce planeta traiesc cei care vin cu idei de astea? unii cred ca sunt de aia ca la Anre fost securisti platiti cu sacii de bani sa-si bata joc de noi iar altii ca astia de la ORDA cred ca lumea se imparte in smecheri-ei si fraieri-restul..

  sa fim seriosi nu o sa poata nimeni sa ceara bani pe un link catre youtube. nici china nu mai incearca imbecilitatile astea. dar felicitari ORDA ca au gasit pe unii sa puna botul la prostiile lor.
 • 0 (0 voturi)    
  coruptie sau doar bani pentru expirati? (Luni, 3 noiembrie 2008, 19:47)

  Lee Ander [anonim]

  eu as incepe cu marile companii media care dupa ce s-au prins cum e cu internet-ul si-au dat seama ca site-uri precum trilu si in general cele care ofera media gen: radio online, video, filmulete etc. micsoreaza numarul de vizitatori pe site-urile lor
  si cum se obisnuieste in Romania noastra corupta cel mai simplu este sa discuti cu cine trebuie, sa inaintezi propunerea si evident sa beneficiezi de sprijinul absolut al majoritatii compozitorilor expirati din tara.
  pe cand o taxa pentru fotografiile de pe site-uri? si fonturile cui le lasati? din aceeasi categorie cine a inventat web 2.0 ? nimeni ? lasati...luam noi banii!
 • 0 (0 voturi)    
  ORDA &Co. (Marţi, 17 noiembrie 2015, 9:52)

  Valentin Dina [anonim]

  La capitolul acesta, e mult mai rau cand ORDA accepta negocieri la care nu iau parte toate părțile interesate - vezi ultimul acord UPFR-CREDIDAM-FPRC-ALTEX-OMV, fara a implica micii comercianti. In decizia 99 a ORDA sunt foarte favorizati comerciantii cu spatii mari in defavoarea celor cu spatii mici.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by