Ultimul val al Studiului National de Audienta a ziarelor (SNA) indica o crestere a audientelor pentru majoritatea ziarelor centrale, dupa ce precedentul studiu, livrat in vara, indica o scadere generalizata. Catalin Tolontan sintetizeaza vineri pe blogul sau datele de audienta conform valului SNA pentru perioada 16 iulie-21 iulie, aratand ca marea majoritate a ziarelor inregistreaza cresteri fata de valul precedent. In august, dupa publicarea datelor de audienta pentru perioada aprilie 2007-aprilie 2008, Iulian Comanescu arata ca aproape toate ziarele mari inregistrau scaderi.

Conform ultimului val SNA, tabloidul Libertatea ramane lider de piata, urmata de Gazeta Sporturilor, Jurnalul National, Pro Sport, Evenimentul Zilei, Cancan si Adevarul. Fata de valul precedent, Gazeta depaseste Jurnalul National, iar Pro Sport depaseste Evenimentul Zilei.

Jurnalul, Ziua si Compact Bucuresti sunt singurele ziare de top care inregistreaza o scadere fata de valul precedent. Cancan, Gazeta Sporturilor, Pro Sport si Click au cele mai mari cresteri de audienta in randul ziarelor.

Conform datelor prezentate de Comanescu in august, in valul precedent, singurul ziar care inregistra o crestere a numarului mediu de cititori pe aparitie, in perioada aprilie 2007-aprilie 2008, era Cotidianul. In aceeasi perioada, Cancan si Click isi mentineau neschimbata audienta.

Tolontan afirma tot vineri pe blogul sau ca si ziare precum Jurnalul National sau Gazeta Sporturilor, asemenea posturilor de televiziune, intentioneaza sa creasca pretul pentru spatiul publicitar, in conditiile in care clientii de publicitate ar dori "crestere zero" din cauza situatiei financiare actuale.

Top 10 ziare, in functie de audienta, conform ultimului val SNA:

  • Libertatea - numar de cititori in medie pe aparitie:  1.353.000
  • Gazeta Sporturilor - numar de cititori in medie pe aparitie: 750.000
  • Jurnalul National - numar de cititori in medie pe aparitie:  736.000
  • Pro Sport - numar de cititori in medie pe aparitie:  587.000
  • Evenimentul Zilei - numar de cititori in medie pe aparitie:  547.000
  • Cancan - numar de cititori in medie pe aparitie:  489.000
  • Adevarul - numar de cititori in medie pe aparitie:  398.000
  • Click - numar de cititori in medie pe aparitie:  383.000
  • Romania libera - numar de cititori in medie pe aparitie:  253.000
  • Gandul (care depaseste Cotidianul) - numar de cititori in medie pe aparitie: 225.000

Vezi aici ultimele date de audienta a ziarelor.

In aprilie a.c., Biroul Roman de Audit al Tirajelor a incheiat cu Daedalus Group contractul de culegerea de date pentru SNA pe o perioada de 18 luni, contract prin care acest studiu este acum realizat de Daedalus impreuna cu Metro Media Transilvania, dupa ce contractul cu IMAS a ajuns la termen.